Ante dezastru. Sau post?
O incursiune în lumea numerelor. Ele ne oferă o imagine totuși impersonală a eșecului dinamovist. Dacă vreți Imaginea, adică păcăleala cosmică, urmăriți transferurile spaniole

Greu de spus cine mai numără bobocii toamna, cert este că punctele lui Dinamo încap toate înșirate pe degetele unei mâini. 5 din 24 posibile.
19 puncte pierdute într-o mare fără fund de promisiuni. 5 puncte din 8 meciuri, atât a reușit să agonisească echipa salvată de la retrogradare printr-un hocus-pocus de regulament. Sigur, tonul unui astfel de articol poate diferi, de la sarcasm la umor de șantier ori de la înfierare proletară la critică aplicată pe cifre și numere. Aș propune să încercăm cu ultima variantă. Deja nici bancurile cu și despre Dinamo nu mai au niciun haz.
Invers decât în El Clasico
Ca de obicei, statistica spune multe, dar nu totul. Este și cazul partidei de la Sfântu Gheorghe, Sepsi-Dinamo 2-0. Scorul, ca și aritmetica aplicată evenimentelor întâlnirii dintre formațiile antrenate de Leo Grozavu și Cosmin Contra sunt mai blânde decât faptele fotbalistice pe care le putea vedea cineva care a urmărit meciul cap-coadă. Posesia a fost favorabilă gazdelor, 54% față de 46% a dinamoviștilor. Este conformă cu ce am urmărit, dar nu reprezenta o garanție a succesului. Am trăit totuși nenumărate cazuri în care formația care a ținut mai puțin de minge a câștigat fără emoții întâlnirea. Pentru conformitate, vedeți și posesia ultimului Clasico, Barcelona-Real Madrid 1-3. 52% Barcelona, 48% Real.
75 la 57, joaca de-a inversatul numerelor
Mergem și valsăm printre alte date statistice. Ocazii de gol 15-5 (când a avut Dinamo 5 ocazii de gol?!), șuturi pe poartă 8-2, lovituri libere 16-17 (na, poftim!), cornere 5-1, intervenții ale portarului 2-6 (logic!), atacuri 94-96, atacuri periculoase 75-57. Zici că se joacă cineva cu noi și inversează cifrele, 57 în loc de 75. Spune multe pentru cine este atent acest raport care arată că Sepsi, deși a avut mai puține acțiuni de atac în vrac decât Dinamo, și-a creat semnificativ mai multe atacuri periculoase. Adică, exact cele care contează cu adevărat, nu cele în care Fabrinni sau Borja Valle sau Aleix Garcia plimbă mingea de-a latul terenului.
Pasatorul Borja Valle
Când vor apărea pe site-urile specializate, promit solemn să public și statisticile personale ale câtorva stele dinamoviste, gen Borja Valle sau Aleix Garcia, chiar Camara. Asta ca să mai disipăm impresia înrădăcinată într-o parte considerabilă a publicului, potrivit căreia ziaristul operează numai cu impresii, urechisme și ironii ieftine, în vreme ce experții și specialiștii doldora de informații te răsfață cu tranziții pozitive și negative, uneori chiar și plauzibile. Altfel, pentru cine a urmărit însă partida de la Sfântu Gheorghe, cineva cât de cât în temă, cred că nu a putut scăpa cele două minunății de pase la adversar date de Borja Valle în fața propriului careu. Ori marele zero în realizări al numitului Garcia, luat copil de trupă de City, dar consacrat și eșuat pe la Girona și Mouscron.
Întrebări să fie
Ce se va întâmpla cu Contra, cât este el vinovat dacă echipa lui nu leagă trei pase în jumătatea adversarului, cine sunt acești spanioli care ne ceartă, dar care nu au un euro în conturi, pe cine reprezintă ei, dacă reprezintă pe cineva sau ceva sau sunt doar o interfață a cuiva care vrea să falimenteze clubul pentru a fi preluat și reșapat de un binefăcător local (ghici cine!), ei bine, toate acestea sunt întrebări pentru cineva mai inteligent decât mine.
Rolul lui Puljici
Chintesență a derutei absolute de la Dinamo, a absurdului ionescian (să zicem „Cântăreața cheală”) amestecat cu exclamații cioraniene (gen „Pe culmile disperării”) sunt prestațiile hidoase ale lui Ante Puljici, altădată stâlp al apărării fără stâlpi a lui Dinamo. Probabil că fără să știe, croatul a fost desemnat să fie turnesolul acestei echipe. Căci situația este albastră. Ante dezastru.