Djokovici contra durerii
Liderul mondial tocmai a ținut un curs convingător despre cum să îți învingi suferința. Nu s-au vărsat nici lacrimi, nu s-au auzit nici suspine

Sfert de finală masculină la Roland Garros. Novak Djokovici-Pablo Carreno Busta, într-o reeditare a meciului cu cântec de la US Open, când sârbul a lovit cu mingea o arbitră de linie și a fost descalificat. O aplicare corectă a regulamentului, au susținut destui. O interpretare numai în litera regulamentului și la limita superioară a acestuia, au fost de părere alții. Poate și un mod insidios de a-i sugera lui Nole să mai stea în banca lui și să nu se mai bage în tot felul de comitete, comisii și sindicate ale jucătorilor. Dar să revenim la meciul de acum.
Ce mai e și hernia asta?
Djokovici a început meciul cu un plasture lat la baza gâtului. Mișcările din primul set erau de om în suferință. Mai exact de persoană aflată în plină criză de hernie cervicală. Cunosc la prima mână deliciile acestei afecțiuni și felul în care se manifestă, așa că i-aș descuraja pe cei care se gândesc că sârbul se prefăcea. Durerea pornește de la gât, se instalează confortabil la spate și coboară pe una dintre mâini, depinde ce nerv este atins de vertebra/vertebrele bolnavă(e). De regulă, te confrunți nu numai cu durerea, ci și cu pierderea forței, care se manifestă inclusiv la nivelul degetelor. Caz extrem, nu mai ai putere nici să te închei la șireturile pantofilor.
Și abandonul nu venea
În mare, cam cu asta s-a confruntat Nole miercuri seară pe arena Philippe Chatrier. În primul set, a lovit moale și s-a deplasat cu o lentoare nefirească. Se vedea că trage de el, dar că este trădat de organism. Arăta ca o jucărie trântită de perete de către băiețelul neastâmpărat. A compensat cât a putut lipsa forței și carențele de ordin fizic apelând la rezervorul de experiență. Așteptam abandonul sârbului ca pe un gest normal, de minimă autoapărare. El a continuat totuși să joace. Cu riscul să își agraveze starea și să se facă și de râs.
Metamorfoza
Carreno Busta a câștigat primul set cu 6-4, apoi l-a început bine și pe al doilea. Totuși, ceva se schimba în terenul celălalt. Încălzit și eliberat progresiv de durere, liderul mondial a început să semene izbitor cu el însuși. Toate loviturile pe care Nole le greșise până atunci se metamorfozaseră acum în proiectile care explodau pe liniile de tușă. Mingile inabordabile din primul set erau mai nou prilejuri de sprinturi glorioase. La scurta adversarului, contra scurtă. Sau lob-uri pentru care Pablo avea toate motivele să-și urască oponentul. Djokovici a câștigat următoarele trei seturi și meciul (6-2, 6-3, 6-4) în fața unui adversar care nu doar că i-a pus probleme. A etalat cel mai bun tenis al lui. Tenisul semifinalistului de la US Open nu este al unui jucător de duzină.
Despre bărbăție
La numai câteva minute după ultima minge a partidei, învingătorul a intrat într-o imagine virtuală în studioul Eurosport. A refuzat să dea detalii despre suferința împotriva căreia tocmai câștigase întâlnirea decisivă. A vorbit despre cum a reintrat în meci, despre felul în care a reușit să învingă opoziția lui Carreno Busta. Mi s-a părut o demonstrație discretă de modestie și de bun-simț. Bărbăția o arătase pe teren. I-aș descuraja pe cei care se vor grăbi să identifice aici spiritul războinic sârbesc. Și, potrivit clișeului, să-l glorifice. Djokovici nu este primul mare sportiv care își învinge durerea, este doar ultimul în ordine cronologică. Lecția lui nu este însă accesibilă oricui.
Fair-play, dincolo de vorbe
Să mai reținem și gesturile de fair-play care au însoțit partida. Aplauze la reușitele deosebite ale adversarului ori recunoașterea unei mingi bune, peste decizia arbitrilor, care anunțaseră aut. Sunt gesturi mici, cu valoare mare. Capitol la care a strălucit tot Nole. În această bulă aproape nefirească de sportivitate și de corectitudine în care s-au disputat cam toate meciurile băieților, urmează semifinalele Djokovici-Tsitsipas și Nadal-Schwartzman. Dacă toată lumea e sănătoasă, spectacolul e asigurat. Iar Schwartzman dacă tot l-a învins pe Dominic Thiem, ar face bine să nu fie doar sparring-ul lui Rafa pentru finală.
FOTO După Carreno Busta, Novak Djokovici are un examen mai greu în semifinale, cu Stefanos Tsitsipas (Guliver/Getty Images)