Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

2g2bt. Sau cum șutăm cu șpițul în limba română

În curând vom ajunge să ne înțelegem prin semne, onomatopee și strigături. Adevărul e că la fotbal nici nu-i nevoie de mai mult. Oare?

Permalink to 2g2bt. Sau cum șutăm cu șpițul în limba română
luni, 31 august 2020, 5:14

Există clasamente nu doar la fotbal, ci și la limbi. Potrivit enciclopediei online Ethnologue – Languages of the World (Etnologie, limbile lumii), limba română ocupă locul 40 în topul celor mai vorbite limbi din lume. Topul este, previzibil, dominat de chineză, dar limbile cu adevărat de circulație internațională sunt, în ordine, spaniola și engleza. Suntem, în concluzie, pe o poziție onorantă, ținând cont că amintita enciclopedie a identificat un total de 6.900 de limbi vorbite în întreaga lume.

Sărbătoare sau comemorare?

Bine, și care-i legătura cu fotbalul sau cu sportul?, se vor întreba cei care au avut infinita răbdare să lectureze nu doar titlul și subtitlul, ba au parcurs și primul paragraf. Unii mai aplicați pe fenomen și mai puțin răbdători se vor întreba ce legătură poate fi între ultimul blătuț crescut între FCSB și Viitorul și poziția pe care o ocupă limba română pe mapamond. Păi, nu prea are. Prilejul este totuși limpede. 31 august este Ziua Limbii Române. Prilej mai degrabă de îngrijorare decât de sărbătoare. Vorbim o limbă română din ce în ce mai incorectă, mai stâlcită și mai săracă. În loc să o îmbogățească, neologismele o schilodesc.

Ca și români nu vorbim bine

Împopoțonată ca o cocotă cu tot felul de prescurtări, abrevieri și neologisme nemestecate, folosite abuziv exact de cei care nu pot rosti sau scrie corect o propoziție, limba noastră tinde să se transforme dintr-un vehicul de comunicare într-un instrument care începe să ne încurce. Iar dacă, timid, vii și atragi atenția cuiva că folosește „datorită” în loc de „din cauză”, „decât” în loc de „doar”, că nu pune neam prepoziția acuzativă „pe” lângă pronumele „care” sau o pune taman când nu trebuie, că „undeva” este adverb de loc și este incorect să spui „undeva la sfârșitul anului se va termina pandemia” ori că acel „ca și”, destinat, chipurile, să evite cacofoniile este o monstruozitate lingvistică, ei bine, dacă procedezi așa ești privit „ca și” elitist, „ca și” figurant, ca și unul care s-a rupt de popor și se dă mare cu falsa lui cultură.

Gramatica, dușmana fotbalului

Prin tradiție și incomparabil mai mult decât alte ramuri sportive, fotbalul are o relație încordată cu limba română. Mi se pare că s-a dezvoltat chiar o formă de voluptate de a te exprima incorect. Lasă, bă, că înțelegeți, nu mai faceți figuri! Sunt acolo și nepăsare, și incultură crasă adăpată la izvorul manelist. Cum ne putem lupta cu așa ceva? Cu clișeele, cu limba de lemn, cu greșelile? Nu putem, e inutil. Putem totuși să zâmbim. Uite un exercițiu. Cum ar arăta în argoul cotidian o cronichetă a faimoasei partide FCSB-Viitorul 3-0, în care elevii profesorului Toni Petrea au zburdat liberi pe câmpie. Precizare importantă. Orice asemănare cu fapte și personaje reale este absolut întâmplătoare.

#Omenie

Btw, a fost decât încă unul dintre meciurile în care mânjii neastâmpărați ai lui Hagi au fost cumințiți de mieii bârsani ai domnului Gigi. Care au demonstrat. Lol! Florin Tănase a înscris repede, ca și atacant în spatele vârfurilor. F2f, a fost o fază care a construit-o întreaga echipă, dar care și-a pus amprenta mai ales linia de mijloc. Pentru că simțea nevoia unei provocări, Mladen a înscris în propria poartă undeva la începutul reprizei secunde. M2, păreau să spună invidioși și alți coechipieri. Tocmai de aceea nu a fost deloc curios că de pe margine nu a exclamat nimeni wtf! Spre lauda lor, viitoriștii au ajuns la un nivel de maturitate pe care nu îl mai face pe regele lor să se ascundă după unghii. Zarurile fuseseră aruncate, atunci când Ionuț Vînă, produs al Academiei de la Ovidiu, decât a închis tabela în ultimul minut, ca și jucător care a demonstrat.

Prea frumos ca să fie adevărat

Una peste alta a fost cool. Vorba poetului, un ochi râde, altul plânge. Prietenul la nevoie se cunoaște. Capul plecat sabia nu-l taie, fă-te frate cu dracul până treci lacul. Proverbe și cimilituri românești. NB, stimați microbiști, ați mai văzut filmul ăsta, a fost decât un alt episod care îl putem revedea ca pe momentele cele mai reușite de la Revelioane. 2mi, vor exclama statisticienii după acest meci, prea multe informații. 2g2bt. Too good to be true. Prescurtarea asta îmi place cel mai mult! Prea frumos ca să fie adevărat.

Este că nu vă vine să râdeți? Normal. Ca și ziarist mi-am pierdut umorul care, btw, nu știu să-l fi avut vreodată.

Comentarii (48)Adaugă comentariu

Strul (11 comentarii)  •  31 august 2020, 17:40

Dar despre ,, Hamilton a hrănit o mica îngrijorare legat de cauciucul din dreapta față" ce ziceți ? Din GSP de ieri .

Mircea (16 comentarii)  •  31 august 2020, 17:41

Din pacate romanul nu mai merge la munca ci merge la job, conducerea firmei este mai nou management, secretara este assistant manager si pot continua. ne-am pierdut identitatea pentru ca suntem un popor slab si foarte supus. nu am o problema in a adopta cuvinte acolo unde nu avem noi desi am putea totusi inventa dar chiar si asa, daca nu avem putem sa le imprumutam. Este bine asa (sau cum s-ar spune este OK) dar atunci cand ai cuvant in limba romana totusi sa vorbesti cu cuvinte din alte limbi este dureros. As vrea totusi sa discutam si de "jurnalistii" care dupa ce imprumuta un cuvant din alta limba il folosesc abuziv fara sa gandeasca macar o secunda de unde provine cuvantul. Ma refer aici la cuvantul derby care in fotbal inseamna DOAR meci intre doua echipe din aceiasi localitate. Spre exemplu CFR - Craiova nu este derby decat pentru jurnalisti nu si pentru cei care au inventat cuvantul asta iar noi l-am imprumutat. Cand imprumuti o masina nu ai dreptul sa o mutilezi si sa spui ca asta este ... doar ti-a fost imprumutata. Va rog sa scrieti si despre acest aspect cand o sa aveti chef.

Adi (8 comentarii)  •  31 august 2020, 17:56

Ca și final decât o concluzie: LOL, LMAO, OMG, FML, șamd

Victor (36 comentarii)  •  31 august 2020, 17:57

Pai nu prea radem ca e de plans.Ce se intimpla cu limba romana la momentul asta e de jale si in viteza mare.Nu stiu ( presupunind ca mai traim atat) daca peste 30 ani mai intelegem vorba romaneasca pe strada.Nici nu cred ca se mai poate face mare lucru, raul lucreaza de vreo 20 ani si vine pe aripile Internetului ( inger si demon la un loc).In orice caz, ti-ai asigurat o portie buna de injuraturi de data asta.He, he chiar asa, oi...Hai sa fac si eu cum nu se face: Keep it up!

unulaltul (8 comentarii)  •  31 august 2020, 18:01

Stau uneori si ma gandesc ce vezi tu cand te uiti in oglinda! Ce parere ai despre tine! Am vazut ca te arunci in subiecte care nu te privesc, tu fiind un nimeni din Romania, care scrie pentru o fituica de doi bani, dar cu impresia ca te citeste si te si asculta lumea mare a sportului. Esti penibil, plin de ironii ieftine si neincetat aparator al catelelor retrogradate pe teren si salvate prin birouri. Mai bine canta pentru mizerabila CSU care s-a facut de tot *** turcesc si spune-ne cat de modern joaca si ce faze face. Sau mai bine mergi la munca tata, mergi pe santier, leaga un fier, toarna un beton, cara un sac de ciment in spate ca sa pari si tu util societatii. Ma intreb cati bani platesti ca sa fie publicate porcariile astea de texte de clasa pregatitoare?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Felician V. (1 comentarii)  •  31 august 2020, 18:21

De multe ori mi-am imaginat cum ar fi, domnule Geambașu, dacă jurnaliștii i-ar corecta de fiecare dată la interviuri și conferințe de presă pe vorbitori. Oricât de precară ți-ar fi instrucția lingvistică, dacă ești corectat de 20 de ori în public atunci când folosești anapoda limba-ți maternă este imposibil să nu îți îndrepți gramatical rostirea.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  31 august 2020, 19:00

Îi mai corectăm uneori și în emisiuni, dar mai ales în pauze le spunem ce greșeli fac. Se prefac că înțeleg, dar, de fapt, nu le pasă. Îți este rușine de ne-rușinea lor. Dar aceasta este tendința, trendul, ca să zic așa. Ei sunt vedetele, ei sunt promovați de televiziuni. Ziariștii, specia aceea nesuferită de oameni, sunt doar tolerați. Nu se știe până când. Va veni și ziua în care nu o să mai înțelegem nimic din ce se vorbește

Arena circului: fcsb-viitorul (43 comentarii)  •  31 august 2020, 18:39

Daca nu poti cu şpiţu' da-i macar cu... vârfu'!!! Meciul fcsb-viitorul se desfasoara sub egida ,,omenia pentru naşu'! Meciul s-a termiat in minutul 2 dar pentru impresia artistica spectatorii fcsb meritau iluzia gandului ca au echipa ce lupta la titlu. Fraierica de la Rucar ar fi putut declara ca fcsb i-a demolat pe cei de la viitorul insa el joaca la csu Craiova in cupele europene!!

adi_stelistul (454 comentarii)  •  31 august 2020, 18:45

Eu ma gandeam cat de bine e cand, a posteriori, putem sa confirmam prejudecati vechi, nu o data infirmate, insa nu si de data asta. Nu mai avem nevoie de prea mult ajutor din partea limbii romane (locul 40 in lume!) ca sa "profetim" despre intamplari deja ... intamplate. Ca sincer acum, cum ar fi sunat articolul asta anul trecut cand Viitorul a lasat in play-off doar 1 punct adversarei cu pricina? In conditiile in care daca-i lasa 4 - ca, na, e sparring-partner, nu?, aveam alta campioana. Suna ca dracu, vorba unui clasic in viata.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  31 august 2020, 18:57

V-am prețuit mereu echilibrul și obiectivitatea. Obiectivitatea vi se ofilește când e vorba despre FCSB. Nici măcar fostă Steaua. Păcat, sunteți un cititor de încredere

Birlic (32 comentarii)  •  31 august 2020, 18:47

Domnule Geambașu, din păcate gramatica limbii române este tot mai rănită, iar cultura a început să meargă pe contrasens, împotriva curentului. Educația și civilizația mor lent, putem spune că au ajuns chiar la limita de existență, iar obscurantismul și snobismul au ajuns să înlocuiască normalul. Sunt convins că acest articol o să scoată la suprafață extremele patriotarde sau defăimătoare ale multora, dar pentru a afla dacă vă vine să râdeți s-au nu, studiați internetul: românii posteaza, mai nou, poze nu numai cu BMW-urile pe care se gasesc inscriptii gen: “I love Manele”, dar si cu frigiderul cel nou, masina de spalat, cafetiera si chiar faianta, gresia si noile jaluzele colorate (asta pentru ca mă refer la “snobism” ) sau urmăriți conversațiile pe Facebook , gen: Astăzi, noi nu mai verificăm, nu mai bifăm, noi „check-uim” . Nu mai sprijinim, noi „endorse-ăm” . Nu mai administrăm, nu ne mai ocupăm de lucruri, ci le „manager-uim” Nu mai avem sarcini, responsabilități, activități, avem „task-uri”. Nu mai stimulăm, nu mai încurajăm, ci simplu „incetive-ăm” . Nu mai potrivim, nu mai asortăm – noi „match-uim” . Nu mai folosim instrumente, unelte (de lucru), ci „tool-uri” . Fenomenele din jurul nostru se împart în 2 categorii: OK și ne-OK. Adică, un om poate fi OK sau poate să nu fie OK. OK a ajuns astăzi chiar un adjectiv ce are și grade de comparație: ex. de superioritate – mai OK; de egalitate – la fel de OK; de inferioritate – mai puțin OK/nu chiar așa de OK; Sau chiar și cu gradul superlativ: relativ- cel mai OK/cel mai puțin OK; absolut- foarte OK. Domnule Geambașu felicitări pentru articol, într-adevăr mi-e greu să râd, dar, chiar ați reușit să-mi ''smulgeți'' un zâmbet. Ce-i drept, unul trist.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  31 august 2020, 19:03

Mulțumesc! TKs, adică!

sorinescu (14 comentarii)  •  31 august 2020, 18:48

Cristi, daca vorbesti de blatut trebuie sa vii cu probe, altfel... De ce nu vorbesti cum a fost salvata de la retrogradare Dinamo?! Pai nici Bobu, Dinca si militia dinainte de Dec 1989 nu aveau curaj sa mareasca numarul de participante din Divizia A (la acea vreme), doar ca sa o salveze pe Dinamo. Rusinica!

Dan M (13 comentarii)  •  31 august 2020, 18:53

Sau, cum ar scrie Gazeta Sporturilor, "Echipa lui Becali a bătut-o pe echipa lui Hagi" sau "Brazilia a bătut-o pe Franța". Cine știe, poate colegii dvs. le spun nevestelor: "Draga mea, anul o vizităm pe Franța". Eu sunt curios dacă aveți curaj să citiți "ziarul" la care scrieți și dacă le mai spuneți și colegilor de la Digisport, măcar din când în când, să nu mai măcelărească limba română. Poate am avea mai puțini "anagramați".

xstelu (63 comentarii)  •  31 august 2020, 19:22

#Unulaltul, dacă tăceai, filozof rămâneai... Pana acuma doar cercul tău de cunoștințe te știau ca ești oropsitul mintii tale, acu "gratie" culturii tale debordante, te știe pleiada întreaga de cititori. Asta da antireclama! Altfel spus Cristi, în afara de specia nevertebrat-acefala numita ambivalent fotbalist-manelar, fi-va oare naturalețea numita fotbalist-rocker? Îndoi-m-aș și n'am cui... Rock on! (aici cred ca e permis) 😉

BR (1 comentarii)  •  31 august 2020, 19:28

undeva av [At: PRAV. 33 / V: (reg) univa, uneva (A și: uneva) / A și: (Trs; Ban) undeva / E: unde + va] 1 Într-un loc ce nu poate fi precizat Si: (înv) undevași (1), undevașilea (2). 2 Indiferent unde sau încotro Si: (îrg) oareunde, (înv) undevași , (reg) undevașilea (2). 3 Dintr-un loc oarecare, neprecizat Si: (înv) undevași (3), (reg) undevașiîea (3). 4 (Precedat de pp „de”) Indiferent de unde Si: (înv) undevași, (reg) undevașilea (4). 5 (Precedat de pp „de”) De la cineva Si: (înv) undevași, (reg) undevașilea (6). 6 Printr-un loc oarecare neidentificat sau necunoscut Si: (înv) undevași (6), (reg) undevașilea (6). 7 (Precedat de pp „pe”) Indiferent pe unde Si: (înv) undevași (7), (reg) undevașilea (7). 8 (Precedat de pp „pe”) Întrucâtva. 9 (Precedat de pp „de pe”) Dintr-un loc oarecare Si: (înv) undevași (9), (reg) undevașilea (9). 10 (îlav) Pe ~ într-un loc necunoscut Si: (înv) undevași (10), (reg) undevașiîea (10). 11 Într-un moment (nehotărât) din trecut sau viitor Si: cândva, odată2. 12 Într-un fel oarecare Si: întrucâtva, cumva (1), oarecum. Ia vedeți sensul 11

Tudor L (5 comentarii)  •  31 august 2020, 19:32

Cum ramane cu expresia promovata de catre intreaga medie - ziare si televiziuni: "derby de Romania"? Mai sus (Mircea) aveti explicatia cuvantului derby. Prepozitia "de" constituie o constructie complet inepta, nongramaticala, nonromaneasca; ar fi vrut sa ofere un gen de noblete de tip englez sau francez, dar nu face decat sa sublinieze ridicolul.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  31 august 2020, 19:34

Btw, WTF... 2g2bt Lol...

bettina46 (18 comentarii)  •  31 august 2020, 19:37

D-nul Geambasu nu se poate abtinre niciodata sa nu -l "laude" pe Hagi !

zona magheru (96 comentarii)  •  31 august 2020, 19:48

Deci iar v ati gandit ca o echipa Ro sa prinde o semifinala ! Iar.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  31 august 2020, 20:09

@Cristian Geambașu: n-am nicio problema cu obiectivitatea, nu mi-am propus niciodata sa fiu obiectiv. Doar sa ma pun in pielea celuilalt, asta da, fac întotdeauna. Dar astfel doar înlocuiesc un subiectivism cu altul... “Nici măcar fosta Steaua”. Aveți dreptate, pentru mine e actuala Steaua. Chiar daca ma îngrozește fata ei. Daca n-ar fi actuala mi-as nega o parte importantă din viata mea de suporter ca și din viata echipei al carei suporter (mai?) sunt. Și va asigur ca nicio instanța din lume nu ma va putea obliga sa zic altceva.

victor L (285 comentarii)  •  31 august 2020, 20:12

Nimeni nu-i perfect: "Ca și români nu vorbim bine". Ce cauta "si" acolo? "Cele 90 de minute regulamentare". De parca minutele de prelungire nu ar fi regulamentare, ci un bacsis de la arbitru :D

John (1 comentarii)  •  31 august 2020, 20:41

Btw, a fost decât încă unul dintre meciurile în care mânjii neastâmpărați ai lui Hagi au...." . Parca "decât" se folosește doar în constructii negative, dar vânătorul de blaturi vede doar paiul celorlalți.

Urod (270 comentarii)  •  31 august 2020, 20:57

În limba română se da cu spițul in mod constant de 30 de ani...întrebarea este cât de jos se va ajunge, pt ca nu avem motive sa speram ca ceva se va schimba în bine.Când impostura este prezenta peste tot, când în parlament sunt tot felul de șoferi cu facultăți pe care nu le știe nimeni, cand se falsifica la greu CV-uri, când prin șmecherie se poate ajunge atat de sus, despre ce limba română putem vorbi...?!!!

Andrei F (698 comentarii)  •  31 august 2020, 23:49

Geabasu o da pe limba română după ce că ziarist sportiv se compromite ...Geambasule cum mai este cu echipa aia italiana pe care o lăudai de zor? Aia care s- a făcut de râs în Georgia și care în play off a avut 5 arbitraje pro din 9 meciuri și campionatul asta are doua din doua!!! Asta crezi că e stilul italian!?!?!Și nu ne asigurai că Dinamo daca juca restanțele se salva de la retrogradare? Nu avea de jucat cu Sibiul și Chindia ? Uite că a jucat și a luat doar un punct!!!Anul trecut nu ne vorbea GSP de omenii ale Stelei cu Astra și Botoșani? Când nu s- a adeverit v-ați cerut cumva scuze?Zilele trecute am ras cu pofta când Naum ne asigura că nu a fost ofsayd pentru că mâna fundașului era mai aproape de poarta!!!Și dacă a fost blatulet aseară Chițu care trebuia eliminat din minutul 20 nu știa sau avea ăla ceva cu Pantaru?Și egalul de la Ovidiu cu UTA tot din cauza Stelei...?Nu sunt deștepți mai mari pe lume decât ziariștii sportivi români!!!

Sab (3 comentarii)  •  31 august 2020, 23:55

Sunteti absut jenant si penibil cu aceasta fascinatie de a vedea blaturi la fiecare meci dintre FCSB si Viitorul. Treziti-va la realitate! Imi imaginez cat de mizerabila este viata dvs si cat venin aveti in dvs daca chiar credeti ca Hagi merge in vestiar in etapa a2a si le zice jucatorilor sa se dea la o parte. Sunteti demn de mila Domnule!

Ilie (150 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 5:41

Asta e o satiră adresată unor colegi de-ai domnului Geambașu, gen Apostol "nuntă cu manele și doi nași " Eduard. E adevărat că fotbaliștii faultează dur limba română, dar de prietena lui Ovidiu, Anamaria Prodan, ce să mai zicem? Decât că cine se aseamănă, se adună.

Pompiliu Bota (93 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 8:40

Buna lectia de gramatica, mai trebuie calitatea de jurnalist - facultate, licenta. Vine noua lege a presei si art 348 din codul penal !

nebulaEXE (40 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 10:10

Inteleg supararea celor care si-au petrecut o viata sa aprofundeze gramatica unei limbi care devine din ce in ce mai inutila. E efectul globalizarii. Avem 4 milioane de romani care lucreaza la stat, unde au intrat pe pile, iar 2.5 milioane lucreaza in multinationale. Sedinte in alte limbi zilnic + termeni pe care limba romana nu s-a grabit sa si-i adauge in dictionar. Devine aproape imposibil sa porti o discutie tech cu un coleg in limba romana strict. Cum se zice in romana la airlock? Dar la bug? Urmam o cale fireasca.

Dragoș Chiva (3 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 11:36

*** domnule Geambașu ***, veți fi popular și nimeni nu va mai putea să vă oprească...nici măcar GSP.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ardeleanu (8 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 12:25

Jos pălăria, domnul meu!

Andrei (1 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 14:06

Penibil, ca de obicei, dar in ultima perioada te-ai depasit.

dan (67 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 17:46

Ce am observat eu este ca "mult" a fost inlocuit de "tare". Imi place tare, ma bucur tare, etc...

Birlic (32 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 18:28

Domnule @Pompiliu Bota (89 comentarii) privitor la postarea dumneavoastră, țin să fac o mică precizare cu rugămintea să înțelegeți că nu sunt deloc fan Geambașu, dar cred că referirea la prevederea de cod penal este ușor hazardată, întrucât eu cred că ele se referă la alt tip de profesii decât cea de jurnalist, astfel: '' Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. '' Din câte cunosc eu (dacă greșesc eu, vă rog să mă contraziceți cu argumente obiective) profesia de jurnalist nu necesită o autorizare specială cum necesită funcțiile liberale su reglementate. Consider că profesiile liberale necesită îndeplinirea, pentru a fi încadrate ca atare, a următoarelor condiţii cumulative: - un act normativ care să reglementeze domeniul; - o autoritate publică sau un corp profesional care verifică îndeplinirea condiţiilor de desfăşurare a profesiei, eliberează autorizaţia şi o înscrie într-un registru; - o prevedere expresă în actul normativ prin care profesia se desfăşoară în baza autorizaţiei şi/sau a legitimaţiei de membru. Câteva exemple de astfel de profesii putem enumera, astfel: ARHITECT Legea nr. 184/2001, privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicată, cu modificările şi completările ulterioare - art. 9-12, art. 17 AVOCAT Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu completările şi modificările ulterioare - art. 1 alin. (1) EXPERT CONTABIL Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi, republicată - art.3 şi art. 6 FARMACIST Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, Titlul XIV - Exercitarea profesiei de farmacist. Organizarea şi funcţionarea Colegiului Farmaciştilor din România, art. 574 şi art. 586 MEDIC Lege nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, TITLUL XII - Exercitarea profesiei de medic. Organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România - art. 383 NOTAR PUBLIC Legea nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale, cu modificările ulterioare-art. 14 alin. (1) si (2) Și lista poate continua. Sincer nu am intalnit vreo prevedere actuală care să interzică în mod expres exercitarea profesiei de jurnalist daca nu ai obtinut în mod expres licența în domeniul respectiv și nici vreo nota de fundamentare la vreun proiect viitor de lege care să propuna transformarea profesiei de jurnalist într-una liberală sau reglementată. Am întâlnit doar o mentiune sau propunere de lege ferenda, într-o teză de doctorat la Academia de Politie , dar care sincer mi se irelevantă și irealizabilă. Aștept cu interes argumentele dvs.

Birlic (32 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 18:43

Pompiliu Bota (89 comentarii) Si incă o precizare. Și chiar daca va apare o astfel de reglementare într-un viitor apropiat, exista o prevedere în constitutie care spune că legea se aplica pentru viitor. Astfel un drept câștigat anterior se păstrează sau poate fi schimbat în baza unor prevederi exprese tranzitorii într-o anumită perioadă de timp rezonabilă. Astfel invocarea unui articol din codul penal pentru o lege care se va aplica cândva în viitor, nu are niciun sens.

Ion (146 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 18:44

Nu zic ca n ai dreptate, dar mai bine v ati uita in propria curte. Exprimari fara subiect si/sau predicat, stiri in care se dau lucruri ca sigure fara a fi confirmate/ a astepta un deznodamant ( chiar azi ati scris 'FC Botoșani - Tottenham, în turul 3 preliminar din Europa League! Cum a reacționat Valeriu Iftime când a aflat că Mourinho va veni în România' ). Pe de alta parte, de obicei, pozele cu femei goale de pe GSP (si nu numai) sunt fara greseli gramaticale... Calitatea la noi a scazut foarte mult, in toate domeniile.. Sunteti foarte putini oameni/jurnalisti de calitate. Daca nu e unde... In mai toate tarile din Europa centrala/Vest ( chiar si Est) inca se citeste, ba chiar foarte mult.. La noi cred ca se asteapta ca si viteza la citit( nu doar de internet) sa creasca pe masura si abia apoi poate mai citim si noi o carte doua...

Mircea (10 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 21:06

Azi maine nu se mai vorbeste decat romgleza si voi plangeti dupa lb si liter romana!!!! Mai FRATILOR!! Ca sa ai o limba si o literatura TREBUIE sa i un NEAM in dezvoltare, anti mafie, anti hotie, pro mandrie nationala si istorica,.................................................................................................................................................si nu N - E - A -M pe cale de disparitie, infectat de la cel mai de sus din truntea tarii pana la opinca sarmanul de toti virusii: hotie, mafie, .............................................................................................................................................. in 30 de ani ce va fi? Doamne! Nu stim maine ce va aduce! Dar voi tot credeti ca acum cateva mii de ani erau dinozauri si ate chestii!! si asta e un virus ... la fel ca alte chestii

GopoSapiens (4 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 21:58

Bine, bine, da' nu ne explicați niscai cum vine aia „jurnalist box-to-box”? Adică ziarist de la Cassius Clay la Mike Tyson?

Cristian B (41 comentarii)  •  2 septembrie 2020, 3:41

Dânsul/dânsa nu sunt pronume de politețe, dacă spui el/ea, este același lucru, dacă vrei sa folosești pronumele personal de politețe, trebuie să folosești dumnealui/dumneaei.

Cristian B (41 comentarii)  •  2 septembrie 2020, 4:05

Domnule Geambașu, Spuneti ca mulți dintre noi citim doar titlurile articolelor dar nu și conținutul. Ce părere aveți despre site-ul Gazetei? In care știm totul despre nevestele fotbaliștilor, mașinile lor, casele și vacantele lor, dar mai nimic despre felul in care se pregătesc, despre sistemele in care joaca , câți kilometri aleargă, cum sunt descoperiți și educați? Dar despre emisiunile de pe DigiSport? Despre majoritatea “specialiștilor” care in loc sa educe spectatorul/telespectatorul de fotbal îl bagă in ceata cu fel de fel “analize” de 2 lei? Cum sperau ei sa câștige PSG-ul CL doar pentru ca a investit mai mult de 1 miliard in echipa lor de “super-vedete” și nu un club “plictisitor ca Bayern care joaca cel mai frumos fotbal din Europa de 10 ani. Din păcate, titlurile sunt in majoritatea cazurilor, mult mai bune decât conținutul articolelor.

StrangerOne (42 comentarii)  •  2 septembrie 2020, 9:33

Ei, d-le Geambaşu, a trebuit să vină "Ziua limbii române" ca să observi şi domnia ta cât de înconjurat de *** te afli. Mai ales la DigiSport, acolo unde ai putea, măcar în pauzele publicitare, să-i tragi de mânecă pe alde Danciu, Şumi sau Mister...Şi pe mulţi alţii. Dar n-o faci. Uite, un studiu de caz: Site-ul Sport.ro, care scrie absolut în totalitate fără diacritice! Ies nişte grozăvenii, de te doare mintea...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

StragerOne (42 comentarii)  •  2 septembrie 2020, 12:16

Am scris un comentariu si am folosit un cuvânt - "a.n.a***f.a.b.e.t.i" - pentru care am primit 3 stelute. Retractez si zic "a.g.r.a.m.a.t.i.". E bine asa?

cristian (4 comentarii)  •  2 septembrie 2020, 12:33

Foarte bun articolul, pentru că il consider un semnal de alarmă. Și la halul (pardon !) in care se vorbește limba română astăzi, oricate semnale de alarmă ar fi, tot nu sunt destule ! Interesant e și numărul mare de reacții (am numărat 42) la un articol pe o temă, oarecum, incomodă pentru microbiști. Vorbim asa cum găndim: precar, inconsistent, neinteligibil. Am văzut una din reacțiile Dvs. la un comentariu, anume faptul că vă e rușine sa corectați agramatismele invitaților in direct și le atrageți atentia, discret, in pauzele publicitare. Efectul e nul. "Se prefac că ințeleg, dar, de fapt, nu le pasă", e constatarea Dvs. Cum ar fi, insa, dacă in mijlocul dialogului, orice greșeală de exprimare ar fi taxată și corectată imediat ? Fără emfază, fără explicații, firesc.Poate că atunci se vor opri o clipă din debitarea unor gânduri deșirate și vor avea un moment de reflecție. Dacă media are vreun rol educativ, atunci să fie ăsta, toleranța zero față de siluirea limbii române. Și să nu mai spuneți că, din prea mult bun simț, vă e rușine de lipsa lor de rușine. Pasul următor ar fi, în logica afirmației, să vorbiți la fel ca ei, pentru a nu le crea nici un disconfort. Sau, mai rău, să nu se simtă... discriminați !

?????? (278 comentarii)  •  2 septembrie 2020, 12:58

& De câte ori ,de regulă, apare varianta ca Denis Alibec să joace printre titularii echipei naționale, „ziaricii de sport” ,de pe la mai toate publicațiile, „de profil”, par a se „strădui” să îl facă „vedetă” până să se joace meciul, ? Cum ați comenta și explica , deci, ce păreri ați exprima, ?

unulaltul (8 comentarii)  •  2 septembrie 2020, 13:09

Poate reuseste marele aparator al limbii romane, a gramaticii, a cuvantului bine scris si vorbit sa ne explice de ce urmatoarea fraza nu are la final ???? Sau semnele de punctuatie nu conteaza la Geambasu? Cum ar arăta în argoul cotidian o cronichetă a faimoasei partide FCSB-Viitorul 3-0, în care elevii profesorului Toni Petrea au zburdat liberi pe câmpie. Nu e o intrebare aici? Nu mai spun ca nu stii de virgule si preferi sa pui punct :)) Si poate ne explici si abundenta de emoticoane din articolele GESEPE-ului, ca tot suntem la ora de romana.

Durden (270 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 11:53

Includerea de neologisme din limbi cu circulatie internationala a avut loc dintotdeauna, vezi impactul francezei in limbajul interbelic. Prescurtarile sunt altceva, nu le confunda. Una e sa scrii un articol publicat si una e sa scrii un comentariu legat de pisica unuia pe facebook. Per total, un articol exagerat. Sau cum ti-ar placea tie sa iti fi spus: ok boomer!

Comentează