Americanii te omoară cu zile!
Asta se poate înțelege la o citire rapidă a declarației pe care trebuie să o semneze participanții la US Open. Acolo unde Simona Halep probabil nu va merge

La Adria Tour a fost mai simplu. Și nu a ieșit atât scandal. Vedeți, asta este diferența dintre o lume liberă cu adevărat și alta care se preface că este liberă. Oameni stăpâni pe destinul lor prin vocație, croații, sârbii și bulgarii au pus-o de o horă balcanică (așa cum mai fac și ai noștri pe la Eforie și pe la Costinești) la turneele nășite de Nole Djokovici. S-au infectat, apoi s-au tratat și acum sunt bine mersi. S-au cârâit ei un pic cu Dimitrov că are obrazul gros precum ceafa și că de la el au luat boala, inclusiv doamna Troițki care era gravidă. Dar acum a trecut și nu mai strănută nimeni.
Revelația lui Koolhof
Americanii, în schimb, au vocația sclaviei și te condamnă la moarte în caz că te gândești să participi la US Open. Sau cel puțin asta a înțeles olandezul Wesley Koolhof (numărul 17 ATP în ierarhia la dublu) din declarația întocmită de organizatorii Grand Slam-ului de la Flushing Meadows. Din acest punct lucrurile chiar devin foarte serioase, deci gata cu gluma!
«Îmi asum în mod voluntar responsabilitatea pentru orice risc, inclusiv o boală gravă sau moartea. Aceasta este o eliberare de răspundere și sunt de acord că e valabilă pentru totdeauna. Semnați aici».
Citatul este extrasul final al unei declarații mai mari pe care toți jucătorii ar urma să o semneze și în care sunt avertizați că riscul infectării le aparține. Deși USTA (asociația care conduce tenisul american) a pus la punct un set de măsuri stricte privind siguranța sanitară a participanților. Jucători, antrenori, oficiali, copii de mingi sau voluntari. Nu sună foarte încurajator și este clar că organizatorii vor să fie acoperiți în cazul că se întâmplă ceva rău.
Contextul. Factorul Cuomo
Pentru a fi interpretată corect, orice știre trebuie așezată în context. US Open este găzduit de New York, metropola statului cu același nume care are o populație cam cât a României, aproximativ 19 milioane de locuitori. Uriașul flux de călători și de schimburi comerciale din toată lumea au transformat New York-ul în cel mai afectat megalopolis la începutul pandemiei. Măsurile ferme impuse de guvernatorul Andrew Cuomo, dictatoriale în viziunea marilor democrați români adăpați la ideologia tovarășului Iliescu, au avut efect, astfel că în prezent statul și orașul New York se află în coada topului infectărilor cu COVID-19.
Interesul sportivilor
Și, ce să vezi?, pe Cuomo, fost procuror general al SUA, nu îl confundă nimeni cu Stalin. Dimpotrivă, guvernatorul este perceput drept politicianul cu cel mai mare grad de încredere și simpatie publică. Să nu ne îndepărtăm însă de subiect. Care este US Open 2020. Fără îndoială, documentul pe care ar trebui să îl semneze participanții la turneu este o mostră de cinism din partea oficialilor. O asigurare inatacabilă pe care aceștia și-o iau în cazul unor evenimente nefericite. De partea cealaltă se află percepția și interesul sportivilor. Dorința acestora de a câștiga niște bani într-o perioadă de sărăcie lucie în circuit (US Open este cel mai bogat turneu de tenis din lume, cu un total al premiilor de 53,4 milioane de dolari) vine în coliziune cu restricțiile impuse și cu această poliță în alb pe care sunt nevoiți să o semneze.
Cine vine, cine nu vine, de ce?
Ce nu se spune sau se spune doar în șoaptă este că prezența la Flushing Meadows nu este obligatorie. Nume foarte grele ca Rafa Nadal și Ashleigh Barty au anunțat deja că nu participă. La fel, alți jucători și jucătoare importante, ca Grigor Dimitrov, Kiki Bertens sau Elina Svitolina.
Dar Simona? Ce face Simona?, asta ne interesează pe noi. Înainte de plecarea la turneul de la Praga, campioana de la Wimbledon s-a exprimat limpede: „În condițiile actuale, nu!”. Este alegerea ei și nu trebuie judecată că declară forfait exact la singurul Grand Slam unde are ceva de demonstrat. Plus că organizatorii continuă să o pună pe o listă selectă de prezenți alături de Serena Williams, Bianca Andreescu, Novak Djokovici, Dominic Thiem sau Stefanos Tsitsipas.
Să fim negativi!
Pentru soliditatea mesajului „În condițiile actuale, nu!”, ar fi fost foarte bine ca Simona să nu fi participat nici la acea nuntă machedonească unde participanții s-au apropiat de numărul celor de la US Open. În rest, marea noastră campioană ne-a îndemnat repetat să fim pozitivi, deși un reporter i-a atras atenția că zilele acestea este indicat mai degrabă să fii negativ. Umorul de situații nu are granițe. Nu în România.