Atac la Burleanu
Secretarul general al LPF îl acuză pe președintele Federației Române de Fotbal că este antilider, pentru că naște panică prin felul în care conduce. E un punct de vedere care deschide un nou front

Se află în eroare Justin Ștefan atunci când se întreabă retoric despre Răzvan Burleanu: „L-ați văzut intrând într-o emisiune în care a mai fost și altcineva în afară de realizator?” Răspunsul este „Da”, deși în subtex dl. Ștefan susține un adevăr. În principiu, R. Burleanu se simte confortabil să nu aibă preopinenți.
Contraexemplele
Să revenim. Nu doar că l-am văzut pe Răzvan Burleanu și altfel decât singur cu realizatorul, dar am și participat la cel puțin două emisiuni „Fotbal Club” la care președintele FRF a fost invitat să răspundă întrebărilor lui Radu Naum. Și ale mele, în calitate de colaborator permanent DigiSport. Din ce știu eu, și știu bine, Răzvan Burleanu nu avea habar ce urma să fie întrebat și nici nu își exprimase dorința să știe dinainte conținutul discuției. Și-ar fi exprimat-o degeaba.
Se întâmpla înainte de alegerile din 2018
Tot spre știința domnului Justin Ștefan, care, în absența tematică a președintelui Gino Iorgulescu, este conducătorul efectiv al Ligii. S-a întâmplat că ultima prezență a lui R. Burleanu la care să mă fi aflat și eu s-a consumat exact cu câteva zile înainte de alegerile de la FRF din 2018. Atunci când, într-un exercițiu firesc de echidistanță, ambii candidați la președinție, Răzvan Burleanu și Ionuț Lupescu, au fost invitați, pe rând, la Fotbal Club. „Fără teme și întrebări transmise dinainte de moderator”, așa cum nu doar că insinuează Justin Ștefan, ci chiar o spune. Știu că multă lume gândește ca dl. Ștefan, așa că nu o mai lungesc cu pledoarii inutile despre cât de cinstit ne facem noi meseria.
Au plecat supărați amândoi!
După ce au participat la emisiunile cu pricina, ambii candidați la șefia Federației Române de Fotbal au plecat supărați. Fără să o spună explicit, dar transmițând prin intermediari. Că nu au fost lăsați să își prezinte programele (deși nu fuseseră chemați la un studio electoral!), că au fost tamponați cu întrebări incomode sau de-a dreptul tendențioase. Răzvan Burleanu postase înainte de emisiune, pe o rețea de socializare, un soi de advertorial, în care își manifesta bucuria de a dezbate cu noi liniile directoare ale fotbalului românesc.
Doar că emisiunea nu a fost deloc o prelungirea a campaniei electorale a celui care avea să fie reales. La fel prezența lui Ionuț Lupescu nu s-a transformat într-o odă închinată Generației de Aur. Iar Ionuț s-a simțit cumva trădat că noi ne plasam într-o zonă neutră și nu îl tratam din postura de suporteri ai echipei naționale. Urmarea? Răzvan Burleanu a mai fost la Digi, dar niciodată la Fotbal Club. Cât despre Ionuț Lupescu, acesta a rupt complet relațiile cu cei care nu i-au oferit sprijinul/simpatia necondiționate. Mai grav, a rupt orice legătură cu fotbalul românesc. Prin urmare, Opoziția la regimul Burleanu nu există. Acea Opoziție care se putea coagula în jurul lui Lupescu, nu domnule Ștefan?
Cine are idei nu are viitor
Secretarul general al LPF are însă dreptate când remarcă stilul alarmisto-defetist al lui Răzvan Burleanu sau faptul că provenind dintr-o zonă legată mai degrabă de politic decât de fotbal se simte în felul în care administrează federația. În continuarea ideii, putea să mai adauge aici șeful de la LPF și amănuntul că oameni din echipa lui Burleanu, alții decât Bodescu, Vișan și compania, au început să fie trecuți ușurel pe linie moartă. Pe considerentul nerostit, dar limpede, că au cam multe idei și inițiative legate de fotbalul competițional propriu-zis. Ceea ce dăunează spiritului corporatist instaurat la Casa Fotbalului.
Cum devine simpatic Burleanu
Știți care este marea greșeală a contestatarilor lui Răzvan Burleanu și a gărzilor lui pretoriene în costume slim? Când zugrăvești numai în culori negative un personaj sau un sistem, când insiști dincolo de sațietate că respectivul este cumulul tuturor acțiunilor și trăsăturilor negative, sfârșești prin a obține efectul de bumerang. Îl credibilizezi. Îl faci simpatic, deși el poate că este antipatic. Ca să fii convingător atunci când combați ceva sau pe cineva, o faci cu argumente nuanțate, măsurate și pe termen limitat de timp. Așa, ca studiu de caz și la cu totul altă scară, vedeți cum a fost ales președinte Donald Trump în America. Și cum probabil va fi și reales.
În rest, chiar ar fi o înfruntare TV interesantă aceea dintre Răzvan Burleanu și Justin Ștefan. Problema este că din cauza normelor sanitare în studio acum chiar nu este loc decât pentru 3 oameni. Deci ar fi singuri cu moderatorul.