Heil cu fotbalul!
Gata, începe! Nu la noi, dar ce mai contează? Cu o mulțime de reguli care vor amputa esența jocului, dar decât pe console PlayStation, mai bine pe teren, cu iarbă 3D

Amuzantă povestea lui Heiko Herrlich, antrenorul lui Augsburg. Omul a încălcat sau a călcat în picioare mai multe reguli anti-coronavirus încă din prima zi de cantonament. Involuntar sau semiconștient, dar a comis-o. Se reia campionatul în Germania, primul deocamdată din Europa mai la vest de Eden-ul lui Lukașenko. Dincolo de bucuria de a vedea iar fotbal în direct, lumea este curioasă ce se va întâmpla.
O treabă nu doar nemțească
Repornirea Bundesligii nu este, așadar, o treabă strict nemțească, ceva să fie doar la ei acolo. E ceva care ne privește pe toți, toți microbiștii vreau să zic, de la Ceferin la Burleanu și de la doctorul-erou Virgil Musta la bunicii care își vor relua chibițăreala și partidele de șah în parcurile redeschise ale patriei. Mereu mai puțini bunici, mereu mai puține parcuri în scumpa noastră patrie. Asta din cauza altor virusuri (viruși?!). Ale (ai?!) societății.
Distanțare fizică. Atât
Cum ziceam, lumea este curioasă ce se va întâmpla. Cum va arăta acest fotbal aseptic, acest joc încins cu un cordon sanitar, pavoazat cu măști și sugrumat de reguli de igienă. Fotbal cu mănuși și cu dezinfectant, dar fără grămezile bucuriei, fără strângeri de mână, dar cu atingeri suave de bocanc.
Cum vor fi duelurile pentru minge la cornere? Dar relația atacant-stoper? Dar zidul la loviturile libere? Cum se va împăca distanțarea socială cu cea fizică? Și o întrebare cumva naivă pe care și-au mai pus-o și alții. Nu era mai potrivit, din punct de vedere semantic, să vorbim doar despre distanțare fizică în toate cazurile? Că distanțare socială înseamnă altceva. Înseamnă inclusiv alienare, depresie.
Suporteri virtuali, nu virtuoși
Va fi comedie totală! Postul Sky, deținătorul drepturilor TV în Bundesliga, ne asigură că fundalul sonor va reproduce fierberea arenei. Vom avea, așadar, și un surogat de atmosferă, nu doar de fotbal. Tumultul galeriilor înregistrat pe suport digital și strecurat de regizor ca atmosferă însoțitoare a evenimentului sportiv.
Și ne mai mirăm când căpșunele au gust de rumeguș cu lămâie. În prelungirea ideii, nu trebuie să fii un admirator al fenomenului ultras ca să înțelegi totuși sensul protestului celor peste 300 de facțiuni din Europa. Aceste grupări nu au nuanțe, ele doresc blocarea fotbalului atât timp cât accesul spectatorilor pe stadioane este oprit.
Herr Herrlich, așa nu!
Prevalează interesul comercial. Al organizatorilor, al televiziunilor deținătoare de drepturi. Al jucătorilor care vor să își ia salariile. Noi, oricât de pasionați, supraviețuim și ani fără fotbal. Ei, nu. Modelul german va fi experimentul pilot al reluării celorlalte campionate și cel puțin o perioadă vom coabita cu acest fotbal de farmacie.
Totul este să ne păstrăm calmul, dar mai ales umorul. Așa ca Heiko Herrlich, fost internațional german și antrenor la Augsburg. Care după ce a comis toate prostiile posibile în materie de măsuri anti-COVID sub privirile dojenitor-amuzate ale unei vânzătoare de la supermarket, s-a autoizolat, anunțând că nu va sta pe banca echipei sale la meciul cu Wolfsburg.
Altfel, presimt că în două-trei săptămâni vom deveni toți doctori în Bundesliga și Zweite Bundesliga. Ceea ce nu este cel mai rău lucru care ni se putea întâmpla.