Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Să întinerim cu Ladislau Boloni!

Sunt oameni de care nu se lipește blazarea. Asta înseamnă să ai anticorpi contra bătrâneții

Permalink to Să întinerim cu Ladislau Boloni!
vineri, 10 aprilie 2020, 10:32

Un filosof care în ultima parte a vieții a locuit la Păltiniș și care (spre disperarea/mirarea discipolilor) nu rata etapa de la Divizia A transmisă la radio și care, pe deasupra, mai și fuma, a îndrăznit la un moment dat să împartă oamenii în 3 categorii folosind calul ca termen de comparație. Și a zis așa. Cai de povară, cai de circ și cai de curse.

Caii de povară suntem noi, oamenii obișnuiți. Cu poverile și bucuriile noastre zilnice. Caii de circ sunt vedetele. Din lumea spectacolului, din sport. Eroii din lumina reflectoarelor. Caii de curse sunt oamenii care duc lumea înainte. Inventatorii, savanții, marii creatori din artă, medicii străluciți, inginerii care fac artă din meserie.

Lucrând de o viață în fotbal, Ladislau Boloni s-ar încadra aparent în a doua categorie. A cunoscut gustul succesului, s-a întâlnit cu gloria sportivă, a câștigat bani. Dar cred că l-am nedreptăți dacă nu l-am include în categoria cailor de curse. Mai exact, a celor de cursă lungă, a maratoniștilor. Pentru Boloni vârsta nu este o povară ca să o ia de la capăt. Să încerce altceva. La 67 de ani nu este nici blazat, nici plictisit, nici mulțumit de sine. De ceilalți, nici atât.

Sincer acum. Câți dintre noi nu visează să huzurească la pensie? Mă rog, dacă ar avea o pensie de general! Ca domnul acela general în rezervă care îi pune pe medicii de la Suceava să se dușeze într-un cort în curtea spitalului și pe urmă să alerge goi până la camera de gardă. Și asta cică-i disciplina militară. Culcaturi și salturi înainte (cu masca pe figură, desigur) de ce nu le-o fi dând?

Ne depărtăm de subiect și nu e bine. Ladislau Boloni lucrează de trei ani la Anvers, adică de un secol, și spune că nu ar fi tentat să continue. De ce? Fiindcă simte că echipa nu mai poate progresa. De amintit că în perioada asta Boloni a transformat Anvers dintr-o formație mediocră într-una de top. Tocmai de aceea ezită să își prelungească angajamentul. Fără ca asta să însemne nici șantaj la conducere, nici alint.

„Nu pentru că m-aș simți rău aici. Am ajuns la un nivel în care următorul pas ar fi câștigarea campionatului, iar asta ar însemna o filosofie diferită.”

Apoi adaugă că vrea să rămână activ și că are naivitatea să își închipuie că mai poate transmite cunoștințe și energie. Ei, aici chiar că se alintă domnul Loți. Colegii mei au postat pe gsp.ro imagini de la un antrenament al lui. Urmăriți-l, este un spectacol de neratat. De-aia zic că se alintă un pic. Dar nu este și ăsta semn de tinerețe?

Comentarii (13)Adaugă comentariu

adi_stelistul (454 comentarii)  •  10 aprilie 2020, 11:16

Un discipol al filozofului, Andrei Plesu, si-a declarat public nu o data placerea de a urmari "Las Fierbinti". Ca numai noua ni se pare ca in turnul de fildes nu patrunde nimic din derizoriul cotidian. Albert Camus a jucat fotbal si, mai mult, a declarat fara sa ezite ca prefera fotbalul teatrului asa ca n-ar trebui sa fim surprinsi. Despre Boloni... A fost un jucator cerebral, a devenit un antrenor cerebral, nimic nu e intamplator. Dealtfel, cel putin asa sustinea inainte de 1989, el nu doar a obtinut o diploma in stomatologie, a si practicat meseria. O poveste pe care el insusi a spus-o e cea cu pacienta care la sfarsitul interventiei i-a spus ca a avut noroc ca n-a nimerit la fratele lui, fotbalistul (sunt doi dentisti in familie). Sigur, au urmat balbaielile de rigoare ale pacientei cand a aflat ca, ba da, nimerise chiar la fotbalist. Asa ca, revenind: inca o dovada de profesionalism autentic din partea lui Laci Boloni nu e decat o confirmare, nu o surpriza.

Birlic (34 comentarii)  •  10 aprilie 2020, 13:19

Boloni a fost și va rămâne un intelectual al fotbalului. Un model de viață pe/aproape și în afara gazonului. Un personaj original, ferm, cult, cu mult bun simț, un individ care ar trebui să reprezinte model pentru toți trepădușii din fotbalul românesc pentru care mimetismul și ''kitsch-ul'' au ajuns o stare de spirit. Totuși, văzând cum ''băgați bățul prin gard'', nu pot să abțin să vă transmit domnule Geambașu că vă pricepeți și creați foarte frumos ca jurnalist articole despre sport (specialitatea dvs) asta până când ''dați cu oiștea în gard'' și începeți să fiți sfătos și scrieți la obiect, tăios și fără ocolișuri subiecte depre care nu aveți nicio ''gară''. Să-mi fie iertat, dar cred că strecurând, zilele acestea printre rânduri, într-un articol care ar trebui să fie în totalitate doar despre sport, un subiect atât de sensibil (situația spitalului de la Suceava) fără nicio legătură cu subiectul principal al textului, ori sunteți rău intenționat , ori avid de trafic pe blogul dvs. Restul este can-can.

octavian (109 comentarii)  •  10 aprilie 2020, 18:00

Este in mare parte adevarat despre Boloni, in toate este un tip calculat cu multe principii sanatoase.Principii pe care le-a abandonat cand a fugit de la nationala Romaniei.Niciodata nu se mindreste ca ar fi antrenor roman.

Red Fan (18 comentarii)  •  10 aprilie 2020, 18:59

Bravo Octavian ... trebuia sa apari tu cu un comment tipic romanesc , adica de prost gust ! Paste Fericit sa ai !

MZM (198 comentarii)  •  10 aprilie 2020, 20:15

Boloni este un profesionist de mare caracter, un om cu principii, hotarat si corect!. Asa a fost si asa a ramas. O sa dau un exemplu de atitudine a sa care m-a impresionat profund. In mai 1986, imediat dupa victoria Stelei impotriva Barcelonei, de la Sevilla, li s-au luat interviuri si tuturor jucatorilor nostri. Cum era si normal, toti, fericiti la culme, au declarat (in linii generale) ca sunt nespus de bucurosi, ca au dat totul pentru a invinge, au laudat pe ceilalti si in special pe Ducadam etc. Cu declaratia sa, Boloni a facut nota discordanta, ca sa zic asa. Iata: „Datorez echipei Steaua cea mai mare implinire din activitatea mea de jucator, imi pare rau ca am ratat penalty-ul si ii multumesc in mod special lui Duckadam ca a reparat greseala mea”. Deci nu ce a facut el pentru Steaua (si a facut enorm!), ci ce a facut Steaua pentru el!! Te salut cu respect, Loți, oriunde te-ai afla!

QCD (8 comentarii)  •  11 aprilie 2020, 2:27

Nu am avut onoarea, dar mi-ar placea enorm sa-l cunosc pe dl. Boloni si sa discut cu dansul intr-o seara de vara. Este un stelist de legenda, un simbol si creator de performanta, cultivat, pe care intr-o lume ideala mi-ar fi placut sa-l vad manager sau presedinte al clubului. Cu respect, un fizician din Nord.

itu52 (288 comentarii)  •  11 aprilie 2020, 7:55

László Bölöni, cetățean român de origine maghiară, a jucat și a antrenat cu precădere în campionate latine(campionatul Belgiei poate fi socotit semilatin). Pentru el faptul că e născut la Târnăveni a constituit un avantaj, a îmbinat rigoarea germană cu picanteria latină. Se pare că Franța împacă cel mai bine cele două stiluri de exprimare, am putea-o asimila cu un „demisec” latin. Pentru cei destupați la minte confluențele culturale sunt o mare bogăție. Până acum a cântărit foarte bine lucrurile și s-a plasat acolo unde i-a mers bine.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  11 aprilie 2020, 12:05

Detine adevarul absolut – ca mai toti romanii – insa fara galagie si aroganta. Desi asta ar chiar avea dreptul sa bata cu pumnul in masa. Respectul si l-a cucerit prin munca lui de ceas cu ceas. Asa om, Respect ! --- Un *** ori tradator daca munceste afara ? E stelist. Ar arata-o mai pe vazul tuturor si ar face si multe pentru Steaua daca Gigi ar putea sa taca odata dreacului din gura lui *** ori sa gandeasca macar un minut inainte s-o ia razna in direct pe sticla - caci iar a facut-o de … mindruta !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Coco (2 comentarii)  •  11 aprilie 2020, 13:22

Si totusi, ce mari rezultate a adus Boloni ca antrenor fotbalului romanesc? Eu imi aduc aminte doar cum a dat bir cu fugitii in plina campanie de calificare, pentru probabil o leafa mai buna (campania pentru wc 2002). Sigur, poate si atunci a "simtit" ca "echipa nu mai poate progresa". Ce pot sa zic, mi se pare cam umflat cu pompa acest antrenor. Incercand sa imi aduc aminte marile sale rezultate in scurtul sau mandat de selectioner(scurt pentru ca asa a vrut el), mi-am adus aminte ca nu a intalnit decat o singura echipa tare, Italia, de doua ori, tur si retur, si nu am luat "decat" 5 goluri, nemarcand niciunul, in conditiile in care Romania la momentul ala era inca o forta in fotbalul european si mondial, in conditiile in care la europeanul din acel an, acea echipa (dar cu Ienei pe banca), ajunsese pana in sferturi de finala. Deci...i agree to disagree...valoarea unui antrenor se masoara in rezultate, iar daca Boloni e un mare antrenor, inseamna ca Iordanescu, Ienei, Lucescu, Piturca sunt zeiii Olimpului.

stefanita (5 comentarii)  •  11 aprilie 2020, 14:22

Respect pentru Boloni! Nu numai cerebral, caracter, hotarat, dar si cu multa munca si ambitie de a face lucrurile sa mearga inainte - chiar sensul acestui articol.

alt Sorin (65 comentarii)  •  11 aprilie 2020, 17:53

Domnule Geambasu, daca tot ati alunecat in afara subiectului luand pozitie impotriva generalului de la Suceava nu pot sa nu imi exprim mirarea.Pe bune?!? Puteti crede aceasta gogoasa lansata de niste doctori care nu vor sa treaca printr-o procedura de biosecuritate simpla care te obliga sa lasi hainele de strada in afara spatiului protejat-in speta spitalul- sa te speli pentru a indeparta virusul de pe piele sa imbraci haine sterile si sa intri in spital. Probabil ce pot invata ingrijitorii de la firmele de suine nu este la indemana doctorilor cu zeci de ani de scoala.Le doresc sa nu afle pe pielea lor adevarul din biblie care spune ca moartea nu alege de-i sarac ori de-i bogat. Oricum la cum s-au intamplat lucrurile acolo probabil ar trebui sa-si asume o vina egala cu autoritatile care n-au asigurat echipamente la timp si au folosit ca metoda de management haosul generalizat. Modul in care se poarta acum ,cand au echipamente de protectie, si cand cineva incearca sa elimine haosul ma indreptateste sa spun asta. Noroc ca nu sunt toti la fel....

alt Sorin (65 comentarii)  •  11 aprilie 2020, 19:29

Breaking news!(ce va mai place asta voua celo din presa!!!) Domnule Geambasu mai aveti o cauza de sustinut: Niste cetateni ai Romanicai internati la "Victor Babes" in Bucueesti vor sa forteze plecarea acasa motivand ca n-au nimic(in afara de Covid 19 evident). Nu va tenteaza o sustinere ? Pana la urma sunt retinuti impotriva vointei lor!

Comentează