Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

O picătură în deșertul lui Negoiță

Dar nu una chinezească. Banii suporterilor salvează cumva zilele de ieri și de alaltăieri. Mai departe observăm că domnul presupus finanțator are grijă să dezbine.

Să ne reamintim. Suntem în luna februarie a anului 2020. Iar banii proveniți din contribuția […]

Permalink to O picătură în deșertul lui Negoiță
joi, 6 februarie 2020, 11:21

Dar nu una chinezească. Banii suporterilor salvează cumva zilele de ieri și de alaltăieri. Mai departe observăm că domnul presupus finanțator are grijă să dezbine.

Să ne reamintim. Suntem în luna februarie a anului 2020. Iar banii proveniți din contribuția suporterilor constituiți în programul socios „Doar Dinamo București” au acoperit salariile restante ale jucătorilor echipei mari, staff-ului tehnic și juniorilor pe luna noiembrie din 2019.

Între DDB și ADPD

Gestul suporterilor dinamoviști, precedat de încăpățânarea și obstinația de a crede că lucrurile pot fi cumva mișcate, trebuie salutat fără rezerve. Vorbim despre niște oameni care au trecut de la vorbe la fapte, lucru rar în societatea noastră. Nu vorbim însă despre toți suporterii echipei din Ștefan cel Mare, fiindcă în paralel cu acest DDB (Doar Dinamo București), organizație provenită din Peluza Cătălin Hîldan, există și asociația „Dinamoviști pentru Dinamo”.

Iar Asociația Dinamoviști pentru Dinamo (ADPD) nu este agreată de Ionuț Negoiță. Acesta a transmis deja că este dispus să cedeze și alte acțiuni suporterilor, dar doar în măsura în care cei de la ADPD se alătură proiectului DDB. Scuzați abrevierile, dar dincolo de ele observăm ceva foarte interesant. Cel care continuă să pună piedici este cel care le-a pus și până acum. Cel care a băgat clubul în insolvență cu nobilul scop invocat de a-l salva (sunt lucruri care trebuie săpate adânc aici) a dus acum același club, chipurile însănătoșit, în pragul falimentului.

De la platoșă la fantoșă

Concomitent, același domn a transformat echipa într-o fantoșă (marionetă, domnu’ Ionuț!) a celei de acum niște ani. Un club care nu își plătește cu lunile angajații și o echipă care mai are puțin și ajunge bătaia de joc a adversarilor. Că subiect de bancuri este de mult. Cam asta a făcut în rezumat domnul care vrea să îi încaiere pe cei din galerie, spunând că nu încap două săbii în aceeași teacă (vai, ce original!), referindu-se la tentativa ADPD de a deveni socios cu acțiuni. Dar de ce ar fi două săbii gata să se încaiere niște facțiuni ale unor suporteri care țin cu aceeași echipă?

Salvatorul care asmute

Este imposibil de anticipat cum se vor desfășura evenimentele în continuare. Cu Dinamo, „ca și” echipă, cum ar zice „salvatorul”, cu acțiunile membrilor înscriși în cele două asociații. Asmuțiți unii contra celorlalți de un personaj care la începuturi – imediat după apusul erei Badea, Borcea, Turcu, Cohn ș.a. – a fost primit și privit cam de toți ca personajul providențial, numai bun să curețe mizeria lăsată în urmă de „ăia”. Păcăleală!

Mai știi de unde sar balaurii preistorici?

Aplaudând și salutând încă o dată inițiativa oamenilor care s-au organizat și au cotizat deja cu 400.000 RON (aproximativ 84.000 euro), trebuie spus că drumul e plin de capcane. Sunt datoriile cunoscute și cele ascunse, motiv pentru care mai mulți mușterii amatori să își tragă un Dinamo în portofoliu au luat-o la goană. Bazinul de suporteri dinamoviști este mare și dacă în afara celor câteva mii înrolați până acum se adaugă câteva zeci de mii o parte dintre problemele financiare s-ar rezolva. În măsura în care din acte nu sar la beregată cine știe ce monștri preistorici, cum sunt cei deja cunoscuți – contractul lui Ionuț Șerban, litigiul de la transferul lui Dorin Rotariu -, este de văzut la un moment dat care este modelul prin care socios-ii dinamoviști gândesc sau speră să își marcheze prezența în conducerea clubului.

Ce pot face socios și ce nu

Modelul de la cluburi celebre cum ar fi Barcelona sau Benfica este foarte simplu. În baza acțiunilor, a procentelor deținute, socios participă la alegerea președintelui executiv al clubului. Și a Consiliului de Administrație sau Director. Mai departe, el și numai el, președintele, decide cum este condus clubul. Transferuri de jucători, numirea antrenorilor, demiterea acestora, stabilirea bugetului. Tot. Închipuiți-vă că alegem președintele României o dată la 5 ani, avem acest drept. Într-o bună măsură, cât îi permite Constituția, el conduce țara, nu noi. Dar președintele ne reprezintă interesele, că de-aia l-am votat. Așa și la fotbal.
Ideea că noi, suporterii, cumpărăm clubul și facem ce vrem pe urmă, luăm la goană jucătorii, îl punem pe antrenor pe coji de nucă este falsă și mai ales toxică. Dar sunt sigur că persoanele care au transformat o farsă monumentală (aceea de la meciul FCSB – Manchester City) în denumirea asociației, Doar Dinamo București, sunt băieți inteligenți și știu că una este pasiunea pentru culorile alb-roșii și alta administrarea clubului. Deocamdată, I. Negoiță este la primire. Postură pe care o stăpânește foarte bine.

Apropo, jucătorii și ceilalți angajați continuă să fie neplătiți de mai bine de două luni. Că poate uităm de unde am plecat.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Vanbasten_85 (35 comentarii)  •  6 februarie 2020, 11:44

Cornel Dinu a fost mana in mana cu Nicolae Badea,cel din cauza caruia nu avem stadion.Oamenii nu uita.Nicolae Badea care a si lasat clubul in paragina,nu inainte de a ramane conectat la conducta de bani a clubului in urma relatiilor stranse cu cei din M.A.I si de la CS Dinamo.Vad ca la fiecare articol numarati zilele de cand jucatorii nu sunt platiti,dar anii de cand se tot amana constructia stadionului mereu ii omiteti.De ce?De ce nu luati interviu celor din M.AI sau de la CS Dinamo in legatura cu stadionul?De ce nu spuneti ca anul asta se implinesc 11 ani de cand dureaza procesul privind falimentul societatii lui Badea.E normal ca un proces sa dureze 11 ani?Hai cu jurnalismul adevarat nu cu vrajeli!

adi_stelistul (454 comentarii)  •  6 februarie 2020, 11:49

Un aspect m-a intrigat pe mine. Se discuta despre un investitor din Golf (in ultimele zile s-a pus un bemol pe discutiile acestea dar din cate stiu sunt inca de actualitate). Ei, si in timp ce discuta vanzarea actiunilor, Negoita vinde o parte a acestora catre un alt cumparator. Cam ciudat, serios. E ca si cum cineva discuta vanzarea unui case cu gradina, curte si garaj cu cineva, dar pana la actul vanzarii vinde garajul catre altcineva. Nu va transforma asta negocierile cu primul potential cumparator in ceva mult mai dificil? In sfarsit... Referitor la chestia cu implicarea ulterioara. Sigur ca acei suporteri care au conceput planul de achizitie a actiunilor (ca si farsa de la City) sunt, cum spuneti, oameni inteligenti care stiu ce vor putea si ce nu sa faca in calitate de actionari. Dar nu va faceti iluzii, acolo nu sunt doar ei. Cei mai multi dintre noii actionari (si nu e o problema a dinamovistilor, e valabila oriunde) nu vor intelege atat de usor. Vor dori sa se implice in virtutea noii lor calitati. O doreau si inainte. Vor vrea "participare", nu "reprezentare". Dar mai vedem, desigur...

Andrei (17 comentarii)  •  6 februarie 2020, 12:32

@adi_stelistul Eu sunt dinamovist, dar intru totul in asentimentul tau. Ideea de socios este una foarte buna, atata timp cat oamenii respectivi INTELEG FOARTE BINE cu ce se mananca. 'Om trai si 'om vedea.

Liviu (1 comentarii)  •  6 februarie 2020, 12:45

" Un club care nu își plătește cu lunile angajații"...mi-ati putea enumera cate formatii au platile la zi? "o echipă care mai are puțin și ajunge bătaia de joc a adversarilor"...rezultatele trecute si acel actual ( cu Astra) contrazic. De unde atata inversunare de a scrie negativ n-am sa inteleg niciodata. Pe cuvant. "Sunt datoriile cunoscute și cele ascunse, motiv pentru care mai mulți mușterii amatori să își tragă un Dinamo în portofoliu au luat-o la goană. "...Care este musteriul ala potent ce a vrut intr-adevar sa cumpere? Acum serios, cumperi un club, un nume...daca te impiedica un viciu ascuns ( datorie ascunsa de 4-5-8 milioane) inseamna ca n-ai potenta. Plus ca in contractul de preluare se poate stipula clauza ca datoriile aparute ulterior ( si neidentificate la momentul vanzarii) sa cada in sarcina vanzatorului. Simplu. Dar e mai usor sa scrii/sa gandesti negativ decat sa fii impartial si profesionist. Of, cat bine....dar si cat rau mai face presa asta, uneori.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  6 februarie 2020, 13:17

As vrea sa vad si eu odata ca se intimpla ceva legal in Romania. Asa cum unul „ca Copos“ a intrat ilegal in faliment caci doar cu un buzunar, cum a vindut ilegal Rapidul - adica datorii - unor chelneri lefteri, la fel a „cumparat“ iar acum vinde Negoita ilegal Dinamo. La fel suportrii nici nu stiu ori le se filfiie ca au cumparat ilegal datorii. Totusi, un prost de Notar o fi pus o stampila, dar Legal ar fi fost ca banii lor sa acopere mai intii datoriile. Nici faliment nu poate da legal Negoita caci are bani si proprietati dar alti prosti ii dau voie sa nu plateasca. Unde in lume ar putea fratii minune sa traiasca in libertate, sa aiba conturi si sa faca operatiuni bancare cu atitea datorii la Stat si nu numai ? Unde in lume mai vedeti un primar caruia Statul trebuie sa-i confiste proprietati si sa le vinda la licitatie ca sa-si mai scoata niste bani ? Legal Dinamo nu poate lua Licenta de club profesioniat, iar daca fac totusi greseala, FRF si Liga sint si ei buni de plata ! La fel „Societatea“ careia Liga i-a vindut ilegal toate sarcinile ! Cum pot isa-ti vinzi toate sarcinile - fara acordul cluburilor - si sa mai si functionezi ? E de spaima cum baietii destepti dar si Liga incaseaza bani de pe urma echipelor, pina si din publicitate, fara acordul acestora ! Fanii au „cumparat“ 5% ? Cit e 5% din 10 milioane euroi ? Urmeaza ca Fiscul sa le ia apartamentele tuturor fanilor si sa le vinda la licitatie ! Asta ar fi legal, asta as vrea sa vad ! --- Iar faptul ca a atras fanii in decizii arata clar ca Negoita nici nu vrea sa vinda. Ce om serios mai cumpara Dinamo cu „batalioanele romane“ in circa ? Iar „Dinamo“ e de fapt la Badea ! Negoita vinde doar datorii si o clona care legal ar avea sa-i plateasca lui Badea despagubiri de peste 30 milioane. Nea Mircea Je Moi a suspinat dupa Badea caci „EL Luceafarul Insusi“ fara militieni si Dinca-te-lega nu poate respira. Dar logic privind, Badea reprezinta inca singura optiune. Cu Badea ati fi avut Stadion, e un administrator bun, dar se vede ca cineva are alte interese si astfel se va duce sigur clona asta din prima liga de ripa. Poate atunci sa sara si Je Moi ca sa … „ajute“ ! Asa a cumparat Luceafaru pe nimic – de fapt cu prima ilegala caci neimpozitata de la ca Copos pentru ca a facut posibil ca suncudica sa-i dea 3 boabe lui Dinamo - si o uzina in Brasov, dupa ce altii au falimemtat-o. A lasat fara munca mii de oameni, a vindut terenul pe milioane iar ce-a ramas conduce azi colonelul Gelu Eftimie, cel care vindea sclavi, paduri si bunuri confiscate pentru conturile lui Ceausescu. Curat „legal“ !

Ilie vlad (10 comentarii)  •  6 februarie 2020, 16:15

Am mai scris. Titlul exprima exact operatiune pe care acesti inimosi suporteri au facut-o. Au bagat o gramada de bani, stransi cu mari eforturi, intr-o gaura neagra. Cele doua grupari ale suporterilor raman doua entitati (asociatii). Daca cumpara actiuni, cum s-a intamplat cu DDB, actionar devine aceasta asociatie iar membrii acesteia (masa de suporteri) nu au nici o legatura cu actionariatul societatii. Ca sa nu lungesc vorba, daca se vrea o rezolvare serioasa, este necesar; 1. Negoita sa fie de acord cu tramsformarea spcietatii actuale inchise intr_o societate pe actiuni deschisa; 2. Un audit care sa stabileasca valoarea unei actiuni la momentul transformarii societatii; 3. Lansat in piata, sa zicem ptr o perioada de 6 luni, prospectul cu emisiunea de actiuni ptr o valoare calculata. Impreuna cu prospectul trebuie prezentat celor interesati statutul de functiune, administrare, control etc al societatii. 4. Intr-o astfel de organizare oricine poate investi ca actionar. Operatiunea juridica nu e simpla dar se poate face si pe niste reguli clare, cu conducere in sistem dual, cu accederea in administratie pe baza de program etc. la numarul mare de suporteri se poate rezolva problema finantarii.

Silviu (2 comentarii)  •  6 februarie 2020, 23:58

@Ilie VLAD, buna varianta, insa nu stiu cata libertate de miscare ar avea un club listat la bursa. Poate ar fi mai bine ca proiectul DDB sa se tranforme intr-un fond de investitii de tip inchis, listat la bursa. Iar fondul sa poata face investitii in proiecte sportive, gen: base sportive, competitii, echipe, etc. Sa fim optimisti. Supoerterii dinamovisti sunt inovativi.

Ilie vlad (10 comentarii)  •  7 februarie 2020, 8:49

D-le Silviu, nu trebuie vorbit de bursa la momentul acesta Asa a facut si Catarama. Ca sa te listeze la bursa trebuie indeplinite niste conditii. La saracia de la Dinamo nici nu terbuie gandit asa ceva. Eu am propus o forma de organizare, prevazuta de legea romana, prin care sa poti atrage capital. In aceasta forma de organizare te poti cspitaliza prin aportul la capital prin cumpararea actiunilor, un sistem de cotizatii si, atunci cand vor fi conditii, prin emiterea de obligatiuni. E mai complicat sa dezvolt aici detaliile unei astfel de societati. Daca una din cele doua asociatii este interesata ma poate comtacta pe e-mail.

Dinu Cornel (2 comentarii)  •  9 februarie 2020, 18:22

Imi permit sa ii raspund lui Vanbasten care a comentat mai sus si care nu stie ca numele legendei olandeze se scrie Van Basten. Cand va face si acest Negoita tot ce a facut dl Badea, atunci sa mai vorbim. Suporterii sa vina la meciuri si dup-aia sa intrebe de stadion nou.

Comentează