Continuă. Cu stil
Adevărurile și pistele false pe care ne poate împinge statistica după victoria Simonei în fața Elisei Mertens

Sunt expresii care traversează sprinten toate sporturile. Ca de exemplu „o victorie mai grea decât o arată scorul”. Chiar așa fost victoria Simonei în fața belgiencei Elise Mertens. Mai complicată decât o arată acest dublu 6-4 în fața unei adversare cu un plan de joc curajos, pus în aplicare cu o tenacitate vecină cu obsesia.
Factorul clasă
Contraponderea a fost dată de clasa româncei. Aici intră la pachet concentrarea, forța de a trimite înapoi mingi aparent pierdute. Transformarea lor în puncte câștigătoare. Acestea sunt soluțiile extra manual. Aici se face diferența. Jucătoarea foarte bună, Mertens în cazul nostru, rămâne fără replică în fața răspunsurilor jucătoarei de clasă. Cazul Simonei.
Nu a câștigat doar așteptând greșeala!
Statistica întâlnirii ne șoptește lucruri interesante. Și ne spune răspicat că diferența a fost dată în primul rând de cantitatea de erori neforțate ale belgiencei. 38 la număr în contul lui Mertens, doar 8 la Halep. Așa cum am mai spus-o, numerele și cifrele te ajută, dar te pot induce și în eroare. Nu trebuie să înțelegem că Simona a câștigat doar așteptând greșelile lui Mertens. Simona a returnat 89 la sută pe primul serviciu al adversarei, ceea ce este formidabil.
Cu atât mai mult că din acest 89, 50 de procente au fost mingi lungi, aproape de linia de fund a terenului. De unde și procentele punctelor câștigătoare pe retur, 42% față de 26% ale oponentei pe mingi jucate cu primul serviciu. Simona stă însă mai rău pe serviciul al doilea, 50%-61%. Cunoaștem această vulnerabilitate, dar față de trecutul apropiat și aici există o îmbunătățire semnificativă.
Avertismentul
Simona a trecut cu o stăpânire de sine remarcabilă peste momentul din setul secund, în care Mertens s-a apropiat de la 3-0 la 3-2 și apoi la 4-4. Campioana de la Wimbledon a încheiat cu stil meciul, servind impecabil și cîștigând la zero game-ul decisiv. Urmează în sferturi estona Anett Kontaveit, 24 de ani, o dreptace care nu face concesii. Kontaveit a reușit meciuri foarte bune și se numără printre revelațiile turneului feminin de la Melbourne 2020. Acel 6-0, 6-1 cu Bencici este un avertisment. Așa cum am riscat totuși să spun și înainte de întîlnirea cu Mertens, Kontaveit este o adversară cumva de pe strada Simonei. Puternică, solidă, dar al cărei stil liniar nu obligă la o creativitate exagerată.
Ne ținem respirația încă două zile, cu speranța nici măcar ascunsă că vom avea de ce să deschidem televizorul sâmbătă dimineață.