Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Prin Rainea spre Feșnic

Cumva, citind despre cel care a oficiat la trei Mondiale de fotbal, mi-am adus aminte de cel care nu va oficia la niciunul

Permalink to Prin Rainea spre Feșnic
vineri, 8 noiembrie 2019, 8:43

Articolele retrospective nu au doar rolul să trezească amintiri. Cele mai multe ne arată ce am fost și ce am ajuns. Și încotro am luat-o. Acest efect îl are, cred, și excelentul remember al colegilor mei Adrian Florea și Liviu Manolache despre cariera lui Nicolae Rainea. Cel mai mare arbitru român al tuturor timpurilor. Știu că propoziția asta stă în gât multora dintre urmașii lui, dar așa stau lucrurile. Adevărul este o mâncare ațoasă.

Celibidache al fluierului
L-am cunoscut pe Nicolae Rainea. Mă rog, în măsura în care poți cunoaște un om pe care îl întâlnești și cu care discuți politicos înainte și după meciurile la care era observator sau doar invitat. Nea Nicu, așa i se adresa toată lumea, inclusiv cei de o vârstă cu el, era un tip nesofisticat cum se spune acum. Pe timpuri, se zicea un om dintr-o bucată. Nu era un mare orator nea Nicu Rainea, nu dezbăteai cu el cine știe ce dileme existențiale.

Nu știa nicio limbă străină. Îmi aduc aminte că regretatul Ioan Chirilă îl tachina adeseori, iar atunci când se nimerea ca prin preajmă să se afle și crainicul radio Dan Voicilă asediul era complet. Altfel, toți, dar absolut toți recunoșteau că Rainea fusese un arbitru foarte mare. Geniu! Un soi de Celibidache care în loc de baghetă dirija jocul cu un fluier. Pentru el, Simfonia a IX-a era atunci când lăsa un avantaj care se materializa în gol!

Înainte ne descurcam
Fostul arbitru rezista cu brio atacurilor altfel amicale, apoi ținea să ne amintească iar și iar ce bine era „înainte”. Pe vremea comuniștilor adică. I se lumina privirea când povestea cum se descurca și făcea rost de alimente și de butelii, de haine și de lemne pentru foc. Era un nostalgic Rainea și nostalgia îmi închipui că l-a condus către PSD, partid pe listele căruia a deținut 4 mandate de consilier la Consiliul Local Galați. Fiecare cu alegerile lui. Nu despre opțiunile politice previzibile ale lui Rainea este însă vorba aici, ci despre apologia verbului reflexiv „a se descurca”.

Omul care avea în palmares prezența la trei cupe mondiale și finala Europeanului din 1980, plus ultimul act al Cupei Campionilor din ’83 și o Supercupă a Europei, se bucura când prin relațiile datorate notorietății făcea rost de o butelie pe sub mână sau de un televizor color peste listă. Erau tabele cu timp de așteptare în ani ca să îți procuri un Telecolor fabricat la Electronica București, dragi vânători în jungla Black Friday!

Mânjiții
Citeam despre Rainea și gândul m-a dus la Horațiu Feșnic. Mda, Horatio se descurcă și el cum poate în alte timpuri. Nu are nici talentul, nici anvergura lui Rainea. Inventatorul acelui penalty de la meciul FCSB – Sepsi nu aleargă după butelii sau televizoare color, căci acum sunt pe toate drumurile.

Dar felul în care s-a comportat Feșnic mi-a amintit de galeria marilor arbitri mânjiți ai fotbalului românesc. Căci am avut și așa ceva, și citiți „mânjiți” nu ca referință la aspectul vestimentar. E absurd să ne gândim că în 2019 un arbitru care greșește grav poate să o fi făcut-o pentru că a fost mânjit? Lumea fotbalului și comentatori vestiți au exclus varianta cu un entuziasm demn de o lume mai cinstită. Îi invidiez pentru candoare. Nu și pentru ipocrizie.

Mai curat, mai catifelat
Așadar, într-un univers în care mai mult decât acel „înainte” al lui nea Nicu Rainea banul și numai banul este cel care dictează, noi trebuie să ne închipuim că există doar arbitri incoruptibili și numai meciuri cinstite? Relația bolnăvicioasă dintre FCSB și Astra a fost sancționată cu vorbe dure și cu o amendă prietenoasă de Comisia de Integritate. Feșnic va reveni mai catifelat la meciurile din Liga 1. Soldi, soldi, adică, bani, bani, îi striga Kevin Keegan lui Rainea după un meci Anglia – Italia. Noi ce să le strigăm lui Feșnic, Colțescu sau Avram? VARssaras, VARssaras?

Apropo, legenda spune că nea Nicu chiar era prietenul italienilor, iar Artemio Franchi, președintele UEFA în anii ’70-’80, și care îi aprecia calitățile, inclusiv pe aceea de a se orienta în teren, avea grijă de el. Bine, legenda spune și că titanul Atlas ținea bolta cerească pe umeri.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Chis Alexandru (55 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 9:00

Dle Geambasu cumva acest "intangibil" Rainea a fost tot atat de "intangibil si integru" cand arbitra, la centru, meciuri ale fostelor mari protejate ale sistemului, Dinamo si Steua? Nu de alta, dar cand analizati integritatea unui arbitru trebuie analizata atat prestatia "in afara" cat si cea din "ograda proprie"! Referirea este, mai acuta decat se crede, atnci cand vine vorba de un alt "fluieras en-vogue", Hategan.

?????? (278 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 10:12

@Opinați și că centrele ce tenis ce țin de FRT și MTS ar putea adresa solicitările de finanțare și direct către MTS pe lângă cele formulate către FRT , dacă MTS nu este de acord cu finanțarea prin FRT, invocând contestațiile referitoare la alegerea conducerii, neputând ca ordonator superior de credite să refuze și finanțarea centrelor de tenis ce aparțin de FRT și MTS, ca unități sportive cu personalitate juridică ce au ca obiect de activitate tenisul organizate cu contribuția MTS, ? Remarcați că ar mai putea fi și asociații sportive județene și locale care ar putea avea în obiectul de activitate și tenisul, care ar putea formula solicitări atât către MTS cât și către autoritățil locale ce finanțează activitățile sportive prin bugetele locale, ?

Tyty (2 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 12:45

Respectele mele domnule Geambasu pentru toata activitatea, dar aici oare nu judecam prea aspru un arbitru tanar si cu calitati certe? Nu a fost o faza foarte clara de 11m sau nu, ne-am cam uitat cu totii de vreo 2-3 ori la reluari din diferite unghiuri, iar din unghiul arbitrului sa iei decizia intr-o secunda la o astfel de faza, te poate pacali. Daca pe "Horacio" il blamam pentru asa o faza,(in toate campionatele sunt penalty-uri mult mai usor acordate) , ce trebuia facut cu Felix Brych in Bundesliga, care a validat un gol cand mingea nu intra in poarta decat prin plasa exteriaoara rupta? Si arbitreaza in continuare la un nivel foarte inalt. O zi buna.

Andrei F (698 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 14:07

Jurnalistul a urmarit emisiunea de analiza a arbitrilor din ultima etapa?Craciunescu spune ca la toate meciurile au fost greseli grave de arbitraj!!!!Stiati domnule jurnalist?Pentru asta cenzurati comentariile?

Octavian (48 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 14:25

Imi pare rau: NU pot sa am caldura pentru unul melancolic dupa "ce bine era inainte" - cand multora ca mine le era frig.

Paul (36 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 14:26

fie veşnic numele Feşnic pomenit.... amin! mai degraba vASSaras.... gaura neagra a fotbalui nostru bisericesc, cu tot alaiul de arbitrii.... aleluia!

MZM (198 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 16:17

Am inteles, domnule Geambasu, Rainea si Fesnic, adica „ce am fost si ce am ajuns ”! Si asta numai pentru ca Fesnic, intr-o faza discutabila, grea, nu a dezavantajat Steaua. Ca de avantajat nu a avantajat-o, ci a luat decizia corecta. Tanase i-a pus piciorul in fată adversarului pentru a lua prim-planul, iar acesta l-a lovit peste picior si s-a aruncat la pamant pentru a disimula faultul.Fesnic a fost foarte aproape si a luat decizia corecta. Daca faza s-ar fi petrecut pe la centrul terenului nimeni nu-l acuza pe arbitru de nimic. Dar... in careu orice fault = 11m. dupa cum bine stiti. Cand arbitrii dau decizii favorabile celor de la Dinamo, presa nu face niciodata un caz, ci se multumeste cu un zambet care insoteste formula consacrata: Dinamo are noroc, arbitrul a gresit in favoarea sa!... Dar eu cred ca mult mai potrivita era comparatia Rainea-Coltescu, deoarece acesta din urma i-a anulat Stelei (intr-un joc Astra-Steaua) 3 (trei!) goluri perfect valabile (situatie nemaiintalnita pe mapamondul fotbalistic!) si a acordat un 11 m. mai mult decat discutabil gazdelor, adica ”executie in direct a Stelei”, dupa cum foarte corect a apreciat dl Radu Paraschivescu. In ce-l priveste pe Rainea (care dupa cum spuneti, nu vorbea nicio limba straina!), a fost un arbitru bun, dar nu asta era prima sa calitate. Si el, si toti ceilalti arbitri din acele nenorocite vremuri, trebuiau sa fie agreati de Securitatea regimului comunist. Fara asentimentul de la „Secu” nu puteai face scoala de arbitraj, nu puteai arbitra in Divizia A, nu ai fi primit niciodata aprobarea sa arbitrezi in strainatate. Stiti bine toate aceste lucruri tinand de „dosarul de cadre”, nu va spun nimic nou, ci doar va reamintesc.

Aurel (75 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 18:21

Cristian, cinstea e un lucru pierdut în ziua de azi. Pe de altă parte tind să cred că sunt destui arbitri care nu cunosc (sau nu știu să interpreteze) regulamentul. De suporteri nu vorbim pentru că a fi suporter imparțial în ziua de azi e chiar o vină.

Viperx10 (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 18:49

@MZM De ce te agiti?! FCSB e clubul unui caraghios care isi merita soarta.

Obiectiv (7 comentarii)  •  9 noiembrie 2019, 14:51

@MZM, dar de ce nu pomenesti de Coltescu si de arbitrajul de la meciul Vaslui-FCSB 0-1 cu 3 eliminati la gazde si un penalty neacordat tot pentru ei? Acolo se poate gresi doar intro directie.

?????? (278 comentarii)  •  9 noiembrie 2019, 15:58

@Opinați că Mitică Dragomir l-ar putea sprijini pe Cornel Dinu și asociația suporterilor despre care zicea Dinu că dorește să investească la Dinamo, cu banii pe care Mitică Dragomir zicea că i-ar investi alături de Cataramă la Dinamo, ? Remarcați și că Dinu este dinamovist de mai mută vreme decât Cataramă, și probabil că și mai priceput la fotbal, ?

Andrei F (698 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 12:16

Etapa trecuta m-ati cenzurat cand va spuneam ca la fiecare meci din etapa trecuta arbitrii au gresit....Sunt curios daca etapa asta va ai preocupa arbitrajele ...Sau o echipa anume trebuie neaparat sa fie oprita si de fluierasi si de presa?

Comentează