Se au ca câinii
Vă deranjează cacâfonia din titlu? E normal, dar ea exprimă plastic situația din vestiarul lui Dinamo

La vedere, lucrurile merg bine. Dinamo a rezistat în derbyul cu FCSB, a avut momente bune și, cu un pic de noroc/echilibru, putea obține victoria împotriva unei echipe mai valoroase. Dușan Uhrin a adus liniștea izvorâtă nu din huzurul comun, ci din munca ordonată. Fotbaliștii au recunoscut în el profesionistul sobru, autoritatea nezgomotoasă. Poți fi eficient și discret în același timp.
Au câștigat timp
Tabloul acesta aproape idilic este completat de cele 4 zile de pauză acordate jucătorilor după meciul cu FCSB, într-o consecuție logică a încununării efortului comun. Dar Dinamo nu a câștigat deocamdată nimic. Sau nu a câștigat decât timp pentru a repara începutul de sezon dezastruos. În clasament, echipa din Ștefan cel Mare ocupă locul 11, mult mai aproape de retrogradare decât de locurile de play-off. În plus, persistă incertitudinea privind dorința finanțatorului Ionuț Negoiță de a continua sau de a vinde pachetul majoritar.
Falia și felia
Peste toate, plutește în aer nemulțumirea unora dintre jucători. Mocnită, nefăcută publică, dar nu mai puțin palpabilă. Iar nemulțumirea nu este legată de reducerea porțiilor de friptură de vită în cantonamentul de la Săftica, o altă măsură hazlie, în registru hagitudosian, a lui Negoiță. Sau de vânzarea mașinilor din sponsorizarea Honda, automobile intrate în proprietatea clubului la final de contract și care erau date spre folosința celor din club. Supărarea jucătorilor pornește de la bani, dar nu de la banii cheltuiți pe carne sau pe benzină, ci de la modul în care sunt distribuiți ei la plata salariilor. Sunt semnale puternice că există o falie între jucătorii români și cei străini. Iar asta se întâmplă nu din cauză că autohtonii au mentalitate xenofobă, că sunt nepermeabili la diversitatea culturală și etnică. Motivul este mult mai prozaic, pentru că au contracte mai proaste decât colegii lor străini. Deși nu produc mai puțin fotbal, uneori chiar dimpotrivă.
Trai pe vătraiul dinamovist
Este un fapt de notorietate că oameni care au jucat câteva minute, multe dintre ele în meciuri de pregătire, au salarii duble față de jucători care duc greul etapă de etapă. Cum a fost posibil ca jucători cu afecțiuni grave, musculare sau chiar cardiace, să semneze pe salarii de 6, 7 sau 8.000 de euro, și asta la o echipă cunoscută pentru zgârcenia patronului? Brito a venit cu o gaură în mușchi care i-a lăsat mască pe medici și, după luni de refacere, a prins de formă câteva minute în derby. Perovici a fost oprit de la efort din cauza unor probleme cardiace, Mamotou N’Diaye a șomat pe un salariu lunar de 6.000 de euro, fiind scos din calcule încă din timpul cantonamentului de la Marbella. Dar țineți-vă bine, acum revine! Păzea!
Are cuvântul domnul Prunea!
Adus cu mari sacrificii, Fabbrini nu a rupt norii cu evoluțiile lui, doar 4 meciuri, iar acum se recuperează pe termen nedefinit după o accidentare. 16.000 de euro net, tot să te refaci! Mai discret, Kevin Bru are 11.000 de euro. Ați auzit de Kevin Bru? Probabil că da. Dar l-ați văzut? În acest timp, alde Laurențiu Corbu, Mihai Popescu sau Denis Ciobotariu, am luat exemple nu neapărat la întâmplare, joacă meci de meci, uneori mai bine, alteori mai modest. Și pun osul fiind răsplătiți la jumătate sau un sfert din cât câștigă mulți dintre colegii lor transferați nu se știe cum și de ce. Cine repară această stare de lucruri? Dar mai este posibilă o reparație? Președintele Florin Prunea ar fi un personaj potrivit pentru niște explicații dincolo de lozinci împodobite cu câini roșii și cai verzi. Și alți domni, cum ar fi Bogdan Bălănescu.
Își vor câștiga dreptul la o friptură?
Urmează meciurile cu Gaz Metan, Viitorul, Craiova și CFR Cluj și suflă un vânt rece prin vestiarele bătrânului stadion din Groapă. Acolo unde, tot din motive de austeritate, urmează să evolueze dinamoviștii în următoarele săptămâni. Cel puțin până la derbyul cu CFR, când se va închiria Arena Națională și, în cazul unui rezultat pozitiv, un angajat al lui Negoiță va merge să cumpere 3 kile de antricot de vită de la Hala Obor, de la micii producători.