Beijing, alt timp
Simona Halep a pierdut în turul doi la turneul unde acum fix doi ani urca pe prima poziție a clasamentului mondial. Dar câte nu s-au întâmplat de atunci...

Pentru Simona Halep, sfârșitul de sezon 2019 seamănă până la identificare cu 2018. Același recul în planul jocului, consecință a suferinței fizice. Abandonului de la Wuhan i-a urmat un pseudoabandon la Beijing, după un meci pierdut în fața rusoaicei Ekaterina Alexandrova, 2-6, 3-6. De ce a insistat totuși să joace Simona, deși se putea vedea că nu era în apele ei?
„1” din flori
Bănuiesc că nu sunt mulți cei care își amintesc că fix acum doi ani Beijing însemna sfârșitul triumfal al unei curse nebune. Simona Halep se califica în finala turneului, iar asta îi asigura fotoliul de lider al ierarhiei mondiale. Chinezii o sărbătoreau cu un „1” bricolat din flori, obiect simbolic pe care ea l-a îmbrățișat drăgăstos. Era capătul unei încercări, nu al unui drum. Simona rămânea acolo, pe prima poziție a clasamentului WTA, timp de 64 de săptămâni, dintre care 48 consecutive. Între timp câștiga și Roland Garros. O performanță uriașă a micuței românce.
Alt RMN, aceleași întrebări
În fața Ekaterinei Alexandrova, Simona a părut și mai mică. Diminuată de o accidentare pe care o poartă cu aceeași încăpățânare care a dus-o și la gloria sportivă, campioana de la Wimbledon (ce frumos sună asta, dar parcă s-a întâmplat acum un secol!) a făcut doar act de prezență în fața unei jucătoare decente, dar fără vreo calitate ieșită din comun. Imediat după meci, Simona a declarat că vine în țară, unde se va supune unui RMN. O analiză medicală pe care o repetă obsesiv și care va confirma o dată în plus hernia lombară de disc. O afecțiune de care te tratezi, dar care nu se vindecă integral niciodată. Medicii de specialitate vă pot confirma asta. Cât de corect aplicate pe cazul ei și cât de riguros efectuate au fost procedurile de recuperare nu știm.
A fost și bonusul?
De ce a bifat totuși Halep turneele din China, deși știa că este accidentată? Din fair-play față de organizatori? Probabil și asta, Simona a demonstrat în multe împrejurări că este un om corect. Uneori naiv de corect. Cei atenți la sistemul de premiere din circuitele feminin și masculin susțin că a fost și calcul pragmatic în decizia ei. Căci prezența la Wuhan și la Beijing a completat tabloul turneelor Premier Mandatory și Premier 5 din calendarul pe 2019, asta asigurându-i româncei un bonus consistent la final de an. Prin care WTA răsplătește constanța la nivel înalt a competitoarelor.
Plonjon în lumea materială
O poți acuza că a procedat așa, dacă a fost acesta motivul? Da, în măsura în care și-a agravat accidentarea. Da, în măsura în care observi că deja a câștigat peste 5 milioane de dolari numai în 2019. Într-o lume ideală și imaterială, 400.000-500.000 de dolari, cât reprezintă bonusul, ar fi o miză meschină. Noi trăim însă într-o lume în care banul bate tot. Impune respect, ține loc de onoare, este surogat de altruism, generozitate, modestie. Dincolo de filosofia asta nu foarte profesionistă, orice amator de tenis se mai poate întreba cum este posibil ca duminică să zburzi în fața suedezei Rebecca Peterson, iar luni să te târăști pe teren cu Alexandrova. Chiar dacă hernia de disc este o suferință discontinuă.
Contra rusoaicei, mi s-a mai părut că Simona suferă pur și simplu de lipsă de pregătire fizică, nu doar de spate. Apatică, nu doar suferindă, Simona părea dublura jucătoarei care, prin forța de luptă pe care o etala în fața adversarelor, câștiga și când pierdea. S-a schimbat ceva în rău sau este doar o falsă impresie?
Meciul Simona-Halep
Prefer a doua variantă, iar viitorul să îmi dea o pereche zdravănă de palme că m-am îndoit de ea. Până atunci, Turneul Campioanelor, la sfârșit de octombrie, acolo unde Simona este deja calificată, alături de Ashleigh Barty, Karolina Pliskova și Bianca Andreescu. Asta în varianta optimistă că nu va declara forfait ca anul trecut. Deocamdată, Simona are din nou un meci complicat cu ea însăși. Campioana de la All England este față în față cu o tânără de 28 de ani care vrea să profite de banii câștigați și să își trăiască viața. Și care nu mai are nimic de pierdut. Greu meci!