Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Modelul Pintilii

Un fotbalist important, tipul anti-vedetă, se pregătește de retragere. Moment potrivit să luăm o mică pauză și să-i mulțumim

Permalink to Modelul Pintilii
marți, 24 septembrie 2019, 9:52

Mihai Pintilii nu are nevoie de serenade înainte de retragere. Nu este genul de persoană lirică.

A nu se confunda însă lirismul siropos cu sensibilitatea. Iar cu personalitatea, nici atât. Ieșirea lui Mihai din scenă nu ne va lăsa nici mai săraci, conform clișeului, nici mai bogați. Că, de, scăpăm de un „nebun”. Sărac spiritual și în moarte clinică morală, fotbalului românesc îi va lipsi însă personajul tip Pintilii.

Practicant al ideii de sacrificiu

Nesofisticat, abrupt de sincer, lucid. Frust în exprimare, dar foarte coerent. Respectuos până la obsesie cu meseria lui. Exigent cu sine, cerându-le celorlalți aceeași seriozitate. Practicant natural al ideii de sacrificiu pe terenul de fotbal. Cântată și vorbită de mulți, dar rareori aplicată. Sigur că nu vorbim despre fotbalistul perfect.

Școala maidanului

Mihai Pintilii nu a fost niciodată astfel de jucător. Nici nu a avut pretenția asta. Cum să pretindă așa ceva unul care a debutat în prima ligă la 22 de ani? Un fotbalist care nu a urmat pașii firești ai junioratului și care și-a șlefuit singur deprinderile de jucător. Pe maidan sau în ligile inferioare, care tot maidan se cheamă că sunt. Hârlău, Lugoj. Auxerre Lugoj, ce frumos sună! Harnic și dedicat pe teren, în egală măsură pasator de calitate și abil recuperator de mingi de la adversar, aspru în joc, nu o dată la limita regulamentului (trăsătură care s-a accentuat în ultimii ani, pe fondul regresului fizic cauzat de înaintarea în vârstă), lui Mihai Pintilii nu s-a gândit nimeni să-i zică Mișu sau Mișulică.

Minuni? Nu, dăruire

Cu el nu te tragi de șireturi și nu te bați pe burtă. Și, da, după ultima nenorocită de accidentare, Pintilii a apărut și cu o mică burtică la pachet! Asta-i viața, mai devreme sau mai târziu cam pe toți ne ajunge. Bun, și atunci ce are așa deosebit fotbalistul ăsta care a debutat la națională cu Victor Pițurcă, dar care a mai fost selecționat și de Iordănescu, și de Daum, și de Contra? În total 43 de apariții sub tricolor. Ce minuni face el pe teren sau în vestiar? Simplu, niciuna! Doar că impune respect. Oferă un exemplu de dăruire necondiționată coechipierilor, adversarilor. Acest tip de fotbalist care nu trișează este pe cale de dispariție nu doar în fotbalul nostru. Mihai Pintilii cinstește noțiunea de joc bărbătesc într-o vreme în care moda este alta. Nu intrăm în detalii, căci gardienii sexismului stau la pândă.

Trădat de organism, cinstit cu el însuși

Personalitatea lui Mihai, de om călit cu greutățile vieții încă din copilărie, o copilărie aproape și de casa bunicilor din Ruginoasa (comună unde datina este ca sătenii să se bată cu bâtele la cumpăna dintre ani!!), este cea care l-a făcut special. Un om a cărui normalitate a ajuns să fie excepție și model urmează să se retragă. Chinuit de accidentări, trădat de un organism care a obosit și nu mai vrea să îl asculte, dar în continuare lucid, Mihai Pintilii va rămâne printre noi gata să ne ajute să trăim fotbalul cu echilibrul de care numai oamenii cu capul pe umeri sunt capabili. Și poate, cine știe, undeva pe la țară, vreun copil sărac se va simți atras de modelul acesta în fond atât de neatrăgător. Și va deveni următorul Pintilii.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Dragos (27 comentarii)  •  24 septembrie 2019, 22:18

Jos palaria pentru el!

Birlic (32 comentarii)  •  24 septembrie 2019, 22:45

O descriere corectă a unui fotbalist simplu și onest. Pintili este o personalitate morală fermă care prin retragerea sa lasă fotbalul românesc mai sărac, nu la capitolul calitate fotbalistică, ci la capitolul demnitate și calitate umană.

Cristian (41 comentarii)  •  24 septembrie 2019, 23:57

Calau la centrul terenului. Un fotbalist ok, dar cu intrari criminale. Exemplu -accidentarea cu CFR vine dupa o intrare groaznica la Costache. Intrebati-l pe Ilie Dumitrescu despre faza asta si o sa va spuna mai multe.

Romeo (6 comentarii)  •  25 septembrie 2019, 0:46

Va multumesc pentru acest minunat articol dédicat lui Pintilii.Ii multumesc lui Pintilii si pentru gestul superb facut in aeroportul Otopeni cind cu multa clasa a dat un autograf fiului meu.

xstelu (63 comentarii)  •  25 septembrie 2019, 1:08

Andrei F sau cum te oi fi numind! Unde esti Tu pirlitule de bolsevic de n'ai scris nimic contra randurilor lui Cristi? Prama*ie bolsevica!

itu52 (288 comentarii)  •  25 septembrie 2019, 9:24

Izvorul de la țară a cam secat. Agonia satului se mulează perfect pe fotbalul românesc, strămutat în zona suburbană a orașelor cuprinse de febra „mărețelor” transformări. Cum transformărie întârzie să rodească, portaltoiul capitalului refuză armonia cu sportul, fotbalul ne privește cu ochii plângăcioși ai neputinței. Rar, prin zonele cândva sănătoase ale tradiției, mai scoate capul, din când în când, câte o mlădiță a purității populare. Pe lângă pomenitele Lugoj, Ruginoasa măciucarilor, aș mai aminti Rucărul. Zone, încă, cu aer respirabil, dau fotbalului talente tomnatice ce refuză siluirea caracterului. Dacă aș înlocui în articol, Pintili cu Nistor, nu cred că mi-ar sări în cap mulți cititori. Cu excepția selecționerilor, care s-au încăpățânat să-l lase cu 4 selecții, mai toată lumea vede similitudini între cei doi spotivi. Din păcate ne întâlnim tot mai rar cu astfel de oameni.

Mircea (1 comentarii)  •  25 septembrie 2019, 9:26

Jos palaria pentru fotbalistul Pintili. Felicitari pentru articol!

Adi (1 comentarii)  •  25 septembrie 2019, 13:24

Ma bucur ca cineva mai are ochi sa vadă dincolo de supercifialitatea din tot ceea ce ne inconjoara. Și as ajunge faptul ca nu doar ca om ci și ca fotbalist Pintilli a avut un rol esențial, genul de jucator puțin spectaculos dar a cărui contribuție e determinanta ( gen Busuqets, Gattuso etc)

Comentează