Câteva exerciții pentru arbitri
Să se privească în oglindă, apoi să își închipuie că sunt Bergodi sau Costel Enache, nu Dan Petrescu. Ei, cum e viața după meci?

Potopul de înjurături al lui Dan Petrescu a umplut haznaua fotbalului românesc. Care oricum stătea să dea pe afară, că nu e „Bursucul” singurul personaj care înjură ca la ușa vestiarului. Faptele de vorbe ale antrenorului nu au rămas totuși fără ecou. Și nu discutăm aici despre articolele și emisiunile care au sancționat comportamentul birjăresc al lui Petrescu. Au reacționat oameni din afara sistemului, s-au sesizat persoane din interiorul acestuia. Lui Sebastian Colțescu, cel vizat în mod direct de atacul suburban al cetățeanului de pe banca CFR-ului, i s-au alăturat colegii de breaslă. Aceștia au hotărât să semneze o scrisoare de protest pe care să o depună la Comisia Centrală.
Derapăm în neștire
O reacție cât se poate de normală această inițiativă a arbitrilor. Un gest de solidaritate cu un coleg care a fost jignit. O acțiune care spune răspicat „Ajunge, până aici!”. Capetele de acuzare ale epistolei sunt clare și țin să pună bazele creării unui cordon sanitar care să îi ferească de contaminarea cu lături verbale ori cu amenințări de natură fizică. Termenul derapaj, folosit în ultima vreme până la golirea de sens, și-a găsit loc de mai multe ori în argumentația reclamanților. Care au dreptate și pe fond, și în formă. Și în detaliu, și în plan general. Totul este clar și transparent ca un pahar de cristal proaspăt spălat cu cel mai performant detergent.
Oglindă, oglinjoară, cine-i mai cu ecuson din țară?
Doar că înainte de a compune scrisoarea către CCA, domnii noștri arbitri, Ovidiu Hațegan, Istvan Kovacs, Marius Avram, Radu Petrescu și ceilalți, sunt datori cu unul sau două exerciții. Unul foarte simplu: să se privească în oglindă. Dar nu ca să își niveleze gelul din păr. Este recomandată această terapie înainte de meciuri, dar mai ales după. Dacă oglinda nu se sparge, e bine. Celălalt exercițiu de gimnastică morală, puțin mai complicat, este ca subiecții să își aducă aminte că nu i-a obligat nimeni să fie arbitri. Apoi, practic concomitent, să se pună în locul celor pe care îi arbitrează. Mai ales al jucătorilor și al antrenorilor. Nu în locul personajelor tip Dan Petrescu. Să își închipuie, de exemplu, că sunt Costel Enache. Sau Cristi Pustai. Ori Dușan Uhrin. De ce nu Cristiano Bergodi.
Hai la joc!
Continuînd jocul, să se gândească la situația, nu doar ipotetică, în care echipa ta nu joacă cine știe ce, dar este disciplinată tactic și a reușit în fața unui adversar superior să țină scorul egal. Până când vine domnu’ arbitru și fluieră penalty la un duel gheată în gheată între fundașul tău și atacantul celorlalți. Sau până când, la o centrare banală în careul echipei tale, atacantul se sprijină cu ambele mâini pe fundaș și trimite mingea în poartă, iar același domn arbitru validează golul. Ca bonus, pe final de partidă, vârful tău de atac sare la cap cu un adversar, iar acesta îi sparge arcada.
Jocul de-a taica popa
Omul care supraveghează aplicarea regulilor jocului pe teren dictează fault, dar nu ia nicio măsură disciplinară. Se termină meciul, pierzi punctele. Cum reacționezi? Aplici rețeta Petrescu? Sau întorci creștinește obrazul pentru o partidă viitoare în care ți se aplică același tratament? Există și o a treia cale, a protestelor simbolice. Încrucișezi mâinile, ca și cum ar fi încătușate. Sau te închini.
Bine, aici intri în concurență cu falanga drept credincioșilor tip Alexandru Tudor. Care a câștigat și prozeliți în rândul foștilor colegi de breaslă. Demnă de respect aplecarea asta către credință în măsura în care nu ascunde un cuib de farisei. Sau, și mai rău, de fanatici în numele crucii. Apropo, surse laice susțin că preacinstitul Tudor, acum angajatul lui Gigi Becali, se joacă de-a taica popa prin cantonamentul juniorilor fecesebiști, fără a fi hirotonisit. BOR o fi la curent cu practicile oiței care se crede păstor?
Mingea e la Comisia de Disciplină
În loc de concluzie, o întrebare elementară. Kir Kiros Vasaras fiind absent ca de obicei din România, cine se ocupă de soluționarea petiției la CCA? Vicele Alexandru Deaconu, alt adept al congregației Tudor? Până ne vom lămuri dacă și ce efect va avea scrisoarea arbitrilor, așteptăm chiar în următoarele ore o decizie a Comisiei de Disciplină în cazul Dan Petrescu. De la cazul Ionel Ganea-Dorin Mudura organismul condus de Daniel Cernat nu s-a mai confruntat cu un caz de o asemenea amploare.