Din nou Bianca
Și proximitatea unei viitoare întâlniri între ea și Simona. Altfel spus între România de afară și România de acasă

Eugenie Bouchard a încercat și ea o glumă după finala de la Toronto câștigată de Bianca Andreescu în fața Serenei Williams. Nu i-a ieșit nici asta frumoasei jucătoare, care a rămas mai mult frumoasă decât jucătoare. „Așadar și eu aș fi putut câștiga Rogers Cup”, a comentat Bouchard pe o rețea de socializare. Nu a fost apreciată poanta care evoca abandonul americancei, iar concetățeanca Biancăi a revenit cu un comentariu în care o felicita pe campioană. Își luase deja papara de la cei care îi citiseră postarea.
Se întâmplă tot mai rar
Cu toate că Simona Halep este regina de la Wimbledon, personajul momentului în tenisul feminin este Bianca Andreescu. Pentru că reprezintă noul absolut, în timp ce Simona este o campioană conscrată. Încă adolescenta Bianca de-abia ce a împlint 19 ani. Când a triumfat la Indian Wells, supranumit al 5-lea turneu de Grand Slam, a fost într-adevăr o imensă surpriză. Se mai întâmplă, au comentat marii specialiști. Se întâmplă tot mai rar, observăm noi, mai puțin specialiști. Căci a cam apus vremea copiilor minune.
Medicament contra monotoniei
Când imediat după finala victorioasă contra lui Angelique Kerber pentru Bianca a urmat o pauză de 4 luni din cauza unei accidentări la umăr și a suprasolicitării, abandonând la Roland Garros și neparticipând la Wimbledon, pentru a reveni de nicăieri la Toronto și a câștiga turneul la fel ca la Indian Wells, adică de o manieră entuzismantă, oamenii au început să înțeleagă. Ea este altceva. Torentul aplauzelor a venit firesc și are efect de medicament împotriva monotoniei din circuit. La meciurile Biancăi lumea nu doar aplaudă. Se bucură ca la un spectacol plin de viață și de sensuri. Ea însăși jubilează atunci când (se) joacă, într-o prelungire logică a copilăriei.
Cu cine se luptă Bianca
Își exteriorizează emoțiile, ba aș zice că și le exhibă, dar metamorfozându-se brusc știe să își păstreze calmul în momentele critice. Are și Bianca momentele ei proaste, perioade de absență din meci. Căderi fizice, blocaje mentale. Și poate că Angie Kerber a intuit corect, nu-i exclus ca Bianca să fie și o actriță înnăscută. Își interpretează așa bine suferințele! În pasajele de grație, tenisul fetei cu părinți români și nume perfect românesc este însă o descărcare de forță presărată cu minuni tehnice. Naturalețe, energie, finețe, imaginație. Totul într-o carcasă solidă, la propriu, nu doar la figurat. Aici cred că ar fi o problemă, surplusul de greutate care predispune la accidentări. Dacă își va struni corpul, dacă va fi sănătoasă, dacă, dacă, Andreescu va fi una dintre adversarele de mâine ale Simonei. Adică, o viitoare mare jucătoare. Dar marele „dacă” al Biancăi rămâne lupta cu propriul organism.
Cine mai e și asta?
Neverosimilul scor de 7-0 pe care Andreescu îl deține cu jucătoarele din Top 10 în 2019 este un avertisment peste titlurile de la Indian Wells și Toronto. Simona nu face parte din această colecție impresionantă și oricum cred că nu are profil de viitoare victimă. În condițiile în care Bianca a declarat forfait la Cincinnati, o viitoare întâlnire Halep-Andreescu ar fi posibilă pe termen scurt doar la US Open. Simona a evitat elegant până acum să răspundă întrebărilor legate de potențiala rivalitate cu Bianca, arătându-se chiar un pic agasată de insistența jurnaliștilor. În context, dacă nu ați urmărit meciurile Biancăi cu Bertens sau cu Pliskova, merita măcar să le vedeți mutrișoarele acre și ușor scârbite la final. Ceva de genul cine mai e și asta, cine se crede și unde se crede? La bunicii ei din România?
Riscul de țară
Asta bineînțeles că e de la mine. Habar n-au Pliskova și Bertens de originile învingătoarei lor, că noi, românii, o simțim pe Bianca de-a noastră și ne-ar fi plăcut atât de mult ca ea și Simona să fie sub același steag stăpînele circuitului feminin. Dar avem o țară ca o floare. De-aia ne pleacă tinerii, de prea mult polen în atmosferă.