Marele dribling
Craiova a avut fotbaliști uriași, dar niciunul nu a reușit așa ceva. Este o fentă care poate aduce 30.000 de suflete în tribune la meciul cu AEK Atena
Regulamentul UEFA este ca o carte de povești. Una pe care adulții le-o citesc copiilor. Carevasăzică, dragii moșului, a fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi nu s-ar mai povesti. A fost o luptă care nu se mai termina, iar Făt-Frumos din Cetatea Băniei nu reușea să-l răpună pe Balaurul cel rău din Budapesta. Departe totuși zmeul zmeilor de felul în care ni-l zugrăvea inegalabilul Ioan Chirilă în cărțile copilăriei. Zmeul honvedan arăta mai degrabă ca o paiață. Nu arunca flăcări pe nări, nici nu șuta la poartă, doar para loviturile cam boante ale lui Făt-Frumos. Nici el chiar în tiparul legendei.
Fuse zarvă mare
Taman când lupta asta surdă se îndrepta spre final, când toată lumea picotea de oboseală, mai ales logofăt Cornel, căzu focul din cer. Se stârni zarvă mare. Martorii spuseră că fuse mână divină, Împărăția de la Nyon trâmbițează că eroul pozitiv primi sprijin neregulamentar. Și trebuie să plătească. 60.000 de galbeni amendă, iar următoarele două turniruri fără spectatori, al treilea de probă. Deci fără prințese platinate și siliconate în tribună. În general, fără petarde. Clementă, regina UEFA lăsă totuși o portiță deschisă pentru Feții-Frumoși ai lui Papură Împărat. Copiii au voie. Ei pot intra pe stadion la meciul cu AEK Atena, contra urmașilor în crampoane ai nefericitului soldat de la Marathon.
Hocus-pocus, preparatus 30.000!
Dacă nu ați adormit și ați citit povestea, mai aveți nevoie de un ultim efort. Țineți minte: articolul 73, litera h)! El este izbăvirea. Salvarea. Portița, subterfugiul, scamatoria, hocus-pocusul prin care o echipă sancționată să joace 3 meciuri cu porțile închise poate să aibă totuși tribune pline ochi. Dar articolul 73, litera h) permite accesul neîngrădit la meci al copiilor sub 14 ani. Al copiilor însoțiți și, precizare importantă, elevi ai academiilor și ai școlilor de fotbal. Întrebare copilărească. Au Craiova, județul Dolj, plus Olt, plus Mehedinți, de ce nu Argeș?, au toate acestea, la un loc, 30.000 de copii legitimați la școli de fotbal astfel încât arena „Ion Oblemenco” să geamă de freamătul tinereții, iar Bancu, Fortes și ceilalți să fie purtați spre victorie de energia lor pozitivă?
#VulcanulDePeOblemenco
Probabil că nu, dar ce mai contează? Cine stă să-i verifice pe puști dacă sunt fotbaliști cu acte în regulă? Credeți că vine observatorul de joc de la UEFA să le controleze legitimațiile? Și, oricum, nu vor fi 30.000 la „#VulcanulDePeOblemenco” în ciuda apelului plin de promisiuni al oficialilor craioveni. Dar vor fi sigur câteva mii. Ce vor pricepe ei, aceste mii de copii, în afară de faptul că li s-a ivit ocazia să meargă gratis la un meci important? Vor înțelege că UEFA vrea să curețe stadioanele de huliganism dictând pedepse care au și un caracter educativ? În locul violenței, inocența copilăriei. Ce frumos!
Explicați copiilor, vor înțelege!
Mă îndoiesc însă că mesajul acesta va ajunge la cei mici, fiindcă nici organizatorii partidei Craiova-AEK Atena nu văd altceva decât un prilej de a dribla sancțiunea în acel articol 73 al Regulamentului UEFA. O ocazie, o oportunitate apucată de olteni cu două mâini. Sau, mai știi?, poate că ne înșelăm noi. Poate că micuților li se va explica la stația de amplificare a stadionului cum au ajuns ei să ocupe tribunele unuia dintre cele mai frumoase stadioane din România. Ce s-a întâmplat la returul cu Honved, faptul că din cauza unor iresponsabili echipa are de suferit. Că a-ți susține favoriții nu înseamnă a da în cap adversarilor și arbitrilor. Tot lucruri simple, deși copiii sunt în stare să înțeleagă și chestii foarte complicate.
Că la vorbe suntem maeștri neîntrecuți o dovedește acel „Va fi cea mai frumoasă experiență pe care ai trăit-o!” din finalul apelului clubului către micuții suporteri. Lipsește totuși mesajul către mai marii suporteri, ăia de dădură cu de-a azvârlita de suferă acum echipa. Uneori, tăcerea este o invitație.