Răzvan, am înțeles! Dar Daley?
Ajax nu e Standard, Blind nu este Schone, iar Marin nu este De Jong. Știam, dar nu voiam să recunoaștem

Prima etapă, primele critici. Acțiunea se petrece într-o lume care pentru noi este un fel de paradis al performanței. Într-un fotbal evoluat, care a dat jucători de legendă. Într-o țară permeabilă la nou, la schimbare. Țara se numește Olanda, meciul cu pricina este Vitesse-Ajax 2-2, iar jucătorul criticat, Răzvan Marin.
Libertatea de expresie
Dacă s-ar fi întâmplat la noi, pricepuții la toate doineau despre graba de a distruge un jucător tânăr. Se vorbea grav pe marginea lipsei de profesionalism a comentatorilor. Metoda noastră clasică de a ascunde gunoiul după ușă. Problema este că observațiile referitoare la prestația așa și așa a lui Marin la prima apariție în campionat în tricoul lui Ajax îi aparțin lui Marco van Basten, glorie absolută a fotbalului olandez. Asta nu înseamnă că Van Basten nu poate greși. La fel jurnaliștii care i-au ținut isonul. Ideea este că în Olanda se poate vorbi liber fără a fi bănuit că reprezinți niscaiva interese oculte.
Adaptarea
Gata cu teoria chibritului care odată aprins poate inflama sensibilitățile celor din fotbal! Lui Răzvan Marin și colegului de linie Daley Blind li se reproșează explicit plasamentul greșit la faze ale jocului din care au ieșit golurile celor din Arnhem. Randamentul modest al românului, care în meciul cu Vitesse nu a strălucit nici pe faza de construcție, este scuzat de perioada prea scurtă pe care a avut-o pentru a se integra în mecanismul noii echipe. De la antrenorul Ten Hag până la coechipieri, vezi luarea de poziție a căpitanului Dusan Tadici (cel care a salvat Ajaxul cu golul de 2-2), cam toată lumea a pedalat pe această idee. Integrarea necesită timp. Adaptarea la filosofia Ajaxului și preluarea sarcinilor îndeplinite până mai ieri de Frenkie de Jong și Lasse Schone sunt veritabile încercări pentru Răzvan și Daley Blind, noul tandem de mijlocași de acoperire.
Ajax ca Viitorul
Daley Blind, eternul fiu al lui Danny Blind, scapă cumva din încercuire tocmai pe motiv că este urmașul fostului mare fundaș central al „lăncierilor”. Util, dar nu mai mult, Daley nu este în măsură a-l ajuta foarte tare pe Răzvan să se acomodeze. Iar în condițiile în care, la altă scară, Ajax se comportă ca Viitorul, vânzându-și fără să pregete cei mai buni jucători, vezi De Jong și De Ligt, misiunea românului devine și mai dificilă. Saltul de la Standard la Ajax pare și el mai mare decât credeam. Și nu vorbim despre un fotbalist oarecare, ci despre acel Răzvan Marin în jurul căruia Cosmin Contra construiește echipa națională.
Ce fac dragii noștri tineri?
Ajungem astfel la perspectiva deloc îndepărtată a meciurilor din preliminariile Cupei Europene, acolo unde anticipam că urmează o infuzie semnificativă de tinerețe. Consecință naturală, judecam, a evoluțiilor de la Euro U21. Doar că după Euro U21 nu s-a întâmplat deloc ce visam noi. Niciun transfer spectaculos, nicio bombă. Dimpotrivă, incertitudine. Pușcaș așteaptă să vadă ce hotărăște Inter, Pașcanu nu are deocamdată nicio ofertă, Ianis nu este titular la Genk, viitorul lui Cristi Manea este o nebuloasă, Nedelcearu a pierdut echipa la Ufa. Despre Răzvan Marin tocmai ce am glosat.
O luăm de la capăt cu Grigore și Anton?
Și atunci, se va baza Contra din nou pe Gicu Grozav și pe Anton? Pe Dragoș Grigore și pe Keșeru? Prefer să nu apelez la melodramaticul „Numai selecționer să nu fii”, că dacă ar fi așa rău, ar fugi toți de postul ăsta, care încotro. Dar este un subiect de urmărit, cum se spunea în vechea școală de gazetărie. Chiar nu am nicio idee cu cine va merge la luptă Contra în meciurile cu Spania, Suedia și Norvegia. Cum și dacă se va alege praful de fanteziile noastre din timpul Campionatului European de tineret. Să se descurce și să aleagă ce e mai bun, că de-aia este plătit!