Fotbalist, geniu, om
Ca să ne mai tratăm de fudulie. Ca să nu mai trăim cu senzația că suntem buricul Pământului și inima galaxiei

Ca să înțelegem că lumea noastră este doar o bucată de lume măruntă, cu ținte mici și invidii mari. Pentru toate acestea și pentru multe altele, un fragment din intervenția televizată a unui tânăr de 20 de ani pe care cei mai mulți îl cunoaștem. Citiți cu răbdare, cu atenție, apoi vedem despre cine este vorba.
Pași spre vis
„În primii ani mai ales este dificilă despărțirea de mediul familial, pentru că ești imatur. Am fost separat de ai mei la 12 ani, la 14 am ajuns la Monaco. La vârsta aceea încă ai nevoie de coconul familial. Este dur și, pentru a rezista la tot ce se întâmplă în jurul tău, este nevoie să îți construiești o carapace de protecție.
Cel puțin eu așa am procedat. Mi-am urmat visul, așa am rezistat. Dacă nu era un vis, o pasiune, nu aș fi reușit.
Tot ceea ce pentru alții erau sacrificii și renunțări pentru mine nu erau decât pași spre a-mi împlini visul. În plus, știam unde am ajuns, de ce. La vârste fragede, părinții fac alegeri pentru noi, iar în cazul meu m-au încredințat unei structuri profesionale. Acolo te perfecționezi și profesional, fotbalistic, și uman. Este un proces care continuă de la starea de preadult la aceea de persoană matură.”
Puterile extraordinare ale domnului Mbappe
Autorul acestui succint tratat de sociologie și psihologie este Kylian Mbappe, una și aceeași persoană cu vedeta lui PSG și a naționalei Franței. Iar fragmentul reprodus la cuvânt și la literă este un extras din ultimul episod al emisiunii „Les pouvoirs extraordinaires du corps humain” (Extraordinarele puteri ale corpului uman) preluată și difuzată de TV5 Monde de la canalul France 2. Programul cu pricina îi are ca realizatori/prezentatori pe Michel Cymes și pe o anume Adriana Karembeu, fostă Sklenarikova și fost model, de ani buni soția lui Christian Karembeu.
Nu recita, vorbea liber!
În esență, emisiunea propune incursiuni în diferite zone ale globului, toate construite în jurul explorării resurselor umane. Fizice, dar mai ales mentale. Acum, că am stabilit cadrul în care Mbappe a produs declarația de mai sus, putem să ne minunăm. Ori să ni se pară normal, ce naiba! Că așa vorbesc toți fotbaliștii. Aiurea, știu destui medici sau avocați (români), de politicieni nu mai vorbim, care au declarat război prepoziției acuzative „pe” și care cred că evită cacofoniile folosind paravan oroarea „ca și”. Știți ce era uimitor în povestea noastră? Că Mbappe nu recita o poezie, nu citea de pe prompter. Vorbea liber și purta un dialog real cu amfitrionii emisiunii.
Produsul unui sistem
Poate că Mbappe este un geniu. Un geniu în general, al cuvintelor, al ideilor, nu doar al fotbalului. Posibil, la fotbal nu am nicio îndoială. Dar înainte de a fi sau nu un geniu, Kylian Mbapppe este produsul acelui sistem de care amintește chiar el. Al acelei structuri profesionale, care te dezvoltă și uman, nu doar profesional. Al renunțării convertite în pasiune, al sacrificiilor care sunt doar trepte spre împlinirea visului. Sigur că nu toți se împlinesc ca Mbappe, nu toată lumea are inteligența lui. Dar privind exemplul lui putem înțelege de ce este acum Franța campioană mondială și nu altă țară.
Vreți ceva dulce și de la Dănuț?
Pentru comparație, v-aș reproduce una dintre ultimele declarații ale lui Dan Petrescu, dar mi-e teamă că stricăm totul. Și rețineți, punem față în față un om de 50 plus cu unul abia ieșit din adolescență!
Aparent, avantajul este de partea celui matur. Experiență, acumulare de cunoștințe, orizont intelectual. Hmm! Cam asta este diferența dintre lumea lui Dan și lumea lui Kylian. Care și el, deși are doar 20 de ani, a câștigat trofee și bani de nu le mai știe numărul. Dar Mbappe nu vorbește despre asta, ci despre ieșirea din coconul familial, desființând mitul sacrificiilor atunci când îți urmezi vocația.
Altă lume, dragi microbiști, una în care oamenii învață, muncesc, se respectă. O lume pe care am putea-o construi și noi. Cu mai multă modestie și cu mai puține ifose.