Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Petru Popescu, supleantul cu accent rusesc

Se vorbeşte despre ea aproape la fel de mult ca despre Shogun. Ştiţi, cartea pe care o dezbăteau coafezele şi deasupra căreia lăcrămau blondele vopsite de acestea. Dar „Supleantul” lui Petru Popescu îşi propune mai mult decît romanul lui James […]

duminică, 6 decembrie 2009, 4:42

Se vorbeşte despre ea aproape la fel de mult ca despre Shogun. Ştiţi, cartea pe care o dezbăteau coafezele şi deasupra căreia lăcrămau blondele vopsite de acestea. Dar „Supleantul” lui Petru Popescu îşi propune mai mult decît romanul lui James Clavell. Vrea să fie un tablou realist-romantic al anilor ’70 din România comunistă. Un remember lucid, dar şi subiectiv al perioadei în care Ceauşescu prinsese cu adevărat gustul puterii. Romanul-frescă al unei lumi nu atît de dispărute pe cît cred cei foarte tineri. La pachet cu povestea de iubire dintre un tînăr scriitor curajos şi domniţa Puterii. Secvenţă nu chiar aşa de imposibilă pe cît ar fi părut la prima vedere.

Scris după modelul scenariilor hollywoodiene, lucru la îndemînă pentru un om care şi-a cîştigat traiul făcînd chiar asta în perioada petrecută în America, „Supleantul” este o carte alertă, uşor de citit, cu personaje arhetipale, construite în antiteză. Buni laolaltă cu răi, intelectuali printre semidocţi, sinceri alături de prefăcuţi. Brute amestecate printre inocenţi. Peste toate, istoria amoroasă dintre scriitorul celfărădeprihană, curajosul, nonconformistul, degrabă vărsătoriu de discurs disident şi Zoia, fata secretarului general. Iubirea ilicită se suprapune unui univers dominat de frică şi privaţiuni. Sau cel puţin asta ne lasă să credem Petru Popescu.

Iar aici încep greşelile de construcţie. Pentru a creşte în stil americănesc dramatismul cărţii, scriitorul desenează o Românie în care se făcea foamea şi frigul, o Românie în care kilogramul de carne şi trei grade Celsius în plus în calorifere puteau fi motiv de bucurie pentru cetăţenii care îl vedeau doar pe Ceauşescu la televizor. Or nu aşa arăta România anilor ’70-’73 pe care o descrie Petru Popescu. În România aceea încă nu se suferea de foame şi de frig, iar programele televiziunii nu fuseseră confiscate de familia domnitoare şi-ale ei plenare.

Da, lipsea libertatea, mai ales libertatea de a călători, dar nu foarte mulţi dintre compatrioţi sufereau din cauza asta. Nu exista nici libertatea cuvîntului, dar cîţi tînjeau după ea? Pricepeţi? Tocmai aici era pericolul ca dictatura să prindă rădăcini, nepăsarea românilor. Faptul că se mulţumeau să-şi umple burta. Aşa-zisa rezistenţă prin participarea la actul cultural nu era decît o formă de a ascunde frica, un mod de neimplicare. Ştiu, fiindcă am trăit acei ani. Singurul act de curaj civic pe care ni-l permiteam era să ascultăm în surdină Europa Liberă. Prin suficienţă, Petru Popescu ratează ceva esenţial: să spună că Nicolae Ceauşescu a fost un monstru care a s-a hrănit din toleranţa şi indiferenţa noastră.

Astfel, rigoarea matematică a relatării unor evenimente încadrate precis temporal în intervalul amintit e brusc alterată cu date care zugrăveau România de coşmar a sfîrşitului deceniului 9. Exagerînd şi mistificînd răul unei epoci, romanul poate cîştiga în spectaculozitate, dar pierde tocmai prilejul perspectivei literare asupra terorii subtile în care plonjase o ţară frumoasă, dar încă adormită. Mi se va spune că reproşez lipsa de precizie unei ficţiuni. Unui roman care doar aparent este filmul unui anumit moment istoric. Nimic mai neadevărat, însuşi Petru Popescu susţine că „Supleantul este tocmai asta. Inclusiv personajele din carte, Luminiţa, Marcel, Stejar, Călin, prietenii săi, apoi Coman „Hindusul”, securistul din spatele Zoiei Ceauşescu, sînt oameni şi destine care au existat şi există aievea. Şi atunci cum să nu te amuzi cînd, citind despre plimbările prin muzee ale tînărului şi freneticului scriitor împreună cu fata lui nea Nicu, afli dintr-o dată că Zoia era încălţată, nici mai mult, nici mai puţin, cu nişte tenişi Nike? Cu vreo 10 ani mai devreme ca firma cu pricina să ia fiinţă şi să iasă cu primele produse pe piaţă?!

„Supleantul” se citeşte uşor şi se uită la fel. În afara unui ritm al relatării dobîndit probabil exact în timpul călătoriei în America de Sud, cînd scriitorul luat la pachet în deplasare împreună cu alţi baroni ai presei comuniste avea obligaţia să cînte în reportaje mobilizatoare „realizărili” tovarăşului, Petru Popescu ne aduce o carte despre ce ar fi putut fi literatura română de sertar dacă sertarele ar fi ascuns geniu şi sinceritate. Fost simpatizant al lui Ion Iliescu la începutul anilor ’90, fost tînăr intelectual năbădăios şi incomod în anii ’70, dar cu atît mai necesar regimului care simţea nevoia să se legitimeze şi prin asemenea personaje, cuplat periculos cu „matematiciana” Zoia, apoi devenit cu adevărat indezirabil şi îndemnat/silit să părăsească ţara, Petru Popescu a revenit în România pentru a aplauda minerii mai întîi, apoi pentru a ne povesti cum s-a amorezat el de Zoia şi ce curaj i-a trebuit pentru asta din postura lui de supleant. Apropo, asta era o funcţie de micuţ nomenclaturist pe vremea aceea.

L-am văzut şi l-am auzit recent pe Petru Popescu la emisiunile lui Robert Turcescu şi Cătălin Ştefănescu. M-a şocat ceva. Accentul. La început am crezut că era influenţa anilor petrecuţi în State. Dar asta n-ar fi şocat pe nimeni. Numai că nu era accent american. Era altceva. Parcă ceva moldovenesc. Ba nu, ceva moale în rostirea cuvintelor, ceva care suna…hai, ce naiba!… ruseşte. Şi atunci am înţeles, vorbea ca Marina Voica, Petru Popescu vorbea cu accentul rusesc al cîntăreţei Marinei Voica. Pe urmă am făcut altă legătură. Desigur, fără intenţie. Folclorul spune că înainte să devină vedetă a muzicii uşoare româneşti, iar asta se întîmpla pe timpul comuniştilor, Maria Voica a fost o tînără spioană rusoaică paraşutată în România, lucru absolut neverificabil şi care nu are nici o legătură cu Petru Popescu. Păi, de unde pînă unde? Haida, de! Dar vă daţi seama ce subiect de roman ar fi ăsta?

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Jean (1 comentarii)  •  6 decembrie 2009, 17:26

Maestre, pentru ca vad ca sunteti premiat, scrieti si Dvs un roman despre acele timpuri si poate mai luati un premiu. Pentru ca este vizibil ca va ofticati.
Daca nu puteti, atunci scrieti in continuare despre oina si lapte gros, poate luati pentru asta alt premiu.
Intr-o natiune de premianti ai nimicului este clar ca veti fi cel dintai. Ceea ce vi se cuvine cu prisosinta.

drucker (15 comentarii)  •  6 decembrie 2009, 17:45

In SUA este exact tipul de roman care se cere de catre orice editura , asta daca nu esti deja un nume consacrat . Nu am citit „Supleantul” dar v-am citit atent articolul . Nu l-am citit din simplul motiv ca nu vreau sa pierd nimic din starea pe care mi-a dat-o demult …cindva „Dulce ca mierea e glontul patriei” . Gresit catalogat ca fiind roman de dragoste . Sunt sigur ca l-ati citit si ca ati gasit acolo tot ce lipseste aici . Citeva cuvinte despre romanul mentionat s-ar constitui intr-un fericit adagio . Si ca sa va citez , aceasta excelenta cronica ar merita subtitlul „Arriving somewhere but not here ” .

duminici (10 comentarii)  •  6 decembrie 2009, 19:12

cred ca ai multa dreptate.baiatul asta miroase usor a rosu.ori s-a izolat prea mult la holly, ori a plecat cu acceptul baietilor si acum nu poate da in ei.plus ca sa fac o paralela, spunea andreea pora acum citeva zile,,geoana poate sa ne spuna acum orice despre ce-a facut la moscova, au trcut sase luni si nu-l mai crede nimeni,,si popescu poate spune orice acum ca a murit zoe.trbuia sa-l publice cit traia ea.

Dcoios (14 comentarii)  •  6 decembrie 2009, 19:15

Nu am nimic cu acest domn dar se stie ca in anii ’94-„96 a fost platit de guvernul lui Iliescu $70000 ca sa-i faca propagenda in SUA in acelasi timp cind cerea unui saptaminal romanesc din diaspora sa-i ceara scuze pt.-ca deasupra pozei lui de pe coperta aparea un titlu mare critic despre Iliescu.Un propagandist oportunist si as mai adauga : un narcisist convins. Bravo Tolo!

Cristian (3 comentarii)  •  6 decembrie 2009, 20:30

Da d-le Geambasu aveti dreptate cu articolul dvs despre roman si cu remarcile despre autor :
Nomenclaturist clar ! (si nu micut)
Pai in 1973 cine putea avea o dacie 1300,chiar la „comun” („supravietuioare a catorva accidente si reparata cam zdrentaros” i-auzi !) modelul aparuse in 1970 si se stie cat trebuia sa astepti cu toti banii depusi in avans la CEC… ,
Am remarcat si eu faza cu baschetii Nike,care au aparut deabia in 1978 (Tiriac regreta si in ziua de azi ca nu a intrat partener desi fusese invitat…)
Roman artificial ce forteaza realitatile acelor ani.
Finalul este penibil si cu trimitere directa la francmasonerie…daca tot e la moda…

Costi (18 comentarii)  •  7 decembrie 2009, 0:34

Bun. Dupa ce ziarul dvs. are accente politice, mai nou face si critica literara. Sau poate pastrati articolul acesta doar pt on line…
Aveti dreptate in unele chestiuni, dar fara sa intru in detalii, din ce scrieti se desprinde rautatea. Nu-i spun invidie, ca sa nu ma intelegeti gresit. E doar rautate. Daca m-as exprima in aceesi cheie cu dvs., articolul pe care l-ati scris se citeste usor si se uita la fel.

andrei (30 comentarii)  •  7 decembrie 2009, 8:48

L-am urmarit si eu pe Popescu la emisiunea lui Stefanescu. Ca filolog nu mi-a fost greu sa-mi dau seama ca omul pronunta „l” dur, adica nu cu limba intre dinti ci cu limba proptindu-se in spatele dintilor. Asa pronunta litera respectiva toti slavii si moldovenii. Conform logicii Dvs, toti cei care graseiaza (adica raraie) ar avea accent frantuzesc , caci francezii pronunta „r” in acest fel.

mm (12 comentarii)  •  7 decembrie 2009, 11:25

Dumneavoastra amestecati viata cu opera artistului, si nu e bine! E ca si cum ati pune apa-n vin! De ce nu scrieti dumneavoastra o cronica a acelor vremi? Sa vedem cat succes are pe piata si apoi mai vorbim!

dan w (1 comentarii)  •  7 decembrie 2009, 11:55

Dle Geambasu,
Amestecati caracterul detestabil al autorului cu valoarea literara a scrierilor sale. Pentru mine, „Prins” si „Sfarsitul bahic” raman doua romane de referinta pentru literatura romana postbelica.
Altfel, in aceeasi situatie se gaseste si Adrian Paunescu, cel care ramane un poet notabil, indiferent de „reputatia” urat mirositoare a omului Adrian Paunescu, a jurnalistului Adrian Paunescu, a politicianului Adrian Paunescu

emil (2 comentarii)  •  7 decembrie 2009, 12:18

Domnule Geambasu,

Pentru mine, romanul Prins a insemnat o lectura extraordinara acum vreo 30 de ani, cind l-am citit. Dumneata l-ai citit? Fiindca imi face impresia ca nu. Daca pleci de la senzatia ta ca omul are un accent aiurea, inseamna ca esti un tip superficial. S-ar putea sa ai surpriza ca asa vorbeste aproape orice roman plecat in State acum 30 de ani, si care a vorbit numai engleza acolo…
Impresia dumitale e doar atit, o impresie, si faptul ca ai posibilitatea sa ti-o exprimi pe un blog foarte citit nu inseamna automat ca ai si dreptate.
Nu am citit (inca) Supleantul, dar asteptarile mele sint pozitive. Eu citesc carti, nu politica. Nu e o carte de memorialistica, e doar o fictiune bazata pe experienta personala.
Cit despre etichetarile de „nomenclaturist” sau „securist” venite de la cititorii de pe blog, sint apa de ploaie. Probabil ca acestia erau in fasa sau deloc in momentul in care Romania era sub Ceausescu.

Dinny (405 comentarii)  •  7 decembrie 2009, 14:48

Draga Cristi !
M-ai obisnuit cu „scrieri” de la – superb – la – greu suportabil !
Eu,la cei 65 de ani ai mei,am citit la timpul aparitiei lor :Prins,Dulce ca mierea este glontul patriei si Sfarsitul bahic.
Sigur ca – Prins – s-a detasat clar…si legat de acest lucru,la vremea respectiva s-a scris ca nimeni n-a avut un debut atat de impresionant…Prins-fiind roamanul de debut al lui Petru Popescu.
Asa ca,analiza ta facuta …”cu lumanarea’….n-o sa-mi schimbe cu nimic simpatia si admiratia pentru acest scriitor.
Sigur ca viata fiecaruia dintre noi are si pete de umbra…perfectiunea este apanajul zeilor..asa ca,nu coborand pe cineva,vei reusi sa te inalti pe tine insuti.
E mare lucru sa fii egal cu tine insuti…nici mai mult,dar nici mai putin…
E greu sa vii din urma ta,sa alergi dupa tine si sa incerci sa te ajungi…pe tine=poza si imaginea visurilor tale despre tine …e greu,dar nu imposibil !..dar de incercat,trebuie s-o faci .

Dinny (405 comentarii)  •  7 decembrie 2009, 14:50

Corectura…”Dulce ca mierea e (deci,nu „este”)glontul patriei”

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  7 decembrie 2009, 16:25

Ma bucur ca oameni care au citit romanele lui Petru Popescu au postat mesaje aici. In primul rind pentru ca sint persoane care pot avea o parere avizata, chiar daca e in contradictie cu mine. Eu nu am citit decit Supleantul, iar articolul meu se refera strict la cartea respectiva. Nu am facut o analiza a vietii si operei lui PP, ci doar am incercat sa exprim niste ginduri legate de romaul in cauza, parere influentata, recunosc, si de discursul scriitorului la emisiunile evocate, si de luarile lui de pozitie in Romania anilor de dupa decembrie ’89. Proiliesciene si profeseniste, ca sa fiu limpede. Nu sint deloc de acord ca opera unui om nu are legatura cu caracterul acestuia. Sau cu optiunile lui politice. Mai ales in lumea in care traim, unde totul interactioneaza. Da, poate ca pe vremea lui Francois Villon sau, mai incoace, Louis Ferdinand Celline, era cumva un exercitiu interesant sa separi omul de scriitor cel pacatos, tilhar sau colaborationist. Nu cred ca e situatia noastra. Repet, atit cit ma pricep si eu, neexeget al operei lui Petru Popescu, dar cititor de literatura de o anumita calitate indraznesc sa spun, Supleantul mi se pare o realizare in general modesta, amendabila atit in plan literar, cit mai laes din punct de vedere al perspectivei istorice din care se revendica. Personajul insusi, cel real, scriitorul Petru Popescu, mi se pare un tip alunecos si oportunist, foarte bine deghizat insa intr-un intelectual disident, curajos si pina la un punct inconstient. Continui sa am niste semne de intrebare asupra accentului lui PP, dincolo de influenta „amercanismului” din el.
Cam asta e parerea mea, sper ca m-am facut inteles. Bineinteles ca nu indemn pe nimeni sa gindeasca asemeni mie, dar nici nu am tupeul sa zic dupa ce am scris articolul cu pricina, „Un fleac, v-am ciuruit!”. Stiti la cine ma refer.

bogdan XIII (39 comentarii)  •  7 decembrie 2009, 16:27

mda…. cam mult sarcasm, domnule geambasu. se cauta cu inversunare nodurile din papura. romanul nu e deloc rau, sigur ca nu poate fi un al doilea „dulce ca mierea….”. iar autorul, chiar daca nu a stralucit la caracter, ramane un scriitor de luat in seama. povestea e bine condusa si decenta, cu mici imperfectiuni calendaristice. dar jurnalul vizitei in america de sud este remarcabil si, din cate se pare, destul de autentic. de altfel, pastrarea secretului asupra acelor intamplari a fost amenintarea transmisa de petru popescu regimului ceausescu, spre a-si apara de persecutii rudele ramase ostatice. altii n-au facut nici macar atat… cat despre detalii, hai sa lasam si fictiunii locul cuvenit: automobilul reclamat de unul dintre cei care au postat aici era o amarata de dacia 1100 („eroina” romanului „sa cresti intr-un an, cat altii intr-o zi”) si a zacut, ani de zile, pe strada julius fucik (actuala thomas masarick) unde locuia scriitorul. povestea cu accentul rusesc este o scuipatura veninoasa – dar solidaritatea remunerata a scriitorului cu ion iliescu ramane de netagaduit.

gabita (2 comentarii)  •  7 decembrie 2009, 18:24

Nu se poate poate sa vorbiti despre Petru Popescu si sa nu fi citit romanul „Prins”…
Astept opinia/revenirea dvs. dupa ce raspundeti la provocarea asta.
Haideti sa discutam dupa ce cititi „Prins”…

Costi (18 comentarii)  •  7 decembrie 2009, 20:35

Domnule Geambasu,
Dupa ce am citit „Supleantul”, am incercat si cu „Dulce ca mierea…”. Am si notat pe blogul meu faptul ca a doua (publicata in urma cu 30 de ani) este mult mai buna decat prima si am puterea sa spun ca toate cartile dinainte de exil sunt superioare „Supleantului”. Acum, Petru Popescu scrie parca mai comercial si se pare ca America l-a influentat din punctul acesta de vedere (cum altfel sa-mi explicat atata biografie impletita cu fictiune intr-un roman care vrea sa spuna ceva despre o epoca inca necunoscuta pe deplin?). Ce nu mi-a placut la asa-zisa dvs. recezie a fost rautatea, pentru mine inexplicabila. Mi se pare chiar pueril ce a-ti facut. Lipsit de echilibru. Pentru a va convinge si a ne convinge de unele detalii, de ce nu incercati sa-i solicitati scriitorului un interviu? Nu credeti ca v-ar ajuta in vederea formarii unei pareri lipsite de echivoc despre prezentul Petru Popescu?

Costi (18 comentarii)  •  7 decembrie 2009, 20:37

Scuze… „ati” in loc de „a-ti”

socatul (2 comentarii)  •  7 decembrie 2009, 21:38

d-le geambasu:L , am cautat de 2 ori sa vad data articolului si nu mai m-am mirat! : inainte de votare!! dar binenteles ca e o „pura coincidenta” ca altfel esti un neutru cum a ” fost ‘ toata saptamana GSP-ul caci atunci cand deschideam site-ul vedema numai imagini di la mineriade di de la revolutie ,dar neutru frate si cand era interzisa campania recte sambata si duminica! am ajuns la concluzia clara ca esti un „Alexandru Tudor: in varianta gazetareasca! un neinteles si detinatorul adevarului absolut si singurul priceput in domeniu! jalnic d-le ‘neutru: ca sin intregul GSP!

MIKI II (22 comentarii)  •  8 decembrie 2009, 1:00

VA APRECIAM CA ZIARIST SPORTIV. ACUM VAD CA VA PRICEPETI SI LA CRITICA LITERARA.
JN CEEA CE PRIVESTE CUM SE TRAIA IN ANI 1970 IN ROMANIA CRED CA AVETI INFORMATII INDIRECTE. ADICA NU PREA A-TI AVUT CUM A LE CUNOASTE DECAT DIN SPUSELE CELOR CARE VA INFLUENTAEZA. IN VREMEA RESPECTIVA NU SUFEREA ROMANII DOAR DE LIPSA LIBERTATII DE CIRCULATIE. CEI CARE AVEAU „PCR”. ADICA PILE, CUNOSTINTE SI RELATII” NU DUCEAU LIPSA DE NIMIC. CEILALTI PLECAU CU „PPC” IN BUZUNAR. NU STITI CE INSEMAN PPC? „POATE PICA CEVE:, PLASUTA ACEIA MICA DIN SFOARA.

marius (1 comentarii)  •  8 decembrie 2009, 1:05

pai n-ai citit decat supleantul si-ti dai cu parerea… desi „am trait in acei ani”?!!!
si indraznesti sa ne apostrofezi cu „pricepeti?”
daca te-ai fi documentat mai bine (nu mai spun sa -i fi citit cartile pe care le-a publicat pe aici si pe dincolo) ai fi vazut ca n-a facut nici o scofala cu scenariile de la holywood. si el recunoaste…
asta era important ca a scris ca tenisii pe care ii purta „ea” erau nike?!!!
unde ai vazut ca era proilescian?!!!
omu` a explicat clar ca a inteles sa faca un serviciu tarii sale la inceputul anilor 90`…. mai ramane sa ne spui ca I.P. Culianu merita sa moara in W.C.
unde ai vazut ca „l-a ratat” si „l-a protejat” pe ceausescu?
mie mi s-a parut ca pronunta „erea” cam ca-n vestul tarii (dar asta este doar parearea mea)… dar oricum, ai ceva impotriva moldovenilor (mai ales al celor de peste prut)?…
si care e legatura cu marina voica? si cu spionii? desi recunosti ca e folclor… „păi, de unde pînă unde? Haida, de! Dar vă daţi seama ce subiect de roman ar fi ăsta?”… nu cumva ai incalcat regulile jurnalismului profesionist in alegatia respectiva?
sa inteleg ca esti mare patriot si ai avut un drapel mare la geam de intai decembrie?
sau cumva regreti romania anilor 70 – 73?

si te-am sustinut in lupta ta cu gigi si restu`….
si eu chiar am avut un drapel mare la balcon de intai…
si am 35 de ani, am trait mai putin ca tine vremurile alea, dar i-am citit toate cartile (cum spuneau si alti comentatori, citeste macar „Prins”)…
si nu am fost niciodata un sustinator al lui/si apropiatilor lui iliescu…
si cred ca daca erai ziarist in vremurile alea, pentru un „pic de miere” coborai mult mai jos decat PP…
si se pare ca Zoia chiar era inteligenta si matematiciana fara ghilimele…
si mai esti si premiat/asociat cu marele I. Chirila…
penibil….
poate reusesti sa nu mai dezamagesti…
si daca nu ai subiecte scrie despre gigi, pinalti si restu`, lasa cartile…

draggy2006 (3 comentarii)  •  8 decembrie 2009, 18:28

Este incredibil cum un gazetar sportiv .cu aere de mare intelectual ,si-a gasit mai nou o alta vocatie,aceea de critic literar,fara a avea,dupa cum el insusi recunoaste,habar de opera lui P.P.Cand la 24 de ani ,lui P.P.ii era recunoscuta valoarea prin acordarea premiului Uniunii Scriitorilor Romani,pentru debut,Cristian Geambasu batea mingea in curtea scolii,chiar si acolo in calitate de…rezerva!Pacat,pentru ca scriitorul P.P merita infinit mai mult!

Dinny (405 comentarii)  •  10 decembrie 2009, 13:14

Putine „luari de atitudine”…dar ai primit ceace meritai !
Pai sa nu citesti „Prins”…o supercarte….si sa te iei de accentul lui PP(de care nici nu esti sigur)….e prea de tot !
Nepotelul meu de 14 ani-plecat in Cnada de 4 ani,a inceput sa aiba unele mici dificultati de exprimare in limba materna…si desigur,a capatat si un accent cam aiurea….dar nu mi-am pus problema sa fie vreun spion al celor care tocmai ce i-au acordat cetatenia….
Ai dato-n bara,dar nu cred ca vei recunoaste acest lucru..desi ai putea-o face in forul tau interior…altfel ti-ai face un desrviciu.

Mariana Hudrea (1 comentarii)  •  19 decembrie 2009, 12:14

Eram eleva de liceu cand a fost publicat romanul Prins si nu pot uita efectul pe care lectura romanului l-a avut asupra mea. Era un altfel de roman decat ceea ce citisem pana atunci.
Uitandu-ma prin biblioteca, dupa ce am citit Supleantul, am constatat ca am aproape toate romanele lui Petru Popescu publicate in Romania. Daca le am in biblioteca, inseamna ca le-am si citit.
Supleantul l-am citit cu mare emotie. Cei care au trait acele vremuri constata ca a punctat tot ce era mai important.
Noi avem obiceiul sa fim rai unii cu altii. Poate ca ne vom vindeca candva de acest lucru. Dar numai cand romanii o vor duce mai bine. Si o vom duce mai bine cand nu vom mai fi atat de rai.
M-am bucurat ca a scris acest roman. Sunt convinsa ca si pe urmatorul il voi citi nu numai cu placere dar si cu bucurie.
Imi place stilul.
Imi place sensibilitatea si emotia transmisa.
Nu asta cautam cand citim o carte?

tex99pL (4 comentarii)  •  31 decembrie 2009, 11:12

E groaznic ca d. Geambasu s-a apucat de cronica literara, s-a intors axiologia cu dosu in sus. E adevarat ca sint niste inadvertente si niste anacronisme, de ex: KISS s-au lansat dupa 1973, in 1973 nu erau casete video, in 1973 se gaseau prezervative (chinezesti, Butterfly). Dar caretea e foarte buna, ca si celelalte carti pe care le-am citit de P.P., dintre ccare cea mai buna mi s-a parut „Revelatie pe Amazon”. D. Geambasu ar trebui sa se cenzureze mai mult, ca e persoana pe care o stie lumea, si eventual sa se rezume la cronici sportive. Scriitorii mari pot face cronici sportive bune, cronicarii sportivi medii sa ne lase cu cronicile literare, ca-i citeste lumea si ii crede.

tex99pL (4 comentarii)  •  1 ianuarie 2010, 5:08

Inca ceva, concertul Led Zeppelin la Berlin a fost in 19 martie 1973, nu in mai cum zice Petru Popescu, si s-a tinut la Deutschlandhalle, cam departe de zid si in interiorul salii. Deci eroul ar auzi ce se cinta la Polivalenta stind cam prin Cismigiu… Dar cartea mi-a placut, totusi, am citit-o intr-o noapte! Mi-a placut reintilnirea cu McInthire, cel din „Revelatie pe Amazon”. Si decit cronicile lui Geambasu, eu le prefer pe ale lui Rica Raducanu, sa-i dea Dumnezeu sanatate!

magda (1 comentarii)  •  21 iunie 2010, 13:42

M-am intalnit cu marele scriitor acum cateva zile, cand a venit la libraria Carturesti din Constanta la lansarea Supleantului si a Fetei din Nazaret… Inca sunt sub magica impresie lasata de cele cca 4 minute de dialog… Da, am luat autografe pe cele 2 carti pe care le citisem deja (aparute cu Jurnalul…) si am conversat! Este incredibil de bland, apropiat, placut… m-a intrebat ce alt scriitor roman contemporan am citit si imi place… mi-a spus ce scriitor roman a citit dumnealui recent (Cronica de familie a lui P. Dumitriu) si mi-a mai spus ca asteapta pe mail impresiile lecturii romanului Prins! inca nu am reusit sa o achizitionez, dar acum o caut mai abitir!
OMUL scrie extrem de placut! Supleantul m-a fascinat si o voi reciti cu siguranta! E firesc sa aiba si critici..
Apropo, Geambasule, scrie-i autorului opinia matale! cu siguranta va acorda atentie…

oana (2 comentarii)  •  29 iunie 2010, 16:21

Supleantul este o carte pe care am citit-o intr-adevar usor, dar pe care nu am uitat-o. Dimpotriva, a devenit una dintre cartile mele preferate. Nu pentru ca ar fi autentica (scriitorul are dreptul la cata fictiune vrea el) sau pentru ca Petru Popescu ar fi intr-adevar un erou, ci pentru ca scrie foarte placut (nu in stil coelhian, ci iti lasa impresia unei apropieri intre scriitor-personaj si cititor, il citesti asa cum iti asculti un amic). Un stil care care-l imbie pe cititor. N-ar strica daca ar invata ceva din asta si editorialistii de azi.

Tokarev_TT (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 18:09

E o poveste foarte bine scrisă. Punct.

Comentează