Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Viitorul care arată bine, viitorul care arată rău

Putem sta liniştiţi, modelul lui Hagi nu va fi urmat! Răsună valea de măscări şi de manele. Şi "ne simtem" bine

Permalink to Viitorul care arată bine, viitorul care arată rău
marți, 21 mai 2019, 9:07

Play-off-ul s-a încheiat, play-out-ul continuă. Oftaturi multe în partea superioară a clasamentului, auturi nenumărate în subsolul acestuia. Finalul sezonului fotbalistic în România nu este însă apocaliptic, căci pentru aşa ceva este nevoie de măreţie.

Avem o campioană a constanţei, dar bătrână, o vicecampioană care a jucat ceva fotbal atunci când nu mai conta şi o ocupantă a locului 4 care chefuieşte de mama focului. Astra şi Sepsi au parazitat întrecerea şi au ţinut o pledoarie constantă despre slăbiciunile sistemului competiţional cu play-off şi play-out. Demers încununat de reuşită.

Singurul ţărm de normalitate este Viitorul, acolo unde, cumva paradoxal, veşnica luptă a lui Hagi tatăl cu restul lumii a creat un cordon sanitar în jurul lui Hagi fiul şi al colegilor lui. Viitorul a fost singura echipă a Ligii 1 care s-a comportat ca o echipă de fotbal pe tot parcursul întrecerii. Locul 3 în ierarhia finală, după o lună şi jumătate în care a bătut Craiova de patru ori consecutiv, vine ca o împlinire firească.

Dincolo de unele meciuri mediocre sau slabe pur şi simplu, fundul mare al lui Eric, greşelile lui Ghiţă, lipsa de formă a lui Drăguş, oamenii aceia din enclava de la Ovidiu şi-au văzut de treabă.

Treaba lor a fost, este şi va fi în continuare să joace fotbal. Nu să îl mimeze, nu să îl desfigureze ori să-l transporte în zone ermetice. Acest exerciţiu de fidelitate faţă de activitatea căreia te-ai dedicat este cel mai frumos şi mai sincer gest posibil. Consecinţă naturală, uzina de fotbalişti a lui Hagi alimentează naţionalele de la toate categoriile de vârstă. Nu este doar mecenat acolo. O societate supravieţuieşte şi prosperă atunci când îşi vinde produsele. Marfa. Ceea ce se şi întâmplă cu Viitorul.

Din perspectivă sportivă, lupta pentru calificarea la Euro 2020, participarea la Euro 2019 a naţionalei sub 21 de ani, inclusiv ruşinea cu Haiti a reprezentativei U16, toate sunt legate de activitatea Academiei. Fiindcă nu există nicăieri în lume întreprindere cu rată de succes 100%.

Nu trebuie totuşi să ne facem griji, exemplul Viitorului nu va fi urmat. Clujul se conduce după un model care acordă credit fotbaliştilor veterani, având totodată, susţin observatori avizaţi, sprijnul ocult al sferelor puterii. FCSB caută pentru banca tehnică un om care se împărtăşeşte, nu un antrenor, iar Craiova construieşte, construieşte, apoi dărâmă cu o voluptate care cere o manea condimentată cu înjurături la adresa rivalilor.

Cel mai rău în toată povestea a fost nu spectacolul grotesc oferit de investitorul unui club care dacă ar fi fost să urmeze paşii fireşti poate de-abia acum se afla în pragul promovării în prima ligă. A arătat urât participarea fie şi pasivă a lui alde Bancu şi Mateiu.

Sau cel puţin aşa ni se pare unora dintre noi, mai ipocriţi. Pentru cei sinceri, oameni verticali, care apreciază muzica bună şi ştiu să danseze din buric, o dedicaţie cu câteva din versurile manelei de la sărbătoarea Chindiei, aflată la doar un punct de promovarea matematică în Liga 1.

„Cântă Guţă pentru ei, pentru campionii mei! Capul sus, sus, sus, ce a fost mai greu s-a dus!” Nu în ultimul rând cântecul jucătorilor, care a dinamitat vestiarul: „Comisarul Moldovan, oooo-oooo, cel mai mare huligan, oooo-oooo!”. Comisarul Moldovan nu este justiţiarul interpretat de Sergiu Nicolaescu, ci însuşi Viorel Moldovan, antrenorul celor de la Chindia. El este huliganul şi barosanul, dacă mă-nţelegeţi. Ei, na, sigur că înţelegeţi!

Comentează