Auu, domnu’ doctor!
Ne-am speriat teribil când a căzut inconştient Donkor, dar nu ne-am mirat când micuţul „bizon” Gnohere s-a aşezat în fund pe gazon

În minutul 51 al meciului CSU Craiova – FCSB, Isaak Donkor s-a prăbuşit după un şut violent al lui Lucian Filip. Mingea l-a lovit în cap pe fundaşul ghanez al oltenilor, care şi-a pierdut cunoştinţa.
Promptitudinea care salvează o viaţă
Momente de groază, accentuate de amintirea unor întâmplări cu final tragic. Aproape de locul accidentului, portarul Marko Pigliacelli a reacţionat rapid şi i-a acordat primul ajutor colegului de echipă. Pe fază a fost şi arbitrul Istvan Kovacs, care a cerut imediat intervenţia echipei medicale. Iar echipa medicală a Craiovei a reacţionat exemplar, intervenind într-un interval de câteva secunde. Donkor şi-a revenit nesperat de repede şi a continuat jocul. Acesta este un episod fericit, care confirmă că fotbalul nostru a învăţat din nenorociri mai mult sau mai puţin apropiate în timp. Măcar atât. Nu în ultimul rând respect pentru oamenii care au avut nu doar reacţia corectă, ci şi umană. Căci despre asta este vorba.
Accidentare de „bizon”
În minutul 15 al aceleiaşi partide de pe „Centralul” craiovean, Harlem Gnohere acuza o durere la coapsă, fără să fi fost victima unui atac sau a unui contact tare cu un adversar. Atacantul fecesebist iese un minut mai târziu, victimă a unei leziuni fibrilare, fiind înlocuit de Hora. Nicio legătură între accidentarea lui Donkor şi cea a lui Gnohere, ultimul destul de activ la îmbrâncelile de după meci. Aparent nicio legătură între cele două accidentări, dar aceasta există şi poartă un nume. Echipa medicală. Medicii şi ajutoarele lor sunt oamenii care se ocupă şi de integritatea şi de forma fizică a fotbaliştilor.
Puţină matematică nu accidentează!
Sună banal, dar nu e deloc. Medici, preparatori fizici, kinetoterapeuţi, masori. Imaginea unei echipe de fotbal este dată şi de competenţa staff-ului medical. Într-un fel mult mai direct decât am putea bănui, rezultatele unei echipe depind de munca doctorilor, preparatorilor fizici, masorilor. Iar dacă FCSB va pierde titlul anul acesta, o cauză este numărul mare de indisponibili. Mă feresc să spun indisponibili. Să observăm împreună diferenţa sensibilă dintre indisponibili şi accidentaţi. Matematic vorbind mulţimea jucătorilor indisponibili o include pe aceea a accidentaţilor. Asta dacă acceptăm convenţia minimă că un fotbalist accidentat este de regulă unul care a suferit în urma unui contact dur cu un adversar. În vreme ce Gnohere a fost victima unei rupturi musculare. Ne aflăm în faţa cazului de jucător care s-a accidentat singur. El devine astfel şi accidentat, şi indisponibil.
Excludem ghinionul
Întrebarea de bază este de ce ies din circuit atât de des fotbaliştii antrenaţi de Mihai Teja. Şi trataţi de echipa medicală condusă de Flavian Arămitu. Cu cei mai mulţi se întâmplă aşa fără ca ei să fie victimele agresiunii adversarilor. Gnohere se rupe în debutul unui meci mai mult decât important. Sunt de vină kilogramele în plus pe care le poartă cu mândrie „Bizonul”? Şi dacă da, de ce le mai poartă? Nu poate fi pus la regim? Este un motiv al abandonului încălzirea necorespunzătoare? Medicaţia? Preparatorul fizic? Sau toate la un loc? Căci ar fi frumos să nu mai vorbim de ghinion în anul 2019 la o formaţie cu pretenţii, din prima ligă.
„Ca şi doctor” ce părere aveţi?
Momcilovici se rupe la antrenament şi devine un mister medical care se finaliza probabil cu o pensionare prematură. Pintilii suferă o afecţiune similară cu aceea a „Bizonului”, la meciul cu Sepsi, doar că nu în start de partidă. Pintilii nu sare coarda la antrenament şi nu are kilograme în plus. Şi atunci? Ce este cu Ovidiu Popescu, operat acum muuulte luni la ligamentele încrucişate? Mai revine în fotbal? Dar cu Alexandru Stan, care a suferit şi el o intervenţie chirurgicală la genunchi?
Sunt întrebări la care ne-ar putea răspunde tânărul doctor Flavian Arămitu. Care, „ca şi activitate profesională în sport” (aşa scrie pe site-ul oficial al vicecampioanei), a mai lucrat la Astra, Vaslui şi la Al Shaab, în Emirate. Doctorul Arămitu, preparatorul fizic Horea Codorean, kinetoterapeutul Ovidiu Kurti-Beldean, ei ne pot furniza nişte explicaţii. Dacă le au. Domnul doctor, cam mulţi pacienţi care cad din picioare, nu vi se pare? Zicem, nu dăm cu stetoscopul!