Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

De la Helmuth pentru Ionuţ

Ionuţ Radu atrage din nou atenţia. După secvenţe de eroism, momente de stupoare. Să fi devenit un tipar?

Permalink to De la Helmuth pentru Ionuţ
joi, 1 noiembrie 2018, 4:48

Hotărât lucru, portarul Genovei şi al naţionalei U21 este un personaj. Ce a fost de fapt? Greşeală de portar sau ghinion curat? O ieşire hazardată sau execuţie de maestru a lui Romagnoli? Faptul este că Milan a câştigat meciul în prelungiri după o minge boxată de Radu şi trimisă direct în poartă pe respingere de căpitanul rossonerilor, Alessio Romagnoli.

Apelul la competenţă

Înainte de impresiile ziaristului, opinia calificată a unui portar legendar, care ştia să iasă pe centrări. Vorbim despre şi cu Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla. Să ne amintim asta mereu, chiar dacă pe unii mai sensibili îi oboseşte. Au şi ei cumva dreptate, la câte Cupe ale campionilor a câştigat fotbalul românesc, ne cramponăm mereu de momentul Sevilla 1986. Să (re)devenim serioşi. Helmuth nu este genul de om care dă cu barda când îi soliciţi o părere, deşi mâinile lui mari i-ar permite-o. Deci, intrăm direct în subiect. Cred că ştia de ce l-am sunat de când a văzut de la cine este apelul.

„Ionuţ Radu are această problemă, la ieşirile pe centrări. Nu doar el, cei mai mulţi portari din lume o au. Uitaţi-vă, de exemplu, la De Gea, care este un mare portar! Altă ligă, alt nivel, aceleaşi dificultăţi. De aceea, cei mai mulţi goalkeeperi aleg să rămână pe linia porţii. Se bazează pe fundaşi şi pe faptul că reproşul va fi oricum mai mic decât în cazul unei ieşiri greşite. Vezi, tocmai asta apreciez la Radu, curajul. Cu riscul de a comite erori mari, care se văd mai rău decât la oricare alt jucător din echipă. Nu este prima dată când greşeşte asemănător. Mai are mult de lucru, dar sunt convins că dacă va şti să pună la punct unele lipsuri, va ajunge un mare portar.”

Gest de normalitate

Scurt şi la obiect. O analiză cu limpezimea cristalului. Ionuţ Radu ar trebui să fie flatat că Helmuth Duckadam crede în el. Într-o lume ideală, după ce va fi citit ce a spus acesta despre el (pentru că am aflat că citeşte, spre deosebire de alţii care îşi fac un titlu de glorie din ignoranţă), Radu l-ar suna pe Duckadam, i-ar mulţumi şi i-ar cere sfatul. Ar fi un gest de normalitate. Unul atât de normal încât nu ştiu alt portar român de după ’90 să o fi făcut-o. Dimpotrivă, ţin minte că Tătăruşanu s-a simţit foarte deranjat acum câţiva ani de nişte observaţii cât se poate de cuminţi ale actualului director de imagine de la FCSB.

Şi zbura cravata cât colo

Frumoasă imaginea din Gazzetta dello Sport care aminteşte despre „naufragiul lui Radu la o centrare banală de la mijlocul terenului”. Mai puţin poetic, Ivan Jurici, antrenorul genovezilor, care seamănă tulburător cu Robert de Niro, încearcă să îşi păstreze cumpătul, asta după ce la faza cu pricina şi-a aruncat cât colo cravata de la gât. Într-un fel sau altul, cam toată lumea se străduiește să îi transmită acelaşi mesaj tânărului portar român. Mai mult calm, mai multă luciditate. Spiritul de sacrificiu, tip kamikaze, nu este o mâncare cotidiană.

Ce gânduri are „De Niro”?

Supramotivarea dăunează, iar discursurile mobilizatoare merg aşa o dată, de două ori. Doar că lumea nu funcţionează în regim de eroi gen Batman, Spiderman sau Superman. Băiat inteligent, Ionuţ va înţelege toate astea. Etapa succesivă este punerea în practică. Şi poate că norocul lui Ionuţ Radu este că nici Marchetti, concurentul pe post, nu este un monument de siguranţă. Altfel, Jurici „De Niro” nu s-ar sfii să-l pună un pic la păstrare.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Yo (19 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 18:25

Tot Radu i-a dus la momentul acela, minutul 93 și 1-1. A aparat foarte bine tot meciul, golul celor de la Genoa a fost o întâmplare, la fel și lobul lui Romagnoli. La fel putem întreba pe unde erau mijlocasii centrali sau de ce s-au dus 3 fundași pe aceeași minge plouată, pe care Radu a boxat-o. De fapt greșeala lui e că a avut inițiativă, era mai bine să stea pe linie și eventual să ia un gol imparabil cum a fost primul, al lui Suso.

octavian (109 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 18:34

Avem portari de talent dar gafeaza decisiv.ex. prunea la un mondial,Lobont la un meci al Fiorentinei,Pantilimon ,o serie de tineri care au aparat pe la dinamo, fcsb etc in special la iesiri si respingeri in fata.

Geo (28 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 19:17

Nu a gresit iesirea. A gresit ca a iesit. A iesit pe o centrare undeva la 10m unde erau 2 fundasi gata sa intervina. Nu a avut sens iesirea. In schimb tot restul meciului a jucat excelent si a scos cateva mingi dificile.

Paul Maier (22 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 21:26

Se putea sa nu vina frustratul asta sa dea cu laturi... impachetate frumos, dar tot mi z erii sunt. Cand a aparat bine, la Nationala sau in Serie A, nimic, nici un cuvant. Acum l-a sunat pe Duckadam, sa aibe acoperire. Pt ca el e un habarnist. Dar ii da sfaturi lui Radu ce are de facut. Sa il sune pe Helmuth, sa ii multumeasca. "Asa ar fi frumos". Dar si mai frumos ar fi sa il sune geambasul pe Radu, sa ii ceara scuze.

constantin (241 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 22:14

Du-te, Ionuţ! Du-te! Toată lumea ştie că pentru a fi portar, ai nevoie de o doză de "nebunie". Pentru a fi un portar de geniu, trebuie să ai o doză mai mare... Dacă depăşeşti doza, atunci ajungi un ratat. Dunga roşie este extrem de subţire. Între sublim şi ridicol este un singur pas. Dar lumea asta a fost dusă înainte de către "nebuni". Oamenii cuminţi, cei care stau în rândul lumii, n-au realizări notabile. Sunt nişte umbre care au trecut pe acest pământ."Nebunii" sunt sarea şi piperul acestei lumi. Doar ei contează... Doar ei rămân în memoria tuturor... Îţi dai seama câţi navigatori apreciaţi, pe care nu-i mai ştie nimeni, au spus despre Columb că este un nebun? Câţi l-au considerat nebun pe Aurel Vlaicu? Dar pe Bill Gates? Cîte mame şi-au sfătuit odraselele să nu facă precum Bill? Că facultatea... că diploma... Bill a văzut viitorul şi acum este patronul celor care n-au făcut ca el şi au urmărit un sigur obiectiv: să fie în rândul lumii. Ţine minte ce-ţi spun: să nu fii în rândul lumii! Rândul lumii este moartea progresului. Inclusiv în fotbal. Ai nevoie de sfaturi, domnul Geambaşu are dreptate, vorbeste cu Duckadam... O să vă înţelegeţi, nici el n-a fost prea "sănătos". Eşti tânăr, eşti unde trebuie, valorifică la maximum situaţia! Vorbeşte cu Duckadam şi fii tu!

George (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 8:58

Dle. Geambasu tot respectul per.ce a fact Ducadam ca portar dar daca doreati o parere despre faza respectiva intrebati un specialist.Dar nici nu trebuie sa fi specialist ca sa iti dai seama ca Radu nu avea ce cauta in acea zona.

Tavi (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 10:41

Radu a ieșit bine dar mijlocașii echipei lui au dormit iar execuția jucătorului de la Milano a fost norocoasă. Radu are reflexe excepționale și curaj și iese la centrări cum nu iese niciun portar roman al momentului. Sigur va fi viitorul portar al naționalei mari. Anul 2019 îl va consacra definitiv și îi va aduce un contract mare. Succes!

Chis Alexandru (55 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 11:50

Nu credeti ca de aceeasi meteahna sufera si tanarul portar al FCSB, Vlad?

Comentează