Cu Călăraşi prin Hamburg
35 de ani de la o victorie istorică. Comemorare sau sărbătoare? Rednic urmează să dea răspunsul

Costel Orac se bucură că lumea îşi mai aduce aminte. Ţeţe Moraru este de altă părere, crede că tinerii petrec prea mult timp navigând pe net şi nu mai au treabă cu fotbalul. Rabinul, fie el şi rabi Jakob din filmul omonim, ar spune că şi unul, şi celălalt au dreptate. Îşi aduc aminte unii dintre cei care au peste 40 de ani. Ceilalţi, tineri sau mai bătrâni, ori navighează în spaţiul virtual, ori vor să uite de alde Katsikas şi Nistor.
Cârpirea prezentului cu petice din trecut
Acel Dinamo-Hamburg 3-0 din toamna lui 1983 este istorie pură. La ora întâlnirii, Hamburg era deţinătoarea Cupei Campionilor Europeni. Mircea Rednic, parte a acelei poveşti. Fundaşul dreapta al lui Dinamo din acel meci de pomină cu un „23 August” luat cu asalt de 80.000 de suporteri nu este chemat totuşi să ţină lecţii de istorie. El trebuie să repare şi să cârpească prezentul mediocru.
Mesajele motivaţionale nu trebuie supraevaluate, dar au rolul lor. Arată-i lui Daniel Popa cum a ţâşnit Augustin de lângă Hieronymus ca să dea gol cu capul! Ori şutul teleghidat al lui Mulţescu. Un rezumat al meciului în care formaţia antrenată de Dumitru Nicolae Nicuşor învingea categoric campioana Europei pregătită de celebrul Ernst Happel nu ar recupera punctele pierdute în prima jumătate de sezon. Dar nu ar strica în demersul disperat de recuperare a demnităţii. A identităţii.
Versiunea altruistă
Inclusiv adversarii pe care i-a plesnit de la prima intervenţie convin că Rednic este omul potrivit pentru ieşirea din impas. Meseriaş destoinic, tip versat, uns cu toate cremele de mâini şi de faţă ale fotbalului, orgolios, ambiţios, sucit, materialist, pragmatic, tupeist, curajos cât trebuie, nu inconştient, Rednic s-a prezentat în faţa suporterilor roş-albi într-o nouă versiune. Aceea a omului generos, gata să sacrifice interesul bănesc şi comoditatea pe altarul dinamovismului.
Star Trek ultima generaţie
Apelul lui transmis pe site-ul oficial al clubului era un îndemn la unitate şi o promisiune. Imaginea de o calitate discutabilă dădea senzaţia că înregistrarea fusese realizată undeva într-o galaxie îndepărtată şi transmisă pământenilor ameninţaţi de ciocnirea cu un meteorit gigant. De la bordul navei intergalactice Bentley, căpitanul Jean-Luc Mircea Picard le cere semenilor să reziste pentru că vine să îi salveze. Dezinteresat. Pământenii aşteaptă undeva între șoseaua Ştefan cel Mare şi cartierele Pantelimon-Colentina. Majoritatea în 335, norocoşii în Loganuri.
Condimentul
Să vedem totuşi ce părere are romulanul Dan Alexa, comandantul flotei Călăraşi. Ambiţia lui, dublată de voinţa prinţesei Ana cu soldaţi fideli în toate galaxiile, poate fi o piedică suplimentară. Rednic nu este însă personaj de serial SF, iar Dinamo versiune 2018 are toate datele unui excelent film de comedie. Să reţinem că atunci când îşi leapădă pieile de şopârlă, Mircea Rednic este un foarte bun antrenor. Şi un condiment care lipsea Ligii 1.