Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Dincolo de festivism

Bucuria născută de calificarea tinerilor de la U21 nu trebuie cenzurată. Dar nici confiscată

Permalink to Dincolo de festivism
joi, 18 octombrie 2018, 9:33

Un semn de sănătate pentru fotbalul românesc. Aerul proaspăt a intrat în camera care mirosea a rânced, uneori fetid. Încă o probă că însănătoşirea vine prin cultivarea tinereţii, fără a-i arunca în debaraua cu vechituri pe bătrâni.

Mesaj pentru patroni
Un mesaj explicit pentru patronii noştri de cluburi, a căror rezistenţă la promovarea jucătorilor sub 21 de ani denotă spirit afacerist de talcioc. Apropo. Să observăm că destui dintre băieţii care au obţinut calificarea la Euro 2019 sunt români din diaspora. Ionuţ Radu, Alexandru Paşcanu sau George Puşcaş s-au putut dezvolta mai bine afară decât între hotarele patriei-mamă. Mamă vitregă. Iar cu generaţiile care vin procentul „străinilor” se va mări.

Căderea unui aşa-zis mit
Naţionala U21 îşi merită aplauzele, cei care o aplaudă umplând stadioanele merită şi ei aplaudaţi. Şi iată cum mai cade un mit. Acela că suporterul român, privit mereu ca o specie inferioară, un soi de brută care priveşte doar spre naţionala mare. Când mai priveşte. Fals! Rezultatele bune şi jocul spectaculos pot coexista şi atrag publicul. Indiferent de vârsta sportivului. Să reţinem ideea, căci asta diferenţiază naţionala U21 a lui Rădoi de aceea a lui Piţurcă din ’98!

Să nu îi bruiem cu bucuria noastră!
În felul lor au dreptate cei care atrag atenţia că este deja prea mult. Prea multe vorbe mari, exces de laude. Că este simplu să aplauzi acum, după ce războiul s-a terminat şi a început împărţirea plăcintelor. Că entuziasmul acesta specific locului se poate transforma repede în decepţie. La fel de repede. Posibil.

Poate ar trebui să îi lăsăm să îşi trăiască bucuria între ei, fără să îi bruiem. Să îi recunoaştem pe cei care au făcut posibil momentul. Încăpăţânarea productivă a lui Hagi-tatăl – tatăl academiei, tatăl lui Ianis-, viziunea lui Rădoi, în care, recunosc, nu am crezut la început. Contribuţia lui Isăilă de la începutul preliminariilor. De ce nu inspiraţia lui Mihai Stoichiţă, care l-a ales pe Rădoi ca succesor al lui Isăilă. La sfârşit, dar în niciun caz în cele din urmă, seriozitatea jucătorilor. Să nu ne muşcăm limba în viitor că am spus asta!

Dintre sute de catarge…
Jucătorii. Marx ar fi spus că ei sunt cel mai preţios capital. Ianis Hagi, Răzvan Marin, Ionuţ Radu, George Puşcaş, Dragoş Nedelcu, Olimpiu Moruţan, Marco Dulca, Alexandru Cicâldău. Florinel Coman, Dennis Man şi Andrei Burlacu. Şi ceilalţi pe care îi cunoaştem mai puţin. Este lipsit de noimă că ne întrebăm acum câţi vor confirma? Câţi vor ajunge fotbalişti mari? Tot ce se poate, dar din generaţia ’98, ultima calificată la un Euro de tineret, numai 3 fotbalişti au făcut cu adevărat carieră la naţionala mare. Lobonţ, Contra şi Florentin Petre. Şi era o generaţie care îi includea pe Dănciulescu, Cătălin Munteanu, Reghecampf, Trică, Iencsi, Miu, Luţu, Mihalcea, Lincar, Ciocoiu. Şi regretatul Cătălin Hîldan.

Jocul de-a ghicitul viitorului este periculos, chiar dacă fiecare avem o idee. E o utopie, dar mi-ar plăcea în viitorul apropiat o naţională mare a României cu doi decari ca Ianis şi Moruţan. Înţelegeţi, de aceea zic unii că nu este bine să laşi ziariştii să conducă fotbalul.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Diaconu (4 comentarii)  •  18 octombrie 2018, 10:24

Ce a facut Morutan in aceasta campanie de calificare? Vanzarea unui jucator e treaba clubului si a agentului nu a ziaristului!

JFM (151 comentarii)  •  18 octombrie 2018, 11:00

Se vede cu ochiul liber ca Denis Man joaca altceva la Nationala, la FCSB aproape ca s-a reintors pe banca. Nedelcu, la Nationala joaca bine, la Viitorul f. bine...la FCSB nu se regaseste. Morutan este f. tanar, inca mai joaca din entuziasm dar cand va vedea ca patronul ii va refuza plecarea in Vest pe motiv ca nu ia zeci de milioane atunci va claca. Se simt prizonieri de lux in Pipera. Ei au venit la FCSB cu gandul ca vor pleca repede afara. Sa vedem daca asta se va intampla, oricum acolo e o fundatura. Vedeti ca tinerii de la Nationala joaca dezinvolt, au format un grup unit, nu-i apasa nimic, nu simt rasuflarea nimanui in ceafa cand sunt pe teren. Tineri care joaca afara, au luat deja contact cu fotbalul tarilor importante din foptbal, dea cum asteapta oferte sa mearga mai sus si mai sus. Un campionat european le-a cazut la fix, vor fi vazuti de toata lumea. Probabil ca Palermo daca va primi 7-8 milioane pentru Puscas il va da, i-a costat doar 3. Morutan sau Denis Man nu vor avea aceeasi sansa si vor ramane blocati acolo. Asta e diferenta de a te duce ca naivul la Becali crezand ca te-a lovit norocul si sa te duci direct in strainatate. Diferenta care ar putea sa fie decisiva pentru toata cariera. Asta ar trebui sa fie treaba impresarilor sa-i fereasca de asemenea capcane dar poate comisioanele care le primesc ii fac sa uite de interesul pe termen lung al jucatorului.

a dica (129 comentarii)  •  18 octombrie 2018, 11:05

Simplu, corect si cu bun-simt. E o generatie (18-21 de ani) cu vreo 30 de jucatori care promit. N-or confirma toti, dar si 5 daca ajung in nationala mare si la cluburi importante tot e bine. Din urma vin altii, asta este cu adevarat vestea cea buna!

pacific ionel (32 comentarii)  •  18 octombrie 2018, 11:11

''Gura păcătosului adevăr grăiește''. Un articol decent în care admiteți că uneori și dumneavoastră ziariști vă înșelați. Apreciez enorm că o astfel de performanță (care în alt context nu ar însemna foarte mult) ne face să fim mai ''blânzi'' mai toleranți unii cu alții și chiar să înțelegem că nimeni nu este deținătorul adevărului absolut. Consider că trebuie să acceptați domnule Geambașu că așa cum un joc frumos încununat cu succes ca al echipei naționale de tineret a adus atât de multă lume la stadion, tot așa și un articol ca acesta și chiar ca ultimul scris de domnul Ioanițoaia cu o abordare directă, echilibrată, bun simț și care dă ''Cezarului ce este al Cezarului'' atrage cititorii și face plăcere să fie citit. Mi-aș dori din tot sufletul să rămâneți la fel de echilibrat și pe viitor atunci când, poate, Rădoi și această talentată generație nu mai ''strălucesc'' așa frumos și cum tot așa mi-aș dori să nu mai creați ''baloane de săpun'' din fiecare dribling mai acătării sau gol spectaculos. Vă urez să aveți în continuare o săptămână frumoasă.

Comentează