Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Melbourne, în spatele cortinei

Vi s-ar părea absurd un control antidoping transparent după finalele de Grand Slam? Întrebăm, nu dăm cu seringa

Permalink to Melbourne, în spatele cortinei
luni, 29 ianuarie 2018, 5:22

Prea multă emoţie şi prea puţină analiză rece, ni s-a reproşat după finala Simonei. Cine ne-a reproşat? Oameni nemulţumiţi că Simona nu a câştigat. Oameni la fel de oameni cu cei care se declară mândri că îi sunt contemporani şi că trăiesc pe aceeaşi planetă cu ea. Tot nişte oameni, poate mai bănuitori, au mirosit ipocrizie şi oportunism în toate câte s-au scris şi s-au spus. Alţii, în schimb, sensibili la valorile festivismului, doreau şi mai multe laude.

Ruguri pentru necredincioşi

Exagerări? Bineînţeles. Problema este că „mândrii” au declarat război scepticilor. S-au instituit curţi marţiale ad-hoc în care sunt judecaţi şi lapidaţi cei care nu se declară supuşi ai Imperiului Halep. Din fericire, au dispărut rugurile pe care erau arşi necredincioşii. Când vom înţelege că libertatea de a avea altă părere este un câştig imens? Libertatea de a avea chiar o părere greşită. Nu violentă, asta este altceva. Să reţinem, fiindcă la aproape 3 decenii de la Revoluţie se pare că am uitat. Libertatea de a spune şi de a gândi altceva este mai mare decât suma Grand Slam-urilor trecute şi viitoare.

Trei întrebări şi atât

Nu cred că lui Federer i-a dictat cineva discursul de după finala câştigată în faţa lui Marin Cilici. Când spui „sunt fericit pentru Caroline, dar în acelaşi timp foarte trist pentru Simona” aduni mănunchi povestea meciului Wozniacki-Halep. Sunt cuvinte spontane, care nu poartă pecetea produsului congelat şi încălzit la microunde înainte de masă. Tristeţea este probabil cuvântul definitoriu al stărilor pe care le-am parcurs de duminică de la prânz încoace. Aţi văzut bănuiesc chipul săpat de efort al Simonei la întoarcerea de la Melbourne. Dincolo de acel destul de abraziv „Trei întrebări şi atât!”, adresat reporterilor la aeroport. Nu cred că aşa arată un om fericit. Iar unul refăcut fizic şi psihic nici atât. De aici încolo intrăm tiptil în povestea din spatele finalei cu Wozniacki.

Ca în biroul şefului de la Adidas!

Insistenţa staffului Simonei pentru tragerea acoperişului. Refuzul organizatorilor care au servit un calcul ponderat temperatură/coeficient de umiditate şi au ajuns la concluzia că „real feel” era de 32,5 grade, numai bine să joci tenis în spaţiu deschis! Evident, calculele au încetat atunci când monarhul Roger Federer a cerut acelaşi lucru. Finala masculină s-a disputat cu acoperişul tras şi cu instalaţia de climatizare pornită. Temperatura pe Rod Laver Arena? 24 de grade Celsius! Ca în biroul CEO-ului de la Adidas, să zicem. Sigur, asta l-a nemulţumit profund pe Marin Cilici, care prefera să joace meciul în condiţii de Sahara. Să te tăvăleşti de râs, nu alta!

Ce nu ştiam noi

Dar nu de râs ne arde nouă acum. O recompunere a peisajului este necesară. Darren Cahill şi ceilalţi membri ai echipei erau disperaţi că Simona recuperează mai greu decât sperau. Întâlnirea cu americanca Lauren Davis provocase daune importante. Semifinala cu Angie Kerber le adâncise. Persoanele din staff ştiau că la ora finalei Simona va porni cu un handcap energetic. În plus, accidentarea de la gleznă era mai serioasă decât ştiam şi bănuiam noi. Piciorul continua să se umfle în stare de repaus. Ziua de pauză dintre meciuri era zi de tratament, nu de antrenament. Din toate aceste motive, Darren şi ceilalţi mizau pe o victorie scurtă a Simonei, un meci de două seturi. Startul formidabil al Carolinei a năruit scenariul.

Nu sunt cine ştie ce dezvăluiri care modifică perspectiva asupra naşterii Universului, dar sunt lucruri care povestesc despre lupta din spatele cortinei. O luptă care nu se dă întotdeauna cu mijloacele cele mai curate. Poate că într-o lume mai curată şi mai puţin roz un control antidoping după finală, pentru ambele competitoare, ar fi fost gestul cel mai firesc cu putinţă. S-a făcut, nu s-a făcut? Nimeni nu ştie, secretul este păstrat cu sfinţenie. Pe naiba sfinţenie. Ştim altceva cu siguranţă. Tenisul şi fotbalul continuă să fie cele mai puţin controlate sporturi. Să explic de ce?

Un test simplu. Ca un challenge la care jucători şi public văd dacă mingea a prins tuşa sau a fost aut. Vi se pare o prostie? Un atentat la pudoarea jucătorilor şi a jucătoarelor?

Comentarii (64)Adaugă comentariu

Daniel (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 7:11

D-le Geambasu,voit sau din nestiinta omiteti sa spuneti ca la ora finalei masculine temperatura inregistrata a fost de 39 de grade iar umiditatea depasise pragul de 80. Spre comparatie la finala fetelor temperatura a fost de 32 de grade iar umiditatea 40. Deci..sunt conditii identice intre cele doua finale sau invetam subiecte de cancan atat de tipice si de dragi poporului roman?

Catalynn (27 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 8:02

Domnule inginer care ati scris articolului, domnul profesor Adi are, ca in majoritatea cazurilor, dreptate. Cum negati, înseamna ca ati facut doar o greseala de exprimare, insa desi am citit atent impresia e ca susțineți ca pana si prostul satului cu acces la net *** in virtutea dreptului la libera exprimare. In privința testului antidoping … usor de zis, mai greu de facut! Si asta din 2 motive: 1) mai nou se folosesc … derogări. Deci chiar cand prinzi pe unul dopat scoate scutirea si a rezolvat cazul. 2) farmaciștii zilelor nostre sunt mai prolifici decat cei care fac viruși pt computere. Cand faci un test toxicologic trebuie sa stii exact ce cauți si sa folosești reactivii corespunzători, altfel pierzi vremea degeaba. Daca PEDul respectiv nu e pe black list fiind prea nou testul antidoping e inutil …

octavian (109 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 8:35

PS. Si daca la un moment se sifoneaza ca si Rafa si Nole si…. s-au dopat , atunci…!

adi_stelistul (454 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 10:38

Priviti va rog cum arata unele opinii. „Simona a fost lasata sa castige setul doi”… (imi amintesc si de aia cu a fost lasata sa castige la Madrid sau a facut Tiriac ceva in sensul asta). Apoi… „Simona e mediocra”. Invinsa in 2 din ultimele 4 finale GS, finalista in 4 turnee Masters, locul 2 in clasament inseamna mediocritate?! OK, sigur ca si aici avem de-a face cu opinii. Dar putem, nu-i asa?, sa le analizam putin. Ori eu nu gasesc decat doua explicatii posibile: sau respectivii o urasc atat de mult pe Simona incat ar spune orice despre ea pentru a o denigra ori sunt suficient de … candizi incat sa creada in ineptiile pe care le exprima. Nu-mi pot imagina ca un om serios poate spune pe bune ca locul 2 in lume e mediocru si ca a fost lasat sa ajunga aici. Dar poate nu inteleg eu.

aciduzzo (130 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 10:46

Din punctul meu de vedere e revoltatoare chestia cu acoperisul. Adica la finala masculina se poate trage….la cea feminina nu!! Ca nu e Halep marketabila…i-auzi!! Pai uite cu marketabilitatea asta ia Ronaldo baloane de aur pe care nu le merita! Si atunci…ce urmarim?? Marketabilitate sau valoare si echidistanta?? Ce trebie sa arata Simona Halep afara de valoare in teren si lovituri naucitoare pe care de altfel le-a si aratat!!?? Vreo pereche de chiloti, niste bikini pe nu stiu ce plaja in nu stiu ce locatie exotica?? Vreo țâță…..eventual si aia cu precizarea ca este micsorata….ca sa fie titlul mare in nu stiu ce ziar ori de sport ori de scandal?? NU MULTUMIM!! A pierdut finala la AO? Si ce daca….a pierdut-o demn, curajos fara sa se faca de ras!! Simona sa fie fata desteapta, s-o tina tot asa, sa-si imbunatateasca si mai mult jocul agresiv, de atac , sa lucreaze si mai bine la serviciu si va castiga fara nicio problema un GS!! Si sa lase alte fâțe cu craci, sani si buci sa pozeze…..are balta peste …….Crudute, Tiganase, Andree, Antonii, Brailence, Chive si alte bazaconii!!!

Memering (2 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 11:23

Polemică din lipsă de ocupație, Lor Nu le place Simona, ok și iată răspunsul… – Simona Nu Este un Kitch-……. Astăzi Kitchul Vinde, cu părere de rău. Este abea ìnceputul trilogiei AO-2018 feminin și masculin, veți vedea… Apropos, Cît de utile au fost reluările Eurosport, pe măsură ce revedeți înțelegeai din ce în ce mai bine iar Simona este o Româncuță tare drăgălașă. Capul sus Simona, bravo ție și mîndria părinților tăi👍.

Chis Alexandru (105 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 12:31

Dupa finala de la AO Wozniacki concureaza la Sanct Petersburg unde, in mod sigur, va zburda ca o gazela. Si eu m-am intrebat daca nu cumva WADA a fost absenta in Australia, fiind „convocata” de Adidas in vreun paradis, pentru relaxare. Inca o data s-a confirmat faptul ca Simona a fost tratata ca o jucatoare „de mana a treia” venita „dintr-o tara de mana a treia!” careia nu i se acorda nici o sansa si nici o atentie. Insusi primul mesaj al firmei Adidas a fost unul injositor, spunand ca gloria ar fi apanajul celor puternici sponsorizati de ei, facand aluzie la faptul ca ea, Adidas, le sponsorizeaza pe Wozniacki si Kerber, iar pe Halep a refuzat-o, preferand-o pana si pe… Muguruza care a clacat intempestiv! De ce sa tacem la infinit? De ce sa nu protestam? De ce sa nu cerem sa se faca un control antidoping chiar si acum, post-factum, pentru linistea noastra?

dc (13 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 15:41

Domnu Geambasu, cam ajunge cu subiectu asta, nu credeti?
….e ridicol sa mai dezgropam mortii, faptul e consumat. A avut o adversara care a cistigat, in aceleasi conditii de clima, etc…
Sa-i uram Simonei Halep success in continuare …fair-play…..

claudiu (3 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 19:36

Domnule, va vad la emisiune langa Danciulescu, care ne omoara cu „decat”. Chiar nu puteti sa-i explicati cand se foloseste cuvantul ala?

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 1:07

Ba da, dar fara rezultate. Aveti dreptate, numai ca limba romana e mai grea decat fotbalul

alex (21 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 10:34

Halep a avut sansă cu Davis, dar si cu Kerber. Nu se putea ca norocul sa fie unilateral. Recunoasteti, daneza a fost mai buna si cu un joc mai placut ochiului. A jucat in defensiva extraordinar. Halep icneste mai dihai si mai inestetic decat Sarapova ( unde sunteti domnule Topescu sa sfatuiti parintii sa culce copiii atunci cand joaca rusoaica?), da tare in minge, e incrancenata. Nu este o jucatoare de mare talent, ci mai mult o muncitoare, o luptatoare. Sunt cel putin 3 – 4 jucatoare in circuit mai bune decat ea, iar in curand revine Serena, singura mare sportiva din circuit .
Oricum, bravo ei, a facut un turneu foarte bun!

Comentează