Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Simona în faţa unei oglinzi

Halep-Kerber, o semifinală demnă de un Grand Slam. Dar mai ţineţi minte meciul cu Lauren Davis?

Permalink to Simona în faţa unei oglinzi
miercuri, 24 ianuarie 2018, 5:24

Mai puţin de 24 de ore. Atât va trăi acest text, de la victoria în faţa Karolinei Pliskova până la întâlnirea cu Angelique Kerber. Asta contează însă prea puţin, important este cât va supravieţui ea în turneu. Ea, Simona Halep. A fost, da, şi o problemă de supravieţuire. Atunci, cu Lauren Davis. Acum este altceva. Un tenis asumat.

„Banalităţi”

7 meciuri câştigate în două săptămâni de turneu. Acesta este drumul spre un titlu de Grand Slam. Simplu, nu? Da’ de unde! Şi s-ar putea ca titlul acesta să fie mai mult obsesia noastră decât a ei. Ceea ce nu e rău deloc. Lasă să fim noi populaţi de tot soiul de fantezii, iar pe ea să o preocupe „banalităţi” de genul îmbunătăţirea celui de-al doilea serviciu sau a mingilor scurte. Care, aţi observat?, au salvat-o în câteva situaţii critice cu Davis. Simona în versiunea săptămânii a doua de la Australian Open arată echilibrată emoţional şi confortabilă în pielea ei. Lucru care nu este sinonim neapărat cu mulţumirea de sine. Şi acum putem spune, după ce coada laudelor s-a mai subţiat. Acum, după ploaia de epitete ca epic, emfatic, fabulos, istoric: Simona a jucat rău, foarte rău contra americancei. Iar micuţa Davis, profitoare, s-a hrănit din lipsa ei de vlagă.

Supravieţuirea

Cu Davis a fost una din zilele acelea când dacă eşti cetăţean obişnuit îţi vine greu şi să te dai jos din pat, nu să joci un meci de tenis la Melbourne. Liric ar fi să spunem că Simona şi-a învins demonii. Iar în limbajul standardizat al unor crainici TV, că a trăit periculos. În proza cotidiană a vieţii de sportiv versiunea este alta. Simona Halep a reuşit atunci cu Lauren Davis să se lupte eroic cu inerţia unei zile proaste. O zi cenuşie când nu ai energie, nu ai vlagă, când te dor oasele şi te chinuie muşchii. O zi aşa cum avem toţi din când în când. Uneori chiar şi mai des, cu deosebirea că la noi se pierde în banalul cotidian. A mai fost bineînţeles atunci şi norocul. Alţii ar zice credinţa şi ar transporta discuţia în zona mistică. Împietrisem la acel 0-40. Trei mingi de meci de care a depins poate soarta turneului.

Karolina Pliskova a fost cel mai bun comentator al meciului cu Simona Halep. Cel mai bun şi cel mai lucid, după un 6-3, 6-2 pentru Simona clar ca un cristal de Boemia.

„Nu cred că am făcut ceva extrem de greşit, poate doar punctele importante nu le-am tratat cum trebuie, am sentimentul că îi place mult jocul meu. Foloseşte foarte mult din viteza mea. Aici e problema. Încerc să iuţesc jocul, dar ei îi place acest lucru. Nu trebuie să pună forţă de la ea, ci o foloseşte pe a mea şi până la urmă eu sunt cea care trebuie să alerge”

Oglinda mai musculoasă

Întrevăd o excelentă expertă TV în Pliskova. Deocamdată Pliskova îşi trăieşte frustrările, iar pentru noi vine semifinala cu Angelique Kerber. Nemţoaica, spre deosebire de cehoaică, are răbdare şi stă considerabil mai bine la capitolul anduranţă/constanţă. Kerber nu serveşte atât de bine ca Pliskova, dar comite mai puţine erori neprovocate şi trimite tot ce poate înapoi, în terenul adversarei. Este cumva o oglindă a Simonei, una mai musculoasă, fără să aibă însă calitatea deplasării pe care o are românca. Nici Kerber nu este totuşi un Sfinx. Angie se clatină emoţional şi contrazice copios teoria supraomului nietzcheian. Vezi perioada neagră succesivă atingerii poziţiei de lider mondial.

Deşertul fără călăuză

Va fi un meci care poate fi decis şi de oamenii din spate. De antrenori, de preparatorii fizici. Sunt sigur că Darren Cahill ştie ce plan de joc să aleagă, dar cred mai mult în intuiţia blândă a lui Andrei Pavel.

Dincolo de toate piruetele noastre literare, ea va fi singură acolo, pe teren. Aceasta este imensa provocare a tenisului, în general a unui sport individual. Să parcurgi singur deşertul, fără călăuză, fără cişmele pe traseu. Iar noi ne vom agita cu ochii cârpiţi de somn, având sentimentul intim al participării. Râzi, Simona!

Comentarii (24)Adaugă comentariu

adi_stelistul (454 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 17:44

Daca va referiti la mingile de meci, atunci ACEL 40-0 a fost pe serviciul Simonei. Altfel asa e, foarte greu sa castigi 7 meciuri in 2 saptamani. Inclusiv Federer spunea acum 2 zile la Eurosport ca el se gandeste la 2 turnee separate. Unul mai simplu, in prima saptamana, 3-4 meciuri, altul cu adversarii seriosi, in ultimele tururi. Altfel i-ar fi chiar si lui foarte greu sa gandeasca grozavia unui sir de 7 meciuri in 2 saptamani, intr-un crescendo infernal al valorii oponentilor si mizei. Da, aveti dreptate, nici Kerber nu e un sfinx (nu m-am gandit la asta, dar e bun argumentul cu sezonul trecut; as adauga si lunga perioada de top 5-10, niciodata concretizata in ceva spectaculos dinainte exploziei din 2016). Asa ca putem spera. Noi… Simona nu stiu ce face. Poate rade.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 18:14

Corect

Cipinho (34 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 17:49

Simona traieste clipa, si noi cu ea! am vrut sa ma trezesc mai devreme decat plec de obicei la munca (unde locuiesc e o ora mai devreme fata de Romania), m-am trezit la 6 meciul nu incepuse, astfel ca m-am gandit ca 7 jumate o ok sa vad finalul meciului, dar surpriza meciul se terminase…
joi dimineata mai vedem cum ne trezim 🙂 dar am in feeling ca va juca finala cu Wozniaki cu nr 1 mondial pe masa. interesant e ca ambele au salvat mingi de meci ale adversarelor (Kerber a fost si ea la 2 mingi distanta).
raman totusi la parerea ca Simona a avut noroc uluitor cand la 0-40 era total resemnata, dar Lauren s-a lovit la picior si a permis Simonei sa revina (cu 2 ingi afara ale americance). dar cum spuneam norocul tine cu cei buni si Simona s-a hranit mai departe cu acea injectie de moral care sper s-o tina si in urmatoarele 2 meciuri…

aciduzo (130 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 17:50

Simona daca e in deplinatatea facultatilor fizice in primul rand poate castiga turneul.Daca n-a sacaie glezna, Simona castiga A O. S-apoi abia astept sa-i trimita un mesaj de inalta stima si consideratie lui Banciu!

Alivancos (1 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 17:53

Hai Simonicaaaa

aciduzo (130 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 18:05

HAI SIMONA!!

Cip (1 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 18:09

Articol scurt si la obiect..informatia trebuie sa ajunga la cititor si nu „umplutura” , cum se intampla de multe ori in presa romaneasca..Hai Simona!

Carol K (146 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 18:22

Simona a jucat astfel incat aveai senzatia ca la 0-3 in primul set a intrat in teren Kristýna Plíšková in locul surorii sale Karolína Plíšková ! A fost o schimbare neoservata de nimeni,decat de Simona.

mickael61 (19 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 18:23

În locul lui banciu m-aş ascunde în gaură de şarpe,acolo unde îi e locul firesc(în materie de tenis,evident)…habar n-are cu ce se mănâncă sportul ăsta.Simona ne-a făcut pe toţi fericiţi şi continuă să ne facă.Pierde ori câştigă mâine,datele problemei nu se schimbă,in inimile noastre e tot numărul UNU.

Cornel (2 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 18:28

Daca Simona nu ar fi calcat stramb in primul meci ar fi castigat foarte usor in 2 seturi cu Davis. Pe de cealalata parte Wozniaki in deplinatatea fortelor fizice a fost foarte aproape sa fie eliminate, salvand 2 mingi de meci. Kerber a fost si ea foarte aproape de eliminare in meciul cu acea chinezoaica anonima. Mare pacat de accidentarea Simonei din primul tur. Din acel meci Simona nu a mai alergat asa cum este obisnuita sa o faca si din pacate deplasarea foarte rapida este unul din atuurile esentiale ale Simonei. Sa speram ca Simona va reusi sa castige semifinala cu Kerber

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 18:40

cel mai bun meci al carierei lui Halep a fost cu Naomi Osaka …daca ar juca mereu asa ar face Marele Slem …totusi constanta nu o caracterizeaza …

virgil (14 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 18:40

De acord cu Cip.

Dinca Vasile (10 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 18:59

Am vazut meciul! Foarte frumos a jucat Simona! Are dreptate Pliskova! Simonei ii convine jocul ei! Hai sus, hai sus, Simona! Sa fii inspirata si maine!! Se mai poate urca!!! Succes SIMONAAAAAA!

Florea Virgil (5 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 19:17

Până la urmă sunt două fete pe teren plus o minge care zboară de la una la alta. Dacă despre Simona se poate spune că este la un vârf de formă mental și fizic în ceea ce o privește pe Kerber ea ar trage doar pentru a se apropia de Steffi, predecesoare ei din patrie. La capitolul experiență ambele au acumulat suficientă pentru un joc foarte tare unde concentrarea va fi câștigătoare. Cea mai atentă va și câștiga în cele din urmă. NU nația va avea un cuvânt de spus ci individualitatea fiecăreia. Eu sper ca foamea de mari succese să fie dominanta și Simona să se bată cu W.C. în finală.

gica (32 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 21:10

Daca doamna Halep avea un Antrenor Roman,acum avea cel putin 3 mari turnee cistigate. Nu-i asa Domnule Geambasu ?

Solomon (2 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 21:41

N-o doare nici o gleznă, nica ! E gargară pt voi ăștia. Știți când va resimți durerea ? Atunci dacă va pierde. Dacă va fi așa…de aia a pierdut. Dacă va fi să câștige, a câștigat (nu-i așa) într-un picior. Va fi marea , neinvicibila, atotputernica…..bla bla

Fotograf Brasov (1 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 22:10

Doamne ajuta sa treaca si de nemtoaica si sa ajunga in finala dorita de noi toti. Moralul ei este acum de otel. Nimic nu o mai poate clinti, poate doar glezna… Cine stie. Ii tin pumnii!

Andrei F (698 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 23:15

Sper sa scrieti si maine un articol despre tenis.Si desigur…Simona sa nu bea curand bere!

Savi (3 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 0:09

Solomon… esti pamant de flori

Mircea (120 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 0:31

Nu irosesti nici o sansa pt a-l intepa pe Darren Cahill… ” Sunt sigur că Darren Cahill ştie ce plan de joc să aleagă, dar cred mai mult în intuiţia blândă a lui Andrei Pavel.”
De ce ? Pt ca nu-i roman si pt ca castiga o groaza de bani ? Asta spune foarte multe despre tine, despre felul in care privesti lumea si spune foarte putin despre – in cazul acesta – Darren Cahill care este deja un antrenor / coach consacrat…

Urod (270 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 2:05

Am spus de anul trecut, și postările sunt martore, ca Simona are nevoie de maturizarea necesara pt a câștiga un GM…. Și acum a atins-o, indiferent de rezultatul de mâine sau din finala…. Anul acesta ea a făcut saltul de care avea nevoie… Iar pentru cei care o criticau postând pe blogul tău, acele mesaje jignitoare…. Niște toilet paper….

Urod (270 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 2:09

Despre Borcea…. Da, aceasta este drama societății românești, valorile morale sunt răsturnate cu totul… Nimic nu este intamplator… De aia avem un Dragnea cu tot felul de indivizi cercetați de lege, în fruntea țării

gigimigi (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 10:21

Foarte buna Simonica noastra!

Cipinho (34 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 11:09

Wow dar cu ce meci ne-au incantat ambele jucatoare in dimineata asta in care mi-am permis sa intarzii la job!!! mai rar se intampla ca ambele jucatoare sa indure 2 mingi de meci consecutive si sa revina. cand a revenit Kerber am zis ca asta e spiritual german, lupti pana la capat! cand a venit randul Simonei am gandit ca daca va reusi, va demola acel mit al caderii psihice, impacarii de sine ca atat s-a putut…
Simona insa spre deosebire de acel 0-40 cu Lauren, a avut o cu totul alta abordare si a reusit prin fortele proprii sa revina si apoi sa invinga! pentru asta merita tot respectul nostru, al tuturor romanilor. si daca mai exista careva care o contesta pe Simona, sa bage capul adanc in pamant!
oricine castiga finala, va fi o premiera, ambele jucatoare sunt niste campioane si merita primele 2 locuri, oricare at fi ordinea

Comentează