Cine se va face de râs?
Anul 2018 ne va aduce încă un turneu final de Cupă Mondială fără România. Dar compensăm suspansul cu alegerile de la FRF

Puterea şi Opoziţia au început deja campania electorală, iar ăsta nu este un lucru rău dacă trăim în democraţie. Numai să ştim cine este Opoziţia şi ce vrea ea. De partea cealaltă, puterea se comportă ca orice putere. Lucrează febril la imagine.
Resentimentele lui Popescu
Din numeroasele pagini pe care Gazeta i le-a dedicat lui Gică Popescu la împlinirea vârstei de 50 de ani, rămân mai ales cele în care fostul căpitan al naţionalei dă glas propriilor gânduri. Ideilor, intenţiilor. Iar Popescu are şi gânduri, şi idei, şi intenţii. Nu le spune pe toate ca la spovedanie, dar simţi zgura resentimentelor în vorbele lui. Principalul reproş pe care îl aduce mereu și mereu celor despre care consideră că i-au uzurpat calitatea de conducător al fotbalului românesc este nepriceperea. Habarnismul ca profesie. Dar Gică Popescu rămâne deocamdată la ipostaza de contestatar platonic. Nu va candida, asta şi din motive care ţin de restricţiile impuse de condamnare, dar se arată dispus să sprijine un candidat credibil în lupta contra lui Burleanu.
Ceata lui Piţigoi şi jucătorul sub 21 de ani
Nici măcar să fure din programul meu nu sunt în stare, răbufnește Popescu atunci când se referă la Burleanu şi compania. Şi oferă drept exemplu regula jucătorului sub 21 de ani. În programul meu promovam ideea a doi jucători sub 21 de ani pe care echipele din prima ligă ar fi trebuit să îi alinieze permanent în jocurile din campionat, continuă el. Aşa, foarte frumos, Gică dragă. Păi, am uitat ce scandal au făcut majoritatea cluburilor în momentul impunerii regulii unui singur jucător? Nu mai ţinem minte cum strigau ei, ceata lui Piţigoi, dai într-unul, ţipă doi? Cum mai protestau dânşii, cu fecesebiştii în frunte, împotriva discriminării, contra ştirbirii drepturilor jucătorilor, ale omului în general? Dacă la aplicarea regulii cu un jucător sub 21 de ani s-au învolburat apele aşa, cum crezi că ar fi reacţionat la dublu domnii noştri conducători, tobă de fotbal după cum ştim, nu ca alde Burleanu?
De la acupunctură la contrainformaţii
Hai să ne lămurim. Cine este însă Opoziţia, dacă Gică Popescu se anunţă doar ca potenţial simpatizant al ei? Florin Prunea? Cristi Balaj? Doctorul Pompiliu Popescu? Marcel Puşcaş, disident şi totodată salariat al FRF? Toţi şi-au afirmat pe rând greaţa profundă faţă de actuala echipă de la Casa Fotbalului. Probabil pe primii doi îi vom regăsi în ipostaza de candidaţi. Poate şi pe Puşcaş, un soi de Don Quijote bon viveur. În afara celor amintiţi, pe axa anti Burleanu gravitează toţi apropiaţii lui Gică Popescu şi Hagi. Uniţi în jurul teoriei omului de fotbal perceput ca entitate indestructibilă, opusă speciei burlesciene, a neoamenilor de fotbal. A se observa că din motive diverse nu toţi componenţii Generaţiei de Aur sunt la bordul crucişătorului Potemkin, al revoluţiei conduse ideologic şi logistic de doctorul Pompiliu Popescu. De tot mai surprinzătorul domn Pompiliu Popescu, trecut de la binefăcătoarele ace de acupunctură la iniţierea, după propriile mărturisiri, a unui serviciu de contrainformaţii, având ca rol spionarea sistematică a duşmanului ferefist! Mamma mia!
Nu votează poporul!
Cei mai mulţi ignoră că bătălia pentru şefia Casei Fotbalului nu va fi decisă în urma unui scrutin popular. Membrii Adunării Generale a FRF votează, nu poporul care se uită la televizor, inoculat zilinic cu ştiri reflectând nenorocirile semănate pe pământ de Burleanu şi ai lui, în antiteză cu peisajul Edenului regăsit promis de Pompi şi compania. Aşadar nu noi, microbiştii, votăm, ci ajefiştii şi cluburile mici şi foarte mici, şi fotbalul feminin, şi fotbalul de sală, şi fotbalul cu nasturi. Ei, nici chiar aşa, glumeam! Pe asta se bazează Burleanu, pentru care, bănuiesc, FRF nu constituie decât o escală în carieră. El acţionează în teritoriu cu mijloacele oferite de pâine şi cuţit. Burleanu, un produs tipic al sistemului corporatist. Șlefuit în laboratoarele noului om nou, deci pragmatic, chiar cinic, în acelaşi timp inexpresiv, cu discurs sintetic (ilustrat strălucit ultima dată la „În faţa ta”, emisiunea lui Claudiu Pândaru şi Florin Negruţiu de la Digi 24), Burleanu ştie că la vot nu participă suporterii, să te sancţioneze că n-ai calificat naţionale la Mondiale, dar eşti pedepsit de teritoriu dacă din sacul federal nu te-ai înfruptat decât tu şi apropiaţii.
Puterea este sigură de victorie fie și numai pentru faptul că ea organizează alegerile. Opoziția este la fel de sigură, susținând că a penetrat şi în ultimele cotloane ale patriei fotbalistice. Cineva se va face de râs. Cine? Bănuiţi?