Teoria norocului, practica jocului
FCSB conduce şi la capitolul cotă de piaţă grupa cu Plzen, Beer Sheva şi Lugano. Iar asta ar trebui să conteze

Se pot scrie tratate despre norocul roş-albaştrilor? Probabil că da, iar dacă norocul urmează originalul, nu copia, după ultima tragere la sorţi pentru Europa avem dovada finală că FCSB este Steaua. Râdem, glumim, adevărul este însă că norocul ţi-l mai şi faci. Sau ieşi în întâmpinarea lui.
Odată finalizată această scurtă şi empirică introducere în teoria bafteicâtcasa, să ne uităm cu atenţie spre grupa FCSB-ului din Europa League. Viktoria Plzen, câtă bere putem totuşi să bem?, Hapoel Beer Sheva, campioana Israelului, şi FC Lugano, a treia clasată a sezonului 2016-2017 în Elveţia. Încă o dată, din tabăra lui Becali se aud chiote de bucurie. Aşa cum s-a întâmplat şi la cealaltă tragere la sorţi, când FCSB afla că urma să îi întâlnească pe vicecampionii Cehiei.
Este justificată euforia? Deşi practica fotbalul îndeamnă la prudenţă, iar axioma „Nu mai există echipe mici” câştigă prozeliţi, răspunsul nu poate fi decât afirmativ. Plecată din a doua urnă valorică, Dică şi compania au evitat nume grele precum Milan, Arsenal, Lyon, Bilbao, Lazio, Villarreal. Chiar Zenit sau Dinamo Kiev.
Dar acum nu mai analizăm probabilistica norocului, ci numerele concrete. Cu o cotă a lotului de 27 de milioane de euro, ridicată consistent de ultimele transferuri, Steaua/FCSB conduce detaşat clasamentul grupei. Pe locul secund vin cehii berari, cu o echipă evaluată la 23,6 milioane, poziţia secundă este ocupată de Hapoel, cu 14,7, ultimii fiind elveţienii din Lugano, doar 13,5.
Dar, atenţie, toate cele patru echipe ale grupei G din EL valorează de două ori şi jumătate mai puţin prin comparaţie cu cota de piaţă a lui Sporting Lisabona! 78,8 milioane la un loc FCSB, Plzen, Lugano şi Beer Sheva contra 195 de milioane Sporting! Asta ca să înţelegem şi diferenţa de dimensiune între cele două competiţii continentale.
Bineînţeles că din acest punct începe colocviul „Ce, joacă doar valoarea lotului?”. Practica recentă ne spune că da. Da, mai ales atunci când diferenţa este ameţitoare, cum a fost cazul dublei cu Sporting. Sau la întâlnirea lui Dinamo cu Athletic. Pericolul unei grupe uşoare/accesibile vine tocmai din echilibru. Neîmplinirea poate apărea tocmai atunci când miroşi că adversarul îţi este la îndemână. Ori când simte şi el că plusvaloarea ta nu este un handicap insurmontabil.
Plzen defilează cu 4 victorii din 4 etape în campionat. Este aceeaşi echipă care încasa 4 goluri pe teren prorpriu de la FCSB? Desigur. Lugano, în schimb, un soi de echipă italiană de mâna a doua transplantată în cantoanele helvete, înoată pe locul 8 din 10 competitoare, e adevărat după doar 5 etape. Hapoel Beer Sheva este o reprezentantă tipică a campionatului Israelului. Mult entuziasm, promisiuni de progres, competitivitate aproximativă.
Reiese că Steaua pleacă în cursă ca mare favorită a grupei. Nu cred că este o postură atât de incomodă pe cât am fi tentaţi să speculăm. Aceeaşi practică invocată mai devreme ne spune că roş-albaştrii ştiu să îşi folosească norocul. Poate că asta îi şi deosebeşte de rivalele de acasă. Şi ce vreţi senzaţie mai mare de deja vu decât că primul meci din grupă al FCSB-ului este cu Viktoria Plzen, la Bucureşti, pe 14 septembrie?