Gata, ne-am modernizat!
Cai verzi pe pereţi? Nu ştiţi nimic, nestemate ale gândirii corporatiste! Unde? La Mogoşoaia, să le vadă Alibec

Când intră la hidroterapie, tricolorii află că şi-au scufundat templul în apă. Cum? Foarte simplu. Citind mesajul de pe pereţii încăperii, „Corpul tău este un templu, preţuieşte-l!”. Dacă îşi mută privirile cu 90 de grade mai la dreapta, pe fotbalişti îi întâmpină un alt text, care îi încurajează să urmeze cu încredere procedurile şi terapiile indicate: „Recuperarea – obiceiul campionilor”. Banal? Sec? Totuşi, să nu fim răi. Nu înainte de a aprofunda textele.
Ceva modern
Ne aflăm la Mogoşoaia, la baza de pregătire a echipei naţionale de fotbal a României. Din imagini se vede că totul străluceşte de curăţenie. Mobilierul este nou, de asemenea afişele care tapetează pereţii. Televizoarele LED UltraHD întregesc tabloul de ambient modern. Ctitorie a epocii lui Mircea Sandu&FIFA, UEFA, My friend Mario etc, centrul de la Mogoşoaia a fost în ultima vreme obiectul unei acţiuni de „rebranding”. Unii susţin că a fost o victimă. Faptul este că federaţia condusă de Răzvan Burleanu a împrospătat imaginile şi mesajele. Ceva nou, în ton cu timpurile şi noile curente ale comunicării pe care le trăim. Ceva pe gustul noului selecţioner, el însuşi un guru practicant al mesajelor motivaţionale. Ceva proaspăt şi simplu, care să meargă la inima tricolorului care tocmai a venit în cantonament.
Limba română, duşmanul etern
Ce ţi-e şi cu rebrandingul ăsta! Mai ales dacă îl foloseşti mecanic. În traducere din engleză în română, rebranding înseamnă schimbarea mărcii, a identităţii. Aici înţelegem capcanele folosirii fără discernământ a termenilor împrumutaţi din limba maestrului Shakespeare. Este de bănuit că FRF, în pofida potopului de contestări, nu a intenţionat să îşi disimuleze identitatea. Nici să şi-o schimbe, ci doar să propună o viziune mai dinamică. Mai actuală. Poate că limba română, aşa complicată şi duşmănoasă cum este ea pentru mulţi oameni de fotbal, pentru mulţi compatrioţi în general, ar fi fost mai de folos în acest caz. Cum vi se pare că suna „O acţiune de împrospătare a imaginii”. Desuet? Demodat?
„Efortul bate talentul atunci când talentul nu depune efort”!?
Până când afişele cu pozele de grup ale fostelor echipe naţionale îşi vor regăsi locul alături de Carl Lewis şi de Michael Jordan, promisiune fermă din partea Departamentului Comunicare FRF, să ne desfătăm cu câteva dintre textele care împodobesc centrul de la Mogoşoaia. Favoritul meu, prin profunzime şi simplitate, este „Durerea apare şi dispare, dar victoria este eternă”. Dar la mare concurenţă cu „Câştigătorii rămân uniţi până la fluierul final… până la sfârşit”. Tensiunea mesajului este amplificată de punctele de suspensie, procedeu cu pedigree gazetăresc, venit de departe, din Sportul Popular scris de harnicii noştri înaintaşi. Nu trebuie neglijat nici îndemnul „Rezervă-ţi un loc în istorie!”. Corect, ca la Blue Air sau la Wizz, cu cât rezervi mai repede, cu atât ieşi mai bine, adică mai ieftin. Şi beneficiezi şi de reducere la bagajul de cală în drumul spre eternitate.
Artişti? Nu, corporatişti
Nu am nici cea mai vagă idee cine a compus tâmpeniile astea de care s-ar ruşina şi un elev din ciclul primar cu o brumă de talent la scris. Bănuiesc că sunt opera unei firme specilizate în comunicare, ai cărei angajaţi anvizajează, previzionează şi au doleanţe şi task-uri, dar care cred că „Războiul sfârşitului lumii” este ultimul SF despre Apocalipsă. Problema nu-i cu „rebrandingul”, ci cu rezultatul acestuia. Non-idei pe pereţi vândute ca nestemate ale gândirii. Probabil nişte bani cheltuiţi aiurea, că băieţii corporatişti nu lucrează pe castane. Dar dacă Răzvan Burleanu şi echipa lui sunt mulţumiţi şi dacă li se pare în regulă ca pe lângă uriaşi sportivi ca Michael Jordan şi Carl Lewis, alde Moţi şi Adi Popa să nu îi vadă în afişe pe Dobrin, Dumitrache, Dudu, Balaci, Răducioiu, Marcel Răducanu sau Costică Ştefănescu, atunci ne apucăm şi noi să scriem mesaje motivaţionale. Primul ar fi: „Fără iubire, viaţa e pustiu”. Ce, îl ştiţi? Vi se pare!