Doping terapeutic
Agenţia Mondială Antidoping a fost victima hackerilor. Noi suntem beneficiarii lor. Începem să aflăm lucruri. Şi bănuielile noastre se confirmă. Nu eram paranoici

Poate ar trebui să îi privim cu alţi ochi pe hackeri, indiferent ce sunt ei: ruşi, ceceni, chinezi, indieni, americani sau români. Poate că oamenii care sparg sistemele informatice ale preşedinţiilor, guvernelor, agenţiilor mondiale, pentagoanelor şi hexagoanelor puterii vor şi altceva decât să se îmbogăţească pe seama vulnerabilităţii informatice a celor vizaţi. Poate că hackerii sunt una dintre puţinele noastre şanse de a afla ce nu e voie să aflăm. De a şti şi altceva decât decid cei cu putere de decizie. Wikileaks este un exemplu. Cazul spargerii bazei de date a Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) este altul.
Farmacia
Să rămânem la sport. La ceea ce credem noi că este sport. Sportul curat. Ştiu că subiectul enervează o parte semnificativă a publicului şi nu pasionează la fel de tare ca eliberarea lui Ioan Becali. Să încercăm totuşi. Vom începe cu câteva date. Cu lista de medicamente consumate în ultima vreme de Serena Williams, Venus Williams şi Simone Biles.
Serena. Oxicodonă, hidromorfonă, prednison, metilprednisolonă.
Venus. Prednison, prednisolon, triamcinolon.
Simone Biles. Metilfenidat din familia amfetaminelor.
Vocea specialistului
Să continuăm cu opinia Grazielei Vâjială, şefa Agenţiei Naţionale Anti-Doping. Cum se spune, dăm cuvântul specialistului. Iar specialistul ne confirmă unele bănuieli. „Este vorba despre scutiri de uz terapeutic, şi pe bază de dosar medical foarte serios se pot da anumite aprobări chiar şi pentru substanţe aflate pe lista interzisă. (…) Din punctul meu de vedere, aceste sportive sunt favorizate, sunt ajutate de aceste substanţe, dar nu contest că ar avea nevoie de ele.” Foarte clar, mai vreţi ceva?
Indignatele
Aşadar, domnişoarele Venus, Serena şi Simone au diferite afecţiuni medicale. De exemplu, multipla campioană olimpică la gimnastică suferă de sindromul ADHD, (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie – scuze pentru cacofonie, dar decât „ca şi cu deficit de atenţie”, mai bine aşa). Simone este indignată, la fel Venus. Despre care ştim doar ce ia, nu ce boală tratează. Venus nu este doar indignată, ci şi dezamăgită. Asta din cauză că lumea o poate bănui de practici necinstite. Revoltată pentru că ea, ca şi surioara, luptă pentru un sport curat şi consternată fiindcă a urmat întocmai regulile stabilite de programul „Tenis Anti Doping” şi a „aplicat pentru obţinerea excepţiei de uz terapeutic”.
Parcă nu avea plămâni. Ba avea 5!
Înţelegeţi? Dacă aplici la timp la WADA, dacă te numeşti Serena sau Venus Williams sau Simone Biles şi îţi descoperi o afecţiune medicală, poţi să te dopezi. Fiindcă ele s-au dopat . Dar au făcut-o cu acordul medicului. Nimeni nu ia prednison, un corticosteroid sintetic, antiinflamator puternic, dacă este sportiv de performanţă. Nimeni nu ia triancinolon, alt corticosteroid, dacă nu suferă de astm. Nu poate să respire Venus? Acestea sunt medicamente pentru oameni cu probleme de şale, care nu mai pot merge.
Sau pentru cei care vor să zboare! Sau să nu obosească. Acestea sunt medicamente pentru astmatici, nu pentru jucătoare de tenis care au câştigat în 20 de ani potop de Grand Slamuri. Dar dacă eşti sportiv de mare performanţă şi iei triancinolon şi poţi să respiri ca şi cum ai avea 5 plămâni cum o fi?
Maria nu avea ochi frumoşi
Până la urmă, Şarapova de ce este vinovată, că s-a dopat cu meldonium sau din cauză că nu a aplicat la timp pentru scutirea de uz terapeutic? Că şi ea pretindea că ia medicamentul cu pricina ca să ţină sub control ceva afecţiuni cardiace. De unde bănuiala că WADA lucrează selectiv. Dacă ai ochi frumoşi, capeţi imunitate. Dar Maria are ochi frumoşi, ce Dumnezeu! Deci îţi mai trebuie ceva. Protecţie. Binecuvântarea zeilor de la WADA care fac zid în jurul marilor sportivi ai planetei. Până când unul dintre ei fluieră în biserică. Sau în templu. Mai ales în templu.
În loc de concluzie, o comparaţie statistică pe care mi-a furnizat-o colegul Mitruţ Docan. Pe parcursul anilor 2010 şi 2011, americancele Venus şi Serena Williams nu au fost testate antidoping niciodată în afara competiţiilor. Pe parcursul aceloraşi ani, românca Alexandra Dulgheru a fost testată de 6 (şase) ori.
Aştept primul mare cutremur legat de doping din fotbal. Îmi place să cred că nu ies la pensie până atunci.