Simona, vom fi calmi!
A doua jucătoare a lumii a anunţat că participă la meciul de Fed Cup contra Cehiei. Promitem să fim cuminţi şi să nu criticăm!

Pentru mulţi români turneul de la Melbourne s-a terminat din a doua zi a întrecerii, atunci cînd Simona Halep pierdea surprinzător în faţa chinezoaicei Shuai Zhang. Era primul tur al tabloului feminin şi măcelul general al capilor de serie de-abia începea. Şocul eliminării favoritei numărul doi a dus interesul amatorilor ocazionali de tenis de la noi undeva într-o zonă periferică. Ieşirile rapide de pe tablou şi ale celorlalte românce – Irina Begu, Andreea Mitu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu – cuplate cu eşecul dublului Tecău-Rojer în „sferturi” a accentuat senzaţia că primul Grand Slam al anului este o competiţie foarte departe de noi. La Antipozi. Şi geografic, şi afectiv.
Din fericire, vorba „şi mîine e o zi” funcţionează de minune în sport. Ce nu ai reuşit azi, poţi repara mîine. Iar „mîinele” pentru jucătoarele noastre înseamnă Fed Cup, meciul contra Cehiei din 6 şi 7 februarie. Cehia este deţinătoarea trofeului. Fără Safarova, absentă de ultimă oră, dar cu Petra Kvitova şi Karolina Pliskova pe post de vedete, Cehia este un adversar de gală, dar nu unul imposibil. Bineînţeles, asta în măsura în care fetele noastre îşi vor abandona atitudinea placid-defetistă pe care mi se pare că au afişat-o la Melbourne şi vor da tot ce ştiu şi ce au mai bun. Şi, dacă nu vi se pare exagerat, vor juca pentru ţară altfel decît pentru confortul personal. Fiindcă Fed Cup este o întrecere între naţiuni.
Ajunşi în punctul sensibil al patriotismului urcat în vehiculul periculos al sportului, o întîlnim, surpriză, pe Simona Halep. Despre care aflaserăm că se refăcea fizic şi psihic după şocul de la Melbourne. Şi care, conform declaraţiei stimatului domn Stere Halep, urma să se opereze de deviaţie de sept. Ceva s-a întîmplat însă. Ceva bun pentru noi, suporterii, sper că şi pentru Simona. Mi-ar fi plăcut să spun că Simona este asul scos din husa rachetei de antrenoarea Alina Tecşor. Nu cred totuşi că foarte zîmbitoarea doamnă Tecşor are vreun rol în decizia Simonei de a participa la meciul contra cehoaicelor. Rămîne de neuitat atitudinea subalternă la întîlnirea de anul trecut cu Spania şi non-dialogul purtat de Tecşor cu a doua jucătoare a lumii. Aşadar, care au fost resorturile acestei hotărîri de ultim moment?
Discuţia poate fi purtată în mai multe feluri. Cel mai tentant este registrul sacrificiului personal pe altarul succesului naţional. Sigur, se poate vorbi şi mai puţin înfierbîntat. Simona însăşi ne-a îndemnat să nu mai dramatizăm. Adică să nu mai luăm lucrurile nici atît de personal, nici în termenii definitivi ai iubirii de ţară. Deci, să ne bucurăm cu măsură la victorii şi să ne întristăm la fel în cazul înfrîngerilor. Frumos!
Din această perspectivă calmă, România-Cehia în Fed Cup va fi un foarte interesant meci de tenis pe echipe. Dar, în egală măsură, dacă sîntem certaţi că ne lamentăm şi comentăm cînd pierde, nu ar fi nevoie nici de o susţinere fierbinte, de genul arenă sud-americană. Asta pentru că se tot aud apeluri la entuziasmul publicului clujean. Pe firul logicii simple, dacă nu avem voie să o criticăm, fiindcă „nu am investit nimic în ea” (ăsta e noul sport naţional -dai în Halep, dai în fabrici şi uzine!), atunci nu ar fi vreo problemă dacă am asista la partida cu Cehia ca la un film documentar despre picturile rupestre. Comozi în scaune şi în atitudine. Este o atitudine antiromânească?