Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Vai, dopajul chiar există!

Pentru cei care mai cred în poveşti cu Feţi Frumoşi şi Ilene Cosînzene care aleargă într-o secundă cît alţii într-un an

Permalink to Vai, dopajul chiar există!
marți, 10 noiembrie 2015, 7:08

„Sînt greu de acceptat aceste acuzaţii nefondate”, a spus Dmitri Peskov. Dmitri Peskov este purtătorul de cuvînt al Kremlinului, iar acuzaţiile nefondate despre care vorbeşte sînt cele instrumentate de WADA, adică Agenţia Mondială Antidoping. Iniţial la fel de indignat, Vitali Mutko, ministrul sportului din Federaţia Rusă, a devenit mai nuanţat. „Sîntem conştienţi de problemele de la Federaţia de Atletism, vom face tot ce putem să le remediem”, a precizat domnul Mutko. Haraşo!

Pînă la raportul de 335 de pagini al unei comisii independente a WADA făcuseră tot ce putuseră să le îngroape. Problemele, probele. 335 de pagini de dovezi, de mărturii strînse de WADA după o investigaţie demarată de un grup de jurnalişti germani. 335 de pagini în care este developat un sistem pus la cale cu acordul autorităţilor statului. Cu blagoslovirea serviciilor secrete. A fostului KGB transformat şi coafat în FSB. Preşedintele WADA, Dick Pound, de bună seamă duşman neîmpăcat al minunaţilor performeri ruşi, continuatori ai performerilor sovietici, pomeneşte despre practica dopajului instituţionalizat care durează de zeci de ani. Mai mult, Dick Pound pretinde că prin aceste practici sportivii ruşi au sabotat rezultatele Jocurilor Olimpice de la Londra 2012.

1417 probe ar fi distrus laboratorul antidoping din Moscova, acreditat de Agenţia Mondială şi condus de un alt domn, fost tovarăş de nădejde, Grigori Rodcenko. Totul era contra cost, fiindcă atleţii plăteau 5 la sută din cîştiguri membrilor Comisiei antidoping ruseşti. După cum observaţi, deocamdată discuţia se limitează la atletism. Dacă WADA îşi va face treaba şi mai departe, este posibil ca unda de şoc să fie mult mai mare. Vizată direct că a tolerat situaţia scandaloasă a unuia dintre cei mai importanţi membri, IAAF (Federaţia Internaţională de Atletism) a reacţionat prin vocea lui Sebastian Coe, preşedintele organismului. Fost atlet de legendă, englezul Sebastian Coe este membru CIO şi a fost preşedintele Comitetului de Organizare al JO de la Londra. Chiar nu se ştia nimic atunci, cînd ambasadorii sportivi ai Kremlinului zburdau pe pistele londoneze? Sau a funcţionat spleen-ul britanic?

Urmează zile urîte pentru sportul mondial. Pentru Rusia, poate chiar excluderea de la Jocurile de la Rio 2016. Zile urîte pentru că înalţii oficiali ai sportului planetar s-au făcut că plouă cu vitamine cînd ploua cu amfetamine şi cu anabolizanţi. Urmează să mai aflăm şi alte grozăvii, să pierdem şi alţi campioni cu aer de eroi. O parte importantă a publicului va continua să refuze adevărul, fiindcă nesuferiţi sînt cei care îţi spun că nu există Moş Crăciun. Dar WADA trebuie să îşi ducă treaba pînă la capăt, cu riscul ca din toată afacerea planetară numită sport să nu rămînă decît amatorii. Este o utopie, bineînţeles. Sau poate că nu.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Sasa (51 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 21:17

Dl Geambasu,
As dori controale anti-doping serioase in UCL, Campionatul European de Fotbal si alte cele. Sunt tare curios de specia asta de jucatori cu meciuri din 3 in 3 zile in care alearga intr-un meci cat altii intr-o 100. Si unde mai punem ca sunt meciuri si in deplasare, nu numai acasa, deci mai trebuie sa te mai si plimbi.

kkciosuldelahamangia (42 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 22:24

exista sport fara dopaj ?

Alegz (12 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 22:33

Sa fim seriosi la nivelul la care s-a ajuns .. nu exista decat doua tipuri de sportivi .. prinsi si neprinsi.

Wada „ancheteaza” doar acolo unde i se permite, in sporturi unde sunt firmiturile .. si nici pe acolo nu prea.
Controale in fotbal, NHL, NBA, baseball sunt fictive.
WADA nici macar nu are voie sa se gandeasca sa se atinga de aceste sporturi unde se invart milioane de E/$
Nici in atletism nu sunt cine stie ce controale ..
Cine are impresia ca Usain Bolt ar fi curat ca lacrima!!! Omul desi a ratat startul a castigat cursa de 100 m inaintea a 2 sprinteri prinsi ulterior dopati. Daca locul 2, respectiv locul 3 sunt prinsi dopati cine mai crede ca primul loc ar fi curat. E doar neprins inca.
La fel a fost cu Lance in ciclism .. al naibi topul 2-9 a fost prinsi el de pe primul era ‘curat’.
Si oricum se cunoaste ca lumea dopajului este cu vreo 10 ani inainte celor care trebuie sa ii prinda … la rusi a fost ghinion .. sunt doar cu vreo 2-3 inainte se pare 😀

io (6 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 22:48

vrem controale antidoping, la sange (la propriu si la figurat), in campionatele puternice din vest, in competitiile europene, CE si CM si s-ar putea sa avem o surpriza…mai mult, s-ar putea chiar ca diferenta valorica chare exista intre campionatele puternice si cele mai slabe sa se reduca. s-ar putea ca spania sa nu mai domine sportul mondial (parca un baietas medic a vrut sa spuna ceva si i s-a pus pumnul in gura…spre deosebire de Agricola, la italieni, care a inceput sa turuie). jucatorii in ziua de azi sunt cobai, iar, candva, va veni si nota de plata (vor plati cu sanatatea sau chiar cu viata). asa cum a venit pt multi fotbalisti italieni din anii 70-80 (se stie cu ce boli s-au ales), cobai si ei ai acelor vremuri. La fel si in atletism…nu vom mai avea parte de campioni artificiali, creati in laboratoare, gen Phelps.

fulk_nera (17 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 23:43

ma mira ca rusii s-au lasat luati de prosti.
Pai ce ne facem cu gladiatorii din fotbalul vestic, cu basketul N-American, cu Usain Bolt?

Xrite (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 23:59

Pungutele galben-verzi… Dupa ce au disparut, vedetele gen Cipciu, Chiriches, Pintili, Bourceanu, Latovlevici, Rusescu, Szukala, Adi Popa s-au intors la statutul de petarde. Cica ar fi fost un control anti-doping dar ala s-a facut pe femeile de servici, portarul de la stadion si vreo cativa care dadeau frunzele de prin curte.

splendini (11 comentarii)  •  11 noiembrie 2015, 0:22

Zdenek Zeman, in anii 90 in campionatul Italiei, a atras atentia asupra dopingului din acel campionat.

Serban (15 comentarii)  •  11 noiembrie 2015, 1:55

Nu credeam ca sunteti atat de naiv!Sau mai rau,cantati dupa partitura noii politici romanesti,pro americana si anti ruseasca!
Care din cele doua variante o alegeti?Eu cred insa ca nu sunteti naiv!!!
Departe de mine dragostea de rusi,nemernicii astia aroganti si criminali ce ne-au distrus tara,dar este o lipsa de bun simt sa-i acuzi de ceva ce fac absolut toti sportivii,de toate natiile,in lumea asta murdara!
E la moda acum sa te iei de Putin,tot ce e rau pe planeta face securistul asta judocan!
Restul,lumea „noastra” occidentala,curati ca lacrima!
Scoala americana de dopaj este omisa,nu scrieti nimic despre ea!Dar de cea spaniola,cu nume grele prinse si cu si mai multe neprinse inca(Nadal se tot ascunde,dar are noroc ca inca nu il vor astia sacrificat…e doar un mic exemplu!),de ce nu amintiti!Nemtii au preluat laboratoarele si specialistii DDR si au din nou rezultate bune!
Dar dopajul nu mai e de mult o problema nationala.La fel ca in toate domeniile,globalizarea este aici mai prezenta si activa ca oriunde.
Multinationalele de materiale sportive,au contracte cu sportivi din diferite tari,cei mai buni,e bataie pe ei,ii platesc regeste si fac ce vor cu ei,scot untul din ei,ii dopeaza caci vor rezultate tot mai bune,ca sa-si vanda produsele!Daca si un jucator de golf a fost gasit dopat,ce sa mai spunem de ciclisti si atleti!!!!
Si mai pica cate unul care a fluierat in biserica(vezi Ben Johnson,care se dopa impreuna cu Carl Lewis,dar Benny a devenit incomod ca nu-i tacea gura si…a picat,Carl a mai batut cuminte vreo 10 recorduri mondiale si s-a retras neprins!!!).
Acum sunt la moda rusii,dati cu pietre in ei.Nu de alta,dar sa scape aia care aduc bani mai multi nesatuilor!Cantati-le in struna!!!

drako (30 comentarii)  •  11 noiembrie 2015, 8:16

„minunata”impletire a politicii cu sportul ! traiasca sahul ! tablele ! tintarul ! popa-prostu’ !

brod (39 comentarii)  •  11 noiembrie 2015, 21:56

„olimpismul este ceva foarte frumos, până se ajunge la bani” – pierre de coubertin

Comentează