Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

„Sataniştii”

Se induce ideea că oamenii care au murit în clubul Colectiv şi-au căutat-o cumva. Mai mult, că erau luaţi în stăpînire de forţele Răului

Permalink to „Sataniştii”
luni, 2 noiembrie 2015, 6:19

Se discută pe la colţuri, deocamdată cu voce joasă. Inclusiv nişte preoţi cu iniţiativă privată şi-au psalmodiat poziţia, lansînd deja săgeţile sfinţite ale făţărniciei. Vorbesc, şoptesc. Îi auzi. Erau tineri, păcat de ei, Dumnezeu să-i odihnească pe cei care nu mai sînt şi să le dea zile celor care sînt răniţi, dar nu erau neprihăniţi. Iar cei care nu erau păcătoşi cu acte începuseră să fie corupţi. Se aflau în perioada de iniţiere. Sufletele urmau să le fie luate în stăpînire de Rău. Păi, ştiţi ce muzică ascultau ei, acolo, în club? Ce horcăituri, ce grohăituri şi ce mugete venite din fundul iadului? Ştiaţi că practicau ritualuri satanice, cum ar fi scuturatul capului înainte şi înapoi? Şi că fetele erau vopsite pe faţă şi că multe aveau părul roşu? Iar băieţii, pletoşi şi bărboşi, îmbrăcaţi şi ei, şi ele în tricouri negre cu inscripţii care mai de care mai ciudate.

Nu este nici locul şi cu atît mai puţin momentul unei puneri în temă despre rock-ul gothic. Ori symphonic metal, symphonic black metal, power metal, death/doom. Nume de trupe ca My Dying Bride, Paradise Lost, Lacuna Coil, Amorphis, chiar Epica, Within Temptation, Nightwish sau Anathema sînt exponente ale genurilor enumerate. Există însă un public semnificativ al acestor trupe recrutat din oameni tineri şi foarte tineri. Dar nu numai.

Pe destui îi cunosc. I-am văzut şi am stat de vorbă cu ei la multe concerte. I-am întîlnit la festivalul Artamania la Sibiu, în clubul Silver Church în Bucureşti. Sînt persoane sensibile, oameni care au note bune la şcoală şi sînt apreciaţi acolo unde muncesc. Sînt oameni tineri care cred în Dumnezeu şi care merg la biserică mai des şi mai discret decît cei care îi judecă acum şi le împart certificate de satanişti. Aceşti tineri şi mai puţin tineri au doar vina că ascultă o altfel de muzică decît majoritatea. Nici mai bună, nici mai rea. Altfel. Angoasantă, mai dură, mai zgomotoasă, mă rog, cel puţin la prima vedere. Nu intrăm în detalii despre calitatea acestei muzici, deşi în alt timp, mai puţin trist, poate ar merita.

Am fost printre aceşti tineri nu o dată. Sînt oameni sinceri, veseli, inteligenţi, curaţi. Sînt oameni. Am multe concerte la activ cu ei, inclusiv în cluburi de genul Colectiv. Nu ştiu dacă sînt pur şi simplu unul de-ai lor, dar nu m-ar deranja să fiu asimilat astfel. Am tricouri negre pe care scrie „Porcupine Tree” sau „Dream Theater”. Dacă asta mă califică drept satanist în ochii inchiziţiei conduse de Gigi Becali din Pipera cea sfîntă, atunci nu mai este nimic de făcut.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

Ovi (1 comentarii)  •  13 noiembrie 2015, 9:29

Eu am niste intrebari: dintre cei care au murit acolo oare citi si cind au fost ultima data la biserica (ortodoxa), a carei prezenta o invoca unii acum, cind si-au facut ultima data cruce (exceptind minutele de dinaintea sau din timpul incendiului) cind si ce rugaciuni au spus ultima data?

Cum isi permit tot felul de persoane care habar nu au ce e aia crestinism, care nu au nici cea mai mica idee despre dogmele dupa care functioneaza ortodoxia, sa blameze BOR pentru faptul ca nu a fost acolo?

De ce se amesteca BOR in toata povestea asta?

Doina (2 comentarii)  •  13 noiembrie 2015, 14:46

@Ovi” Pai, TOCMAI asta e ! ca biserica functioneaza „dupa dogme” (de care ISUS si apostolii Sai….NU AVEAU HABAR!…iar pe unele le-ar CONDAMNA!)
Crestinismul NU inseamna NICI BOR, nici „ortodoxie”…Crestinism= invatatura lui Christos – pe care o gasesti in Biblie! )(NE RAStalmacita de popi!)…

BIBLIA! NU „traditia bisericeasca”!

Doina (2 comentarii)  •  13 noiembrie 2015, 14:52

@Ovi: De cand cunosc invatatura simpla si curata a lui ISUS din Biblie, ii detest pe popi si BOR!
Acei tineri erau (si sunt, cei care sunt in viata) mai curati decat aproape toata popimea si „crestinii” care se duc la biserica.
Acei tineri erau (si sunt) mai aproape de Isus decat cei care-i condamna – cu fanatism si multa ignoranta si prostie…
Faptul ca te duci la biserica NU te face „crestin”, dupa cum daca recitarea unei poezii nu te face poet..

Cristiana (1 comentarii)  •  13 noiembrie 2015, 18:29

Draga Ovi. Nu am de-a face cu biserica ortodoxa (sau cu alta) din simplul motiv ca gasesti foarte greu preoti cu har. Majoritatea este ahtiata dupa bani, masini, accesorii de aur. Nu platesc taxe si impozite. Vitala pentru un om este integritatea corporala. Daca sunt satisfacute regulile care permit existenta fizica a vietii, ne putem indrepta atentia catre nevoile spirituale. Dar nu vreau sa cad in problema incorecta „De ce avem biserici cand avem nevoie de spitale?”. Este incorecta din mai multe motive.
Dar revenind, ascult ce-mi place mie. Muzica asta este o revolta impotriva unui sistem din care, cu scuzele de rigoare, faci parte. Un sistem corupt, care functioneaza dupa aparențe, nu dupa fond. Un sistem care este glorificarea expresiei „Forma fara fond”, pana la urma urmei.
Re-revenind, pentru ca ai pus intrebarile astea, ca sa-ti dau un raspuns din partea unei persoane care se identifica foarte bine cu cei care au murit si au fost raniti in acel club, in acea noapte; Da, ascult rock de mai multe genuri. Da, ma rog aproape zilnic pentru mai multe lucruri care ma privesc personal sau nu. Adica ma rog atat pentru mine, cat si pentru oameni pe care nu ii cunosc. Nu e vorba doar despre ce s-a intamplat acum in acel club. Dar asta este empatie. Eu am marea convingere ca asta inseamna sa fii un bun crestin; sa poti sa accepti si sa te rogi si pentru cei ce nu gandesc la fel ca tine. Sau pentru cei ce nu asculta acelasi gen de muzica.. sau pentru cei ce se imbraca diferit. Pentru ca exista viata in fiecare dintre noi si mi se pare oribil sa batjocoresti acea viata data de Dumnezeu, punandu-te in pozitia de judecator suprem. „Au meritat-o!” Cu alte cuvinte, daca ai fi avut la dispozitie un buton si nu te-ar fi prins nimeni vreodata, l-ai fi apasat si odata cu apasarea asta ai fi sters de pe fata pamantului niste oameni necunoscuti, doar pentru ca ascultau un alt gen de muzica.
Cum isi permit oameni care nu stiu ce este ala crestinism sa judece un alt om? Cum isi permit acesti oameni sa spuna ca sunt crestini?
Si de ce este amestecata BOR in „toata povestea” asta? Iti spun eu de ce; Pentru ca din vechime, cand nu existau psihologi, preotul era suportul moral al satului, al obstii. Preotul era implicat in viata semenilor lui. Preotul era acolo, prin bune si prin rele, nu doar cand era vorba de cules bani. Simteai ca ai un sprijin. Preotii din vechime reprezentau cu totul altceva fata de ce reprezinta preotii astazi.
Asadar, o intrebare pentru tine: Cum isi permit tot felul de persoane care se numesc „preoti” sa nu se implice in viata comunitatii pe care o servesc?

dodo (1 comentarii)  •  13 noiembrie 2015, 21:02

Trupele watain si mayhem au concertat in Colectiv.
Traduceti pieselor acestor trupe sa vedeti ce transmit !!! incredibil !
SATANISM PUR !!!

Ioana (1 comentarii)  •  3 februarie 2016, 11:35

@Ovi: BOR amestecata in aceasta poveste pentru simplul fapt ca intr-o tara majoritar ortodoxa primul preot care s-a dus acolo a fost Arhiepiscopul Ioan Robu. Tarziu si el. Dar a avut macar atata demnitate sa spuna ca trebuie sa le fie tuturor rusine, ca nu au facut nimic. Monseniorul are curaj si are si dreptate.
SI daca cei care au murit arsi acolo erau satanisti, permite-mi sa iti spun ca acolo a murit un inger de fata, pe care am avut privilegiul si onoarea sa o cunosc si asa cum pot spune despre mine ca nu sunt satanista, la fel pot spune si despre ea. Imi pare rau daca sunt dura, dar sunt satula de atitudinea de mana intinsa a bisericii atunci cand stiu ca au ocazia sa incaseze, dar atunci cand trebuie sa isi implineasca menirea de ‘pastor al turmei’ onoratul tovaras Patriarh o da cotita, ca rugaciunea nu se face in orice context, si ca nu a fost invitat. Un lucru e clar, Pastorul (asa cum se considera imbecilul asta de Daniel), a plecat de mult de la turma. De fapt, cred ca nu a condus-o niciodata. Intr-o tara CRESTINA. Asa cum a spus Monseniul , nu Dumnezeu a ingaduit aceasta tragedie. Sa se odihneasca in pace si sa le fie tarana usoara.

Comentează