Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Minutul şi scorul. Şi dragostea de viaţă

Dan Voicilă este încă printre noi şi ne priveşte amuzat de sub ochelarii lui fumurii, cu îndemnul stăruitor de a nu uita niciodată minutul şi scorul

Permalink to Minutul şi scorul. Şi dragostea de viaţă
marți, 27 octombrie 2015, 11:46

Se întîmpla la parterul unui bloc dintr-un apartament semicomandat din cartierul Titan, în vara anului 1982. Locatar în blocul cu pricina, un student la Politehnică suna la uşa unui cronicar de fotbal, să-l roage să urmărească meciurile de la Cupa Mondială de fotbal din Spania. Cronicarul era fericitul posesor al unei antene de bulgari şi a acceptat rugămintea zîmbind părinteşte. Se nimerise că studentul se afla în sesiune, dar asta nu l-a împiedicat să vadă toate meciurile împreună cu cronicarul de la ziarul Sportul şi cu prietenul acestuia, crainicul de la Radio. Echipa de microbişti din apartamentul de la parter era întregită de un inginer geolog şi de un doctor chirurg, oameni excepţionali în meseria lor. Vizionarea partidelor de la Mundialul spaniol se transformase într-o sărbătoare pigmentată de ştiinţa de fotbal şi de umorul cronicarului şi al crainicului radio. Noi, ceilalţi, priveam şi ascultam fascinaţi.

Cronicarul era Ion Cupen, crainicul, Dan Voicilă. Studentul politehnist eram eu. Ion Cupen practica umorul sprinţar, Dan Voicilă era specialistul incontestabil al sarcasmului. Amîndoi îşi alimentau spontaneitatea dintr-o cultură solidă, de care nu făceau tapaj. Trăiseră mii de meciuri pe stadioane şi în faţa televizorului. Simţeau jocul, uneori anticipau cu precizie debusolantă desfăşurarea evenimentelor. Peste ani, am ajuns să le spun nea Johnny şi nea Dan, nu i-am tutuit niciodată. Sub impresia zilelor încărcate de fotbal din vara lui ’82, am păşit în profesia lor („este mai mult hobby decît profesie”, mă atenţiona nea Dan) după ce nu mai aveam nevoie de antene de bulgari. M-au încurajat, descoperindu-mi calităţi pe care nu ştiu dacă le aveam.

Pe nea Johnny l-am pierdut anul trecut. Dan Voicilă este încă printre noi şi ne priveşte amuzat de sub ochelarii lui fumurii, cu îndemnul stăruitor de a nu uita niciodată minutul şi scorul. Apelul este mai profund decît pare la prima vedere. Iar nea Dan este dovada peste timp că ne alienăm doar dacă ne pierdem reperele. Interviul colegilor mei cu veteranul crainic ne arată un om plin de viaţă, informat ca un motor de căutare şi practicant neîntrecut al autoironiei. Este prietenul meu mai vîrstnic, domnul Dan Voicilă.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

gio (156 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 12:27

felicitari!

drako (30 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 12:37

multa sanatate domnului Voicila ! pacat ca nu mai avem asemenea crainici la meciurile de fotbal…trebuie sa ne multumim si sa ne enervam cu stalcitori de limba ca Pasare,Olaianos,Socol,Craciun,Mocanu…o,tempora !

Jules (27 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 12:38

Sa-i dea Dumnezeu sanatate! Frumoase vremuri acelea in care ne strangeam sa vedem un mondial.

Cineva (40 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 15:48

Frumos scris, despre oameni pe care nu trebuie sa-i uitam! C.

Florin (2 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 16:09

Vezi ce face varsta din om? Dan Voicila a imbatranit si a imbatranit urat! Se stie ca si el, ca si TOTI cei de la GS si ceilalti, sunt dinamovisti, dar sa faci acum asemenea comentarii este o rusine. Luati si ascultati comentariile lui Voicila de la datele la care a facut comentariile si o sa vedeti diferente enorme intre ce a spus atunci si ce „mananca” acum. RUSINE Dan Voicila! Indiferent cine o sustinea pe Steaua, si nu au facut-o in exterior, Steaua a avut PERFORMANTE, fata de Dinamo, care si ea era sustinuta, si inca mai cum, dar care nu a avut si nu are performantele Stelei. Asa ca mai lasati-ne cu Dinamo al vostru.

raz (1 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 16:36

parterul unui apartament?

Florian (3 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 16:54

Asa este domnule Geambasu! Profesionisti ca cei doi pe care i-ati amintit, cu eleganta celui care a invatat meserie si de la ei, alaturi de Minoiu, Ghitulescu, Domozina, chiar si Ilie Dobre si altii ca ei m-au facut „sa vad” prin transmisiunile lor radio meciuri memorabile in tineretea mea! Felicitari pentru ca va amintiti de acesti profesionisti. Si sa adaug si o gluma: antrenorul unei echipe din divizia A s-a dus in pauza meciului la Ghitulescu si l-a rugat sa reduca ritmul fiindca elevii lui nu pot continua asa in repriza a 2 a!

nicusor.m (5 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 17:49

Felicitari !

mihai (14 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 22:10

Respect pentru varsta, dar a face din Dan Voicila un monument, nu este cam mult? Sincer, imi este greu sa te cred cu povestea din”parterul apartamentului”.
Tu chiar ai apreciat comentariile radio de atunci? Ai avut vreodata ocazia sa compari realitatea din teren cu ce relatau acesti politruci? Am o veste proasta pentru tine, asta era presa atunci si in buna parte si acum, de mincatori de…
Sper ca nu il vei folosi pe Ioan Chirila pentru contraponadere.

mihaic3001 (31 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 22:26

Frumos dl. Cristi Geambasu din partea dvs. sa scrieti acest articol care numai idiot sa fii sa nu vezi ca este o forma de recunostinta fata de cei care te-au indrumat in tainele unei meserii. Dupa ani si ani de activitate profesionala in domeniul in care activez, ptr. mine, cei trei indrumatori pe care i-am avut la un moment in viata mea profesionala au ramas „profesorii”, exact cum le spun si astazi, la 25 de ani de meserie, intr-un domeniu care consider eu, nu-i deloc usor, implica responsabilitati enorme, concentrare maxima si toate cele …
Fiind un pasionat atat al fotbalului cat si al scrisului, de-a lungul timpului v-am urmarit atent opiniile expuse pe micul ecran precum si numeroasele articole pe care le publicati. In general opiniile dvs. expuse la tv. rezoneaza in mare parte cu ale mele, iar articolele pe care le-ati scris, le-am citit cu placere, au fost interesante si le-am apreciat. Asa, mai pe romaneste, ptr. mine sunteti unul dintre jurnalistii pe care-i apreciez si doresc sa va dea Dumnezeu sanatate sa scrieti in continuare. Acest articol in opinia mea, e un gest frumos fata de niste oameni care v-au marcat viata si activitatea profesionala, creionandu-va cumva profilul profesional ! Felicitari !

marian (85 comentarii)  •  28 octombrie 2015, 9:34

Asa DA, domnule Geambasu !

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  28 octombrie 2015, 11:31

Aha. Clar. La bloc. Totti cu cine era venin ? Era poate normal ca un student, pe deasupra interesat, la Poli-valenta, sa aiba si el o amarita de antena. Ce faceu toate capitili luminate, fabricili ? Antene.
Pacat ca nu erai prin mijlocul Patriei tale scumpe. Am auzit povesti, am vazut poze. Se prindea ceva pe undeva, pe un deal, o vale, de neexplicat, dar zvonul se raspindea mai repede decit la Europa Libera. Mii de Dacii. Gratis ! Organizare perfecta. Damigene. Gratarele. Se vedea de pe Luna. Iar cind plecau masinili la miez de noapte era … lumininitli alea, se simteau toti ca la Las Vegas. Satisfacuti.
Am avut si noi Woodstocku nostru si tu ai lipsit. Ai stat in betoane.
Pota si Gabriela ar putea si ei sa ne ofere ceva din Epoca de Aur, dar nici macar atit nu reusesc. Ce-i asa de greu sa nu transmiti un Campionat Mondial si sa interzici Internetu ? Oricum numa critica postacii si iata, tinerii de la Vaslui, bine ca Maria e in siguranta, se vede unde a ajuns. 1000 de violatori inregistrati, 501 trebe sa se „Linisteasca“ la babe fara dinti, ca daca te gindesti, la Gabriela inca n-a ajuns nici unu, ca are „dispozitive de deplasare“ si cind merge la Latrina: 5000 in ultimii 3 ani, de parca baga in ea, cind nu baga Pota sau Cocos, numa sare, zahar, carne rosie din Argentina si zeama de varza, de numa hirtia igienica cu miros de musetel ne costa o avere.
PS
Ai fost Tata in concediu ? Macar cu plata ? Ori am fost prea melancolici pentru capitanul de plai ?

der_grosse (50 comentarii)  •  28 octombrie 2015, 13:13

si de nu ajungeai gesepist cu ce soi de stiinta politehnica slujeai azi tara (noastra sau mai probabil a altora)?

@17 Nentori Tirana -> hoxa, de unde din shqipëria ne scrii? ca ai musiu tone de timp la dispozitie pt gargara, de la momentul T0 incolo fara urma de noima.

Comentează