Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Şi ai noştri unde sînt?

Derbyul Steaua-Dinamo ne-a dezvelit încă o dată absenţa elementului autohton. Iar şmecherii ne dau de înţeles că fără alde Tade sau Gnohere nu se poate

Permalink to Şi ai noştri unde sînt?
marți, 11 august 2015, 10:45

Fotbalul nu trăieşte din declaraţii. După prestaţia de vîrf veritabil de la conferinţa de presă dinaintea derbyului, Tade urma să sfîrtece apărarea dinamovistă.

Vîrful Stelei nu a reuşit altceva decît să deşire acţiunile şi pasele colegilor care au muncit şi pentru perla franco-ivoriană, o replică nu se ştie cît de veritabilă a perlei conaţionale, Didier Drogba. Să rămînem totuşi cu picioarele pe gazon şi cu mintea la fotbalul nostru nu atît mioritic, cît degrabă importator.

14 jucători străini au evoluat în Steaua-Dinamo, cîte 7, respectiv 6 în primul „11”, plus cei intraţi pe parcurs. În mai puţin de o lună România, acea Românie plasată pe un ameţitor loc 7 în ierarhia FIFA, va întîlni Ungaria şi Grecia, într-o dublă care va decide în bună măsură participarea noastră la Euro 2016. Iar la Budapesta, pe 4 septembrie, şi la Bucureşti, pe 7, nu îi vom putea alinia nici pe Varela, nici pe Hamroun, nici pe Fai, nici pe, Doamne fereşte!, Vojnovici.

Atunci şi acolo, sîntem obligaţi să ne bazăm pe ai noştri. Doar pe ei. Iar marele derby, dincolo de rivalitatea aproape septuagenară, ne oferă şi dimensiunea valorică a fotbaliştilor români. Aici probabil că ar fi fost mai prudent să folosim timpul trecut. Imperfectul „oferea” satisface şi gramatica, şi realitatea din teren.

Ni se va atrage atenţia că Rădoi şi Rednic nu lucrează pentru Federaţia Română de Fotbal, ci pentru echipele lor. Iar ei au misiunea contractuală să întreprindă tot ce li se pare necesar pentru o clasare superioară în Liga 1 şi, eventual, un parcurs lung în cupele europene. Conform acestei teorii, deci nefiind angajaţii FRF, nici antrenorii, nici conducătorii cluburilor nu au obligaţia să sprijine sau să cultive elementul autohton furnizor de talente pentru naţională.

Ni se va mai spune că fotbalul de astăzi nu este o poveste despre patriotism, ci o afacere în care cei implicaţi se luptă să cîştige bani. Cît mai mulţi bani. În cazul ideal, acela al marilor campionate europene – Anglia, Spania, Germania -, să furnizeze şi spectacol.

Adi Popa şi Toşca pot fi nume interesante pentru Iordănescu. La fel şi Chipciu, în măsura în care va fi ajutat să descopere echilibrul între a dori şi a realiza. De la Dinamo, doar Steliano Filip şi Vali Lazăr arată ca posibili purtători de tricou tricolor. Şi cam atît ne-a oferit derbyul din perspectiva naţionalei. De aici mai departe, privirile rătăcesc spre alte zări, acolo unde ai noştri tineri nu prind nici băncile de rezerve la cluburi de mîna a doua din Turcia sau din Golf.

Sigur că situaţia putea fi cumva evitată dacă fotbalul românesc era populat şi de oameni pricepuţi şi bine intenţionaţi, nu doar de speculanţi şi şperţari. Cluburile şi-ar fi făcut ele însele un imens serviciu dacă ar fi practicat la rang de sistem creşterea propriilor jucători, în egală măsură valoroşi şi ataşaţi valorilor echipei-mamă.

Astfel, nume cum ar fi Mihalcea, Tudorie, Patrick Petre sau Moldoveanu ar fi însemnat alternative tentante şi pentru altceva decît pentru glume cu ursuleţii ţinuţi în braţe înainte de culcare. Glume bune altfel!

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Kyro (16 comentarii)  •  11 august 2015, 12:18

Unde sunt a nostri?
Simplu: in bar, la ceva asistenta tv intre picioare sau in ceva casa de pariuri sa isi ingroape propria echipa….

Cristi (1 comentarii)  •  11 august 2015, 12:28

Dar despre echipele din plutonul al 2-lea si jucatorii acestora care cer sume astronomice atunci cand sunt cautate/cautati de echipele fruntase nimic?

dan t (31 comentarii)  •  11 august 2015, 12:52

pai nu in media de la noi se tot vehicula ideea ca becali trebuie sa cumpere jucatori,ca o echipa ca sa aiba rezultate trebuie musai sa cumpere,ca dinamo,ceilalti,sunt rupti in….. ca nu cumpara,dar nimeni din media nu a facut scandal monstru ca s au desfiintat centrele de copii si juniori! toti din media va extaziati in fata lui becali,dadeati din coada ptr ca sa i se faca mila si sa va dea doua trei fraze? aveti acum ce ati semanat

gilos (47 comentarii)  •  11 august 2015, 13:29

Si dl. Ioanitoaia a scris articolul de azi pe acelasi subiect.

Atat dumneata cat si nea Ovi ati fost sustinatori si beneficiari ai regimului Sandu-Dragomir, care impreuna cu mafia impresarilor au devalizat cluburile si implicit centrele de copii si juniori.

Nu inteleg de ce va mirati. Nici usturoi n-sti mancat nici gura nu va miroase.

Luci (2 comentarii)  •  11 august 2015, 13:53

simplu: obligi echipele din liga 1 sa aiba echipa inscrisa in campionatul national de juniori, cu meciuri in deschiderea celor mari, si in fiecare echipa sa joace minim 2-3 jucatori sub 21 de ani autohtoni. Copii sunt si vor fi, dar daca nu joaca se pierd in acool si femei (daca au noroc).

Unu’ (71 comentarii)  •  11 august 2015, 14:18

Tin minte declaratia lui Dinu Gheorghe cand s-a incercat limitarea numarului de jucatori straini intr-o echipa ca tanarul jucator de fotbal din Romania nu stie sa se lege la sireturi d-apai sa-l pui sa joace fotbal. Cam asta e mentalitatea multor conducatori, mai degraba straini cu experienta din ligile 3-4 din Franta decat sa creasca generatii de jucatori.

Poate Hagi cu strategia lui sa reuseasca ceva, e singura modalitate prin care ceilalati conducatori sa se orienteze spre jucatorii autohtoni. Dar oricum nu prea sunt sperante in fotbalul romanesc. Sa vezi cand si-o da seama DIGI ca plateste prea multi bani pentru drepturile TV.

ush (2 comentarii)  •  11 august 2015, 14:32

Si in Anglia sunt multi jucatori straini, nu e problema. Fotbalul ca si spectacol regulat este asigurat de echipe de club, nu de echipe de tari. Asadar in Anglia spre exemplu se investeste in spectacolul „de zi cu zi” in detrimentul nationalei. Nu putem cere sa sacrificam campionatul (prin multi jucatori bastinasi) in detrimentul nationalei. Trebuie sa intelegem ca in zilele noastre granitele in fotbalul de cluburi nu prea mai exista. Problema nu este ca nu joaca jucatori in Romania ci ca exista prea putini buni in lume de adunat pentru o echipa nationala.

vlad (96 comentarii)  •  11 august 2015, 14:51

Ok, suna bine… dar pe cine sa cumpere??? Acum serios. Steaua a luat pe golgheterul ligii 1 din sezonul trecut. A incercat sa ia si pe Alibec, i s-au cerut 1 milion de euro, pe Tade l-a luat cu jumatate din bani….. pe cine sa ia??? Uitati-va ce atacanti au alte echipe: CSU: Bawab-Nuno Rocha, Viitorul – avea pe Bonilla, acum joaca la fel ca Galatiul cu improvizatul Cernat de 36 de ani. Liderul are pe Golubovici, ASA avea pe Manolov…… Asa ca hai sa enumeram atacantii romani: Axente, Dan Roman, Mihai Roman, Alibec, unde e valoarea ignorata de Steaua si Dinamo??? Budescu e singurul bun si costa 2 milioane pt export, probabil 3 pt Steaua……

Nu exista alternative, problema este la Academii. Iar Mihalcea si Petre s-a vazut in derby ce pot momentan: nimic.

Sorin (2 comentarii)  •  11 august 2015, 18:11

Strainii sunt foarte bine veniti, pentru ca ii obliga pe patronii dornici de sume astronomice din transferuri sa revina pe pamant.Plus, ii obliga pe jucatorii romani sa devina mai buni(cel putin asa ar trebui). Ce ar trebui,sa interzicem strainii ca sa aiba romanii locul asigurat pe teren? La ce ne-a ajutat asta pana acum, in ultimii 15 ani?

ss (2 comentarii)  •  11 august 2015, 19:13

Sa fim rationali si contructivi, sa evitam victimizarea gratis si cersitul de bani sau penalty-uri. Sa punem osul la munca – de la echipele mari se fac in continuare bani multi ( cu jucatori veniti gratis / sau imprumutati / sau crescuti / sau veniti la o echipa pe bani putini ) si se poate construi un viitor. Un viitor care nu inseamna – bagati bani in juniori sau in fostele glorii – investiti in oameni valorosi si in idei ce aduc bani mai multi ce pot sustine si alte extensii alte clubului ( ex: juniorii unei echipe ). E timpul sa ne spalam ( toti ))

ss (2 comentarii)  •  11 august 2015, 19:17

de becalisme si sa gandim pe cifre, nu pe parerile unora sau altora. Cand un jucator ajunge prin Vest beneficiaza de conditii optime pt performanta si totusi Mutu joaca prin China sau alte fost „glorii”. Atitudinea, modul de gandire, afinitati…daca nu mai sunt asistente tv la un telefon distanta si seminte pe strada e greu tati, e greu.

MariusF (1 comentarii)  •  11 august 2015, 20:57

Dar de Andrei Marc de ce nu se spune ca ar merita la nationala? El merita mai mult decat lesinatul de Lazar si chiar decat Tosca, care are noroc cu parteneriatul cu Varela ( cel mai bun jucator din liga 1) si ca fcsb nu este presata aproape niciodata de adversari ca sa i se vada „valoarea” acestui Tosca.

Luc (5 comentarii)  •  11 august 2015, 22:51

Cristi, uita-te in ograda ta si vezi ce tineri ai pe la GSP! Ti se par de perspectiva? Cam asa e si cu nationala…

motanul incaltat (455 comentarii)  •  12 august 2015, 2:11

Nu despre straini e vorba, ci despre ….spaga. O sa avem meci cu Ungaria, si ziarul unde lucrati face sondaje daca Budescu merita la nationala…. Eu sunt fan Messi, Germania, ….nu Budescu, dar tipul asta a scos-o pe West Ham care e peste Ungaria ca valoare si mult peste Romania…(ca echipa nationala) . Dar generalul de tinichea vrea probabil spaga…. Si Budescu, daca o sa joace, o sa fie bagat in ultimele 3-5 minute din meci. Pt. ca titularii or sa fie super -ratatii Rat-dat afara de peste tot , Torje care nu e in stare s-o convinga nici pe maica-sa ca stie fotbal si Bogdan Stancu care mai bine ar vide blugi contrafacuti prin Turcia…Ar fi mai cunoscut asa……..Si asta e tot…..

ciupi (376 comentarii)  •  12 august 2015, 6:30

daca steaua si petrolul nu si-au inscris juniorii in campionat de unde autohtoni?!

nucred (12 comentarii)  •  12 august 2015, 15:06

invatati si voi dupa exemplu daca altfel nu va duce capul

cascati ochii la ce face Hagi si terminati cu intrebarile idioate

Adrian (2 comentarii)  •  12 august 2015, 17:31

Domnule Geambasu, aveti o retorica aproape fara sens. Cui puneti intrebarea asta? Celor care i-au lasat pe jucatori sa plece sau chiar pe jucatori care au plecat sa „mulga camile” in desert sau sa „culeaga orezul” chinezilor. Veti da vina ca ai nostrii conducatori nu dau mai multi bani sa-i tina pe ai nostrii sa joace in Romania. Credeti ca fi putut da, Gigi Becali de exemplu, salarii de cate 1 milion de euro lui Keseru, Sanmartean si Szukala. Sa fim seriosi, fara cupele eruopene si Steaua ar fi vai de mama ei. Cel mai bun exemplu este Dinamo. Nu poate face nimic in fata Stelei lui Becali, pentru ca nu a incasat in medie 9-10 milioane de euro pe sezon din participari. Asa a avut bani sa-i plateasca pe Keseru, Szukala, Sanmartean, Bourceanu, Stanciu, Tanasa, Pintilii, Prepelita, Chipciu, Popa, Arlauskis, Rusescu, Tatarusanu, Lato etc. A luat mai mereu ce a fost mai bun in fotbalul romanesc. Credeti ca puteau sa faca acestea achizitii fara cupele europene? Nu!
revenind la problema autohtonilor, clar niciun club nu poate contracara ofertele cu salarii de 1 milion de euro pe an din Orient, China sau mai nou India.

Oricat de mana larga ai fi, in Romania nu poti sustine un nivel al salariilor foarte ridicat fara sa risti falimentul, daca nu mergi in cupele europene.

VIna e undeva la mijloc. Dar cred ca tine mai mult de educatia jucatorilor. Pe cat de talentat e Sanmartean si pe cat de mult imi place sa-l privesc jucand, ca persoana imi displace pentru ca a pus intotdeauna banul in fata performantei. Un jucator care, daca nu s-ar fi accidentat prea des, cei drept, ar fi putut juca la orice club din Vest. Inclusiv gigantii Europei. Dar a mers dupa bani. Asa cum a facut-o si in iarna. Putea sa stea la Steaua sa iasa campion. avea si el un titlu. Asa ramane cu un palmares mai sarac decat al lui Rapa. Si sa fim seriosi, Rapa nu are nici macar 10% din talentul lui Lucian.

Asa ca intrebarea asta ar trebui sa-l macine mai mult pe Tanase, care a plecat doar de dragul de a pleca undeva, decat pe Radoi sau Rednic, care oricum, nu au material romanesc bun. Cu potential au ambii, dar sunt prea tineri pentru a fi trimisi la nationala.

arh.Gheorghe Petrescu (214 comentarii)  •  13 august 2015, 5:05

Meciul Steaua-Dinamo, a scos in evidenta carentele fotbalului Romanesc. Pe vremuri, aceste doua echipe dadeau nationalei un 11 notabil de fotbalisti. Si nu era o problema. Singura enigma era pe cine sa-l bage sa joace si pe cine sa-l puna rezerva. Astazi, mr. Iordanescu antrenorul nationalei de fotbal al Romaniei, nu are din cele doua cluburi, Steaua si Dinamo, emblematice pe vremea mea si a multora dintre noi, ce sa aleaga, deoarece fie invazia straina e peste o cota normala dupa parerea mea, si in al doilea rand, pepiniera celor doua cluburi, lasa de dorit. De unde ba frate fotbal calitativ authton? FRF, impreuna cu LPF, ar trebui sa revitalizeze conceptia despre fotbal ce am avut-o odata si sa investeasca in cluburile cu traditie din orasele mari ale Romaniei. Altfel, ne ducem tare de rapa ca in alte sporturi cu traditie din Romania. Bani sant sa stiti, numai ca, administrarea lor , lasa de dorit. Nu avem un system managerial pus la punct, deoarece, cei care sant acum, nu sant capabili sa gestioneze banii atat la FRF cat si la LPF. Mereu si mereu vedem cum Olanda, o tara mica, are o pepiniera fotbalistica de mare anvergura. Luam Danemarca, cu 9 milioane de oameni, au pus la punct un system la copii si tineret in fotbal de te doare capul. Si alte tari, mai mici ca noi. Numai ca domnilor, tanar sau batran, in orasele olandeze sau daneze, nu intri ca o vita incaltata cu Mercedes sau Opel in inima orasului, ca nu ti se permite. Lasi masina intr-un parking cu plata si intri in inima orasului cu bicicleta. Daca stii sa mergi cu ea, daca nu, o iei la pas. Pai, copiii si tineretul din Romania, au o noua mentalitate in lumea libera de neinteles pentru el/ea. Sa nu faca sport. Atat. Nu alearga, nu patineaza ca aia din Olanda pe canale inghetate tun, nu joaca fotbal ca in Anglia, Franta, Danemarca etc. deoarece, in Romania parcurile se transforma in obiective comerciale pentru, cresterea numarului de obezi pe cap de locuitori. Si multe altele. Alte natiuni, alearga, fac sport, inoata, joc fotbal, fac atletism, nu fumeaza, beau cu masura, mananca ca sa traiasca nu sa traiasca ca sa manance, si lista poate continua. Oameni inculti si avizi dupa imbogatire, sant adevaratii monstrii ai Romaniei. Nu le place sportul, cultura, plimbatul in aer liber, etc. Ei merg in tari exotice pe bani facuti cu spaga in Romania. Este patura cea mai periculoasa pentru sportul Romanesc. Nu avem parcuri, terenuri de fotbal, tenis, handbal, sali de sport pentru gimnastica, box, scrima, volei, si lista continua. Proasta administratie a Romaniei a nascut peste noapte „MONSTRI”, iar bietul copil sau adolescent nu are unde sa bata o mingie de fotbal sau nu are un mini-tarc unde sa alerge invoie. De ce? Pe locul dintre blocuri, s-a facut o parcare, anume, sa fie amenajat un miniteren de fotbal sau tenis, etc. Domnilor ne batem joc de generatia de azi, dar mai ales cea de maine. Cu parere de rau o spun dar, administratia Romaniei la toate nivelurile, lasa de dorit. Anume sa crestem performanta sportiva la nivel national, crestem o performanta europeana in obezitatea infantila, o generatie de tineri fumatori si betivi, pe teritoriul Romaniei. Si atunci ne intrebam: „ROMANIA”, nu mai are performantele de altadata. DE CE? „DESTEAPTA-TE ROMANE”!

AMARIEI STEFAN (1 comentarii)  •  13 august 2015, 10:19

AI nostri numai sunt

Ema Georgescu (1 comentarii)  •  24 august 2015, 15:02

am vazut meciuri mai bune

pacat de prestatie, ca unii jucatori sunt chiar buni…

Comentează