Antrenor şi antreprenor pentru Keşeru
Cum să îţi construieşti echipa după chipul unui golgeter de ultimă oră
Echipa care cîştigă nu se schimbă. Asta era odinioară, în epoca fotbalului romantic. Care nu era atît de romantic, doar că se juca mai rar. Astăzi, din destul […]
Cum să îţi construieşti echipa după chipul unui golgeter de ultimă oră
Echipa care cîştigă nu se schimbă. Asta era odinioară, în epoca fotbalului romantic. Care nu era atît de romantic, doar că se juca mai rar. Astăzi, din destul de multe motive – calendar încărcat, accidentări mai dese care decurg (şi) din numărul mare de meciuri – antrenorul s-a transformat şi în manager. Sau în antreprenor. Trebuie să ştie să-şi folosească resursele cît poate mai bine. Iar Claudiu Keşeru este o resursă importantă a Stelei. Dacă am fi economişti, am duce cinismul mai departe şi am spune că atacantul celor 6 goluri din meciul cu Pandurii este un mijloc de producţie devenit indispensabil.
Pentru cei care iubesc fotbalul, Claudiu Keşeru este autorul unei performanţe uluitoare, nu un „asset”. 6 goluri marcate într-o singură partidă oficială, chiar dacă asta nu s-a întîmplat în La Liga, ci în Liga 1, înseamnă un record demn de toate antologiile recordurilor. De la Almanahul Femeia pînă la Guinness Book. Cu toate astea, cu două zile înaintea partidei de pe Arena Naţională, Keşeru nu era foarte sigur de titularizare contra bulgarilor de la Ludogoreţ. Nu este o glumă, deşi are toate datele. Există o explicaţie pentru paradoxul Keşeru. El făcea parte din planul B al lui Costel Gâlcă, acela al „posibililor” care urmau să-i lase să se odihnească pe „probabili” în vederea partidei din play-off-ul Champions League. Alături de Toşca, Breeveld sau Ionuţ Neagu, Keşeru fusese introdus pe teren din primul minut pentru ca Tănase, Ad. Popa sau Chipciu să respire liniştiţi înaintea asaltului decisiv spre Europa bogată.
Ironia sorţii este că prin prestaţia excepţională (adjectivul nu are aici doar acoperire lingvistică), Keşeru l-a pus în dificultate pe Gâlcă, a cărui strategie era, se pare, să joace cu Sînmărtean şi Prepeliţă la închidere, iar cu Adi Popa, Stanciu şi Cristi Tănase în faţa acestora, Chipciu urmînd a-şi lua locul deja consacrat în atac. Toate bune şi frumoase pînă în momentul cînd un fotbalist în zi de graţie înscrie cît pentru un tur de campionat. Se alege praful atunci de toate strategiile.
Ei, să nu dramatizăm. Aşa dileme profesionale şi existenţiale să tot trăieşti! Costel Gâlcă nu trebuie văitat. Este un om cu idei fotbalistice şi o personalitate mai puternică decît bănuiam la instalare. Soldăţelul harnic al Stelei de pe vremuri este acum un comandant echilibrat care nu îşi iroseşte energia în false probleme. Problema există însă, chiar dacă accidentarea (ciudată, cu iz de transfer) de ultimă oră a lui Tănase limpezeşte lucrurile în mod neşteptat. Cum să îl laşi pe dinafară pe cel mai productiv jucător al tău, care poate fi acum şi marea sperietoare a bulgarilor? Numai şi numai pentru a urma o gîndire coerentă, dar neactualizată la realitatea imediată?
Ce putem anticipa aici ar fi faptul că eroul meciului Steaua-Pandurii nu va mai da încă 6 goluri şi cu Ludogoreţ. În fotbal se întîmplă multe, însă nu orice şi oricînd. Important, dincolo de sisteme fotbalistice, Keşeru a devenit o armă psihologică neaşteptată. Şi atît de necesară după lovitura încasată cu Hamza. Treaba cu adevărat delicată a lui Gâlcă este să pună echipa să lucreze în slujba noului golgeter fără să strice ce a construit pînă acum. E clipa în care antreprenorul devine din nou antrenor.