De la Mats pentru Simona
Românca Halep s-a trezit peste noapte favorita numărul 1 la Roland Garros. Un cadou nu neapărat otrăvit, dar periculos
Pentru mulţi români şi aromâni, Simona Halep este deja campioană la Roland Garros. Vorbesc patriotismul din noi şi matematica. Dar mai […]
Românca Halep s-a trezit peste noapte favorita numărul 1 la Roland Garros. Un cadou nu neapărat otrăvit, dar periculos
Pentru mulţi români şi aromâni, Simona Halep este deja campioană la Roland Garros. Vorbesc patriotismul din noi şi matematica. Dar mai ales patriotismul. Socoteala e simplă. Simona a plecat în turneu ca favorită numărul 4, conform locului ocupat în ierarhia la zi a WTA, organizaţia tutelară a tenisului feminin. O plasare de neînchipuit în urmă cu un an, la care micuţa noastră campioană a lucrat cu sîrg. Şi inteligenţă. Apoi, dincolo de timpul ploios, s-a întîmplat ceva. Prima săptămînă a Openului francez a semănat cu primele zile ale revoluţiei franceze. Au căzut nenumărate capete.
De departe cel mai preţios, acela al Serenei Williams. Liderul WTA a fost învinsă în turul al doilea de Garbine Muguruza, o jucătoare cu tată spaniol, mamă venezueleancă şi viitor foarte interesant în circuit. Sub privirile îngrijorate ale antrenorului-iubit Patrick Mouratoglou, se înmulţesc înfrîngerile Serenei şi grimasele nedumerite ale mamei Oracene. Să îşi spună totuşi şi vîrsta cuvîntul? Sau plictiseala e de vină? Vom vedea, Serena este un rezervor de surprize. Al doilea cap de serie de la Roland Garros care a căzut secerat ca pe vremea lui Robespierre şi Danton, Na Li. Chinezoaica a pierdut chiar în runda inaugurală în faţa franţuzoaicei Kristina Mladenovici, doar că pe „Suzanne Lenglen” nu a curs sînge, ci doar sudoarea jucătoarelor. Rămăsese în cursă Agnieszka Radwanska, cap de serie 3, dar poloneza a jucat modest cu croata Tomljanovici, care a bătut-o în două seturi simetrice, 6-4, 6-4.
Şi uite cum jocul rezultatelor a împins-o pe Simona în postura de favorita numărul a tabloului. Nu trebuie să fii însă mare specialist în complicatele probleme ale tenisului ca să pricepi că Simona nu a rămas singură pe terenurile de la Porte d’Auteuil, unde va defila pînă în finală şi dincolo de ea. Şarapova, Jankovici sau Kuzneţova sînt nume grele. Dar nume grele care se pot dovedi şi ele la fel de vulnerabile ca Serena, Na Li sau Radwanska. Greşeala care ne pîndeşte pe noi, suporterii necondiţionaţi ai Simonei, este să credem că ea este invulnerabilă la acest virus ciudat care loveşte favoritele. Că Simona este imună la ofensiva fără precedent a outsiderelor. Or, tocmai în acest moment precis, cînd presiunea şi atenţia s-au mutat asupra ei, încep pericolele. Din vînător harnic, Halep s-a transformat în cîteva zile în vînat de lux. De acum încolo, parcursul Simonei la Paris nu mai este doar o poveste despre tenis, ci şi despre asumarea rolului de favorită.
Mi-au plăcut cuvintele lui Mats Wilander despre Simona, după meciul cîştigător al româncei în faţa britanicei Heather Watson. Triplul cîştigător de la Roland Garros, invitat permanent şi realizator al emisiunii „Game, set and Mats” de pe Eurosport, spunea că Halep-Watson a fost cel mai bun meci de pînă acum al turneului feminin. A remarcat echilibrul mental şi forţa loviturilor compatrioatei noastre. Totul în vorbe simple, care nu miros a cadouri din politeţe. Să ne bazăm pe ochiul expert al lui Mats. Drumul e lung, iar partida mai complicată decît o arată scorul (6-3, 6-0) cu iberica Maria Teresa Torro Flor e dovada că drumul spre finala de pe „Philippe Chatrier” nu seamănă cu defilarea din 14 iulie, de pe Champs Elysee. Allons enfants de la Patrie…