Răzvan, ai un bilet în plus?
Raţ a făcut acomodarea la noua lui echipă într-un mod original. Este parte a drumului de la Est la West
Învăţăm tot timpul şi dacă nu ne place. Ne împinge viaţa. Răzvan Raţ s-a transferat de la Şahtior la […]
Raţ a făcut acomodarea la noua lui echipă într-un mod original. Este parte a drumului de la Est la West
Învăţăm tot timpul şi dacă nu ne place. Ne împinge viaţa. Răzvan Raţ s-a transferat de la Şahtior la West Ham United. După 10 sezoane. De la Doneţk la Londra este, orice s-ar spune, un salt de civilizaţie. Oricîte zîne blonde ar popula bazinul minier al regiunii Donului, prin comparaţie cu aspectul mai puţin plăcut al multora dintre urmaşele Elisabetei I, parcă tot prin Leicester Square te-ai plimba mai întîi. Oricîte spaţii verzi şi grădini zoologice a construit Rinat Ahmetov pentru şahtarezii lui, parcă tot prin Saint James’s, Hyde Park şi Kensington Gardens ţi-ar da ghes inima să te duci mai întîi.
Bine, bine, păi şi atunci de ce l-au pus, dom’le, să vîndă bilete şi abonamente la ghişeul clubului pe ditamai internaţionalul român? Pe Raţ al nostru? Păi, tocmai de-aia, că ei practică forme ale civilizaţiei care nouă continuă să ne fie străine. De exemplu, munca în folosul comunităţii, ca parte a integrării în aceasta. Apropierea de suporteri şi prin altfel de gesturi decît jurăminte de iubire eternă. Raţ a înţeles repede despre ce este vorba şi a lucrat cu drag cîteva ore la biroul de bilete al grupării londoneze unde tocmai s-a transferat pe 2 ani cu opţiune pentru încă un sezon. După ce plecat de la „ticket office”, a trecut pe teren pentru 90 de minute în amicalul cu Hamburg. 90 de minute consistente scriu colegii mei de la fotbal internaţional şi nu am nici un motiv să nu-i cred. Harnic prin definiţie, Răzvan nu a păcălit fotbalul nici măcar cînd nu a jucat formidabil. A transpirat mult şi a cîştigat pe măsură. Ce frumoasă ar fi viaţa dacă şi în meseriile mai puţin atletice s-ar întîmpla la fel!
La 32 de ani, Răzvan Raţ îşi cunoaşte bine meseria. Ştie ce poate şi, mai ales, ce nu mai poate. A ales Premier League pentru că e altceva, iar acel altceva înseamnă un plus de etichetă, dar şi un salariu mai mare cu 600.000 de euro pe stagiune decît îi oferea mai departe Şahtior. Un milion şi jumătate cît cîştigă acum Răzvan la Londra este un salariu decent în campionatul cel mai scump din lume. Decent, nu fabulos. West Ham poate fi exact echipa de care avea nevoie Raţ după 10 ani petrecuţi în Ucraina. „Ciocănarii” sînt un club de tradiţie solidă şi de condiţie medie în Anglia. West Ham este locul în care îţi poţi face treaba temeinic, la adăpost de interesul pentru senzaţional al tabloidelor care au de lucru cu ţinte mai bogate: vecinii de la Arsenal şi Tottenham, cele două rivale din Manchester. Trecerea de la un campionat modest, cum este totuşi întrecerea dominată copios de Şahtior şi Dinamo Kiev, la Premier League poate însemna acel nou început pe care îl căutăm cu toţii la un moment dat.
Cîteodată, începutul se petrece la ghişeul de abonamente al echipei. Cerere şi ofertă. Respect şi camaraderie.