Cel care bătea lovituri libere
Niculescu părăseşte cariera de jucător, nu pe aceea de fotbalist. Meseria nu ţi-o ia nimeni.
Un mare fotbalist şi-a anunţat retragerea. Exagerez? Să schimbăm adjectivele atunci. Important în loc de mare. Un fotbalist important a anunţat că se retrage. Mare, […]
Niculescu părăseşte cariera de jucător, nu pe aceea de fotbalist. Meseria nu ţi-o ia nimeni.
Un mare fotbalist şi-a anunţat retragerea. Exagerez? Să schimbăm adjectivele atunci. Important în loc de mare. Un fotbalist important a anunţat că se retrage. Mare, important, talentat, contează mai puţin. Deşi Claudiu Niculescu a fost din toate, măcar pe rînd. Niculescu a fost cu siguranţă fotbalist, ceea ce nu-i puţin lucru în zilele noastre cînd terenurile de fotbal sînt populate mai ales de jucători şi atleţi.
La 36 de ani, Claudiu renunţă la cariera de jucător, dar continuă ca antrenor la FC Bihor. La cîteva ore după oficializarea despărţirii de „U” Cluj, a venit ştirea că fostul golgeter a semnat cu ocupanta locului 7 din Seria a 2-a a Diviziei B. Anunţul plecării lui Niculescu de la Cluj a apărut pe site-ul oficial al clubului şi nu conţine nici măcar cîteva mulţumiri formale pentru cel care a înscris 18 goluri în 42 de partide. Există însă o trimitere explicită la datoriile pe care „U” le-ar avea faţă de el, dar neasumate de club, după cum se înţelege din felul în care a fost elaborat comunicatul: „În urma deciziei sale, care îi aparţine în întregime, jucătorul mai solicită de asemenea achitarea din partea clubului a sumelor contractuale restante care însumează 84.978 de lei”. Şi acum, o scurtă traducere liberă din limba română în limba română. „Jucătorul nu a fost împins să se retragă, dar dacă tot a hotărît să o facă, noi nu ne dăm de ceasul morţii să-l întoarcem din drum. Cît despre datoriile pe care pretinde că le-ar avea clubul faţă de el, asta vom mai vedea. De-asta există comisiile care soluţionează litigii.” Aici ar merge şi o semnătură simpatică. De exemplu, AMPR.
Claudiu Niculescu şi-a ratat momentul retragerii. Asta dacă nu cumva însăşi instituţia retragerii din fotbal nu s-a perimat. Marii fotbalişti ai planetei nu se retrag pur şi simplu, se duc în locuri exotice, unde sînt plătiţi regeşte. Retras din fotbalul propriu-zis, Samuel Eto’o ridică 20 de milioane de dolari pe sezon de la Anji Mahacikala. Niculescu nu va cîştiga nici a zecea parte din salariul de la Bihor plus toate restanţele achitate la zi şi înmulţite cu 100. Împins să plece de la Dinamo la Cluj, unde strategul Cristi Borcea visa să aibă un cap de pod, Claudiu şi-a continuat cariera fotbalistică la un nivel civilizat. Apoi s-a ivit ocazia să treacă pe bancă. Sau şi pe bancă. Să fie şi antrenor, şi jucător. Ceva s-a stricat din acel moment, iar apropiaţii echipei din Feleac vorbesc despre un tînăr tehnician nu atît de captivat de meserie pe cît se vedea din exterior.
Un fotbalist s-a retras. Nu alerga 15 kilometri pe meci. Nu era un campion al presingului. Cînd a plecat la Dinamo, Craiova l-a declarat trădător. Dar bătea extraordinar loviturile libere şi a fost unul dintre ultimii fotbalişti români care ştiau să dea cu capul în minge. Simţea jocul, era un intuitiv. Claudiu Niculescu a fost fotbalist de meserie. Ne vom da seama de asta şi îl vom regreta atunci cînd pămîntul se va umple de bourceni şi pulhaci.