Tecău fără Lindstedt
Românul şi suedezul pun punct colaborării exact în cel mai bun moment al carierei lor
Horia Tecău şi Robert Lindstedt se despart. Nu este un divorţ în sens propriu al cuvîntului, fiindcă românul şi suedezul formau un cuplu doar […]
Românul şi suedezul pun punct colaborării exact în cel mai bun moment al carierei lor
Horia Tecău şi Robert Lindstedt se despart. Nu este un divorţ în sens propriu al cuvîntului, fiindcă românul şi suedezul formau un cuplu doar pe terenul de tenis. Aşadar, lucrurile ar trebui să fie mai simple decît atunci cînd partajezi copii, apartamente, maşini. Cei doi nu mai au nimic de împărţit după separare, toate bunurile obţinute pe timpul traiului în comun au fost tranşate în mod egal de ATP. Ar mai fi totuşi ceva. Lui Horia şi lui Robert le rămîne o felie de viaţă comună. Bucurii, necazuri. Amărăciune, entuziasm, frustrare, împlinire. Totul se află undeva. Scris în palmares, săpat în memorie. Sau poate sîntem noi prea sentimentali?
Ciudat este că Tecău şi Lindstedt se despart în cel mai bun moment al colaborării lor. Au urcat pe locul 3 în lume în ierarhia la zi a probei de dublu, dominată încă de nemuritorii fraţi Bryan. În plus, dublul româno-suedez şi-a asigurat participarea la Turneul Campionilor. Horia şi Robert au jucat finale de Grand Slam, au cîştigat turnee importante. Au făcut bani, au acumulat experienţă. Se cunosc, se simt. Se ajută cînd unul prinde o zi mai proastă. Au urcat în locul acela în care este suficientă o privire, un gest. Probabil şi în punctul dincolo de care apare rutina. Monotonia zborurilor cu avionul, obişnuinţa cinelor comune care după nişte ani nu mai au nimic romantic. Pregătirea meciurilor, antrenamentele. Alte hoteluri, alte breakfast-uri, aceleaşi chipuri. Ei doi făcînd ocolul Pămîntului, fiecare cu o geantă de echipament în spate.
Nu ştim de ce, nu ştim cine. De ce tocmai acum? Cine şi-a dorit mai tare schimbarea? Au fost şi neînţelegeri? A simţit unul dintre ei că au atins plafonul maxim, că nu mai pot progresa, că alături de alt partener ar realiza mai mult? Horia are 27 de ani, Lindstedt 35. Horia ar mai putea rămîne în top încă 8 ani, tocmai cei care îl separă de Robert. Robert, Dumnezeu ştie cît. Dar Max Mirnîi, 35 de ani, viitorul coleg al lui Tecău, cît va putea evolua la nivel înalt? Nu e doar o întrebare retorică, pentru că Mirnîi este de-o seamă cu Lindstedt, deci pică ipoteza că românul şi-a dorit o relaţie cu viitor. Un partener mai tînăr, cum se întîmplă adesea în lumea de dincolo de fileu, acolo unde se împart case, maşini, copii.
Copilul lui Horia şi al lui Lindsted rămîne tenisul pe care l-au jucat. Frumos şi viguros. Un amestec plămădit din anduranţa suedezului şi curajul românului. Horia şi-a salvat cariera atunci cînd a ales să joace dublu, Robert şi-a prelungit-o glorios cînd l-a întîlnit pe Horia. Mi-ar plăcea să-şi spună lucrurile astea imediat după ultima minge jucată împreună. Şi nu cu mîna pusă în dreptul gurii, acum pot şi adversarii să afle care a fost tactica.