Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Arla, fiul agonisitor

Lituanianul este opusul personajului pildei biblice. El adună trofee și se întoarce să adune altele. Singura mică problemă este că la Cluj nu îl mai așteaptă Petrescu, ci Iordănescu

Permalink to Arla, fiul agonisitor
marți, 2 martie 2021, 6:14

Oameni cu ureche muzicală, doar l-au avut patron pe Elton John, cei de la Watford l-au botezat „Arla” pe lituanianul Giedrius Arlauskis. Numele inscripționat de englezi pe spatele tricoului cu numărul 34 a devenit viral în timp. Căci așa se spune acum, viral.

Arla nu a fost totuși prea viral la Watford. În două sezoane a prins un meci în Cupa Ligii, contra fabuloasei Preston North End, și o apariție de 10 minute în Premier League, un 3-2 contra lui Aston Villa, minute caracterizate de eroul nostru drept cele mai grele din întreaga carieră.

De 5 ori campion!
Iar Arlauskis a avut o carieră. Încă o are, fiindcă la 33 de ani un portar este tânăr. Acest clișeu trebuie comasat și cu acela că portarii sunt nițel nebuni. Dar Arla nu a fost nebun că s-a întors la CFR, după cum nebuni sau nepricepuți nu au fost nici cei care l-au reangajat.

Arlauskis a contribuit decisiv la victoriile din campionat și din cupele europene ale CFR-ului. Dacă nu știați, Arlauskis este cel mai de succes portar din România fotbalistică a ultimilor 11-12 ani. Un titlu de campion cu Unirea Urziceni în 2009, încă unul cu Steaua care tocmai se transforma în FCSB în 2015 și 3 cu CFR. Fără egal!

Comic vestit al străinătății
Un palmares strălucitor în România și unul comic la celelalte echipe unde a fost angajat. De neuitat rămân cele 3 partide în care Arla a evoluat pentru Espanyol (Costel Gâlcă era antrenor acolo în perioada evocată), în anul în care Watford îl împrumutase la clubul din Barcelona. 0-6 cu Real, 0-5 cu Sociedad (doar două goluri în cârca lituanianului, care s-a accidentat) și 0-4 cu Las Palmas!

Înainte de asta, aventura de 4 ani în Rusia, la Rubin Kazan, a fost alt dezastru sportiv. 7 apariții în 4 sezoane în condițiile în care nu aperi nici măcar poarta vreunui Zenit sau ŢSKA înseamnă eșec absolut, recunoscut sincer de însuși Giedrius.

Pygmalion s-a făcut și el de râs pe afară
„O alegere greșită motivată de bani”. Pe câți dintre conaționali, practicanți ai aceleiași meserii, i-ați auzit cu ceva asemănător? A, uitasem, ai noștri pun familia pe primul loc, alegerile lor trec numai și numai prin acest filtru. Ce nobil!
Să revenim însă la nou-vechiul portar al campioanei. Aproape paranormal, carierele lui Arlauskis și Dan Petrescu coincid în punctele extreme. Mentorul, ca să nu exagerăm literar/muzical numindu-l pe Bursuc Pygmalion-ul lui Arla, a excelat profesional în România și s-a făcut de rușine în străinătate.

Vezi și ultima experiență de la Kayseri, care pare să le fi pus capac tuturor celorlalte. De ce așa? De ce acești oameni funcționează atât de bine în România (și de regulă împreună) și atât de rău altundeva?

Se întoarce să apere, nu să șomeze
Îi invit pe cei mai pricepuți să răspundă la această întrebare. Oricum, mi se pare mai interesantă decât „Știți cum cheltuie Georgina renta lunară de 85.000 de euro pe care i-o asigură Cristiano?”.

În așteptarea răspunsurilor, să sintetizăm faptele. După o excursie cu caracter pecuniar în țările arabe, Arlauskis se întoarce în Gruia. Ca să apere, nu să fie rezerva lui Bălgrădean.

Pufi Bălgrădean care, prin autoeliminarea lui Tătărușanu și a lui Silviu Lung Junior, bașca statutul decorativ la Inter al lui Ionuț Radu, devenise soluție măcar teoretică pentru poarta naționalei. Ideea este că Arla plecase de la Cluj nu de rău, ci mai mult ca să schimbe peisajul și să aibă unde se întoarce. Victimă colaterală, Pufi.

Tradiția bate tot
Problema este că „acasă” pe lituanian nu îl mai așteaptă Dan Petrescu, despărțit și el de CFR în condiții neclare, ci Edi Iordănescu. Un Edi Iordănescu cu alt statut decât acel Edi Iordănescu care pleca din Gruia după câteva etape. Cum va lucra Edi cu Arla, va găsi acea chimie a comunicării pe care o avea Dan Petrescu?

Va fi chimică sau va fi fizică relația lor? Indiferent cum, CFR trimite încă un avertisment către FCSB după repatrierea lui Bordeianu și Arlauskis și acest 5-0 contra Argeșului. Campioana se întărește cu propriii refuzați la export și nu se jenează deloc să o recunoască.

Sună a ironie, dar este un adevăr lucrativ. De fapt, vorbim despre o tradiție națională. De pe vremea comuniștilor, marfa refuzată la export era lux la noi acasă. Deci să mai zică cineva că CFR nu este echipă românească!

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Ilie (150 comentarii)  •  2 martie 2021, 18:33

Bla, bla,Bla... Clickuri... Banu.....

Mircea cel Batran (1 comentarii)  •  2 martie 2021, 18:47

Greu de gasit un articol mai penibil

Umila generatie (67 comentarii)  •  2 martie 2021, 19:05

Nea Geambasu, te consideram unul dintre putinii care se salveaza din sandramaua consoanelor. Care este conexiunea dintre anturajul lui Ronaldo cu subiectul acestui articol??? Dumnezeule, ce editorial DEZGUSTATOR! Sper sa revii pe linia de plutire in urmatorul editorial. S-auzim de bine!

Ilie (150 comentarii)  •  2 martie 2021, 19:07

@mircea:De la unul care scrie între Prodanca și una care se dezbracă, unul care a renunțat la o carieră de inginer pentru a mâzgăli hârtia, la ce să te aștepți? Dar te contrazic! Nu îi poate depăși pe Buzărin, Jumătate și Crăciun!

amne0210 (36 comentarii)  •  2 martie 2021, 19:20

Am mai scris si pe alte articole - Arla e un portar mai bun decat Balgradean nu numai pentru ca are interventii mai de calitate, ci pentru ca isi organizeaza mai bine defensiva, ergo, are mai putine interventii de facut. Desi trist ca a plecat anul trecut, m-am bucurat pentru el, din punctul meu de vedere isi merita "pensia" din Golf. Nu sunt de acord cu opinia dvs, d-le Geambasu, ca avem de-a face cu un refuzat la export, Arlauskis a demonstrat in meciurile noastre din Europa ca este, realmente, un portar de valoare (de asemenea, m-am incruntat serios la insinuarea ca Preston North End ar fi un club derizoriu, PNE are o istorie bogata si fani devotati). In fine, in rezumat: Arla e un portar valoros si, pe cat de rau imi pare pentru el ca nu a reusit in Asia, pe atat de mult ma bucur sa-l revad in tricoul franei. Numa' binie die la Cluuuj!

K Riciu (1 comentarii)  •  2 martie 2021, 19:37

Geambas = hot de cai. Asadar, Geambasule, dupa Botosani - Steaua iti putea a blat. Fin miros. Ia spune, cum put doua penaltyuri si un autogol, intr-un meci, la contracandidata la titlu? ***, dom' inginer nepracticant. Dar, tacere totala. Nota bene: si tacerea-i un raspuns.

itu52 (288 comentarii)  •  2 martie 2021, 20:35

Eu i-aș zice „agonitor” pentru că se îmbată omul cu apa rece în România, îl ia valul și-l năpădește extazul. Ca să-și revină rătăcește pe căi străine până intră în agonie. La el este un fel de autoflagelare, nu-și mai încape omul în piele și musai trebuie să și-o tăbăcească. Interesant este faptul că nu face orice pentru bani, când zic orice mă refer la „tușă”, adică lustruitul băncii pe bani grei(așa cum fac mulți de-ai noștri). Nu se vede omul decât numai în poartă, nu are stare, deci Bălgrădean nu va avea hodină știindu-l în ogradă. Știe bine echipa, a fost unul dintre artizanii marilor succese someșene, așadar unul dintre ei ar trebui să pună mâna streașină. Care o fi ăla?

Dan (1 comentarii)  •  2 martie 2021, 20:54

Numai *** pe aici... scrieți draq voi mai bine decât Geambașu și apoi comentați! "Fiule, 'criticii' îți spun cum ar scrie ei o carte dacă s-ar pricepe!" 😎

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Campioana CFR (30 comentarii)  •  2 martie 2021, 22:41

Iti stiu antipatia fata de CFR, fata de Cluj si fata de Transilvania. E ok. Sentimentul e reciproc. ;) Diferenta dintre marfa de export a CFR-ului si cea a FCSB-ului e ca cea a ciobanului puscarias a fost ambalata foarte bine de voi (presa) si vanduta pe bani multi (tzepe) afara. Prin urmare, chiar daca sunt vesnice rezerve sau nici macar atat, cluburile nu-i pot trimite inapoi pierzand foarte multi bani. Marfa CFR-ului s-a vandut mult mai ieftin si se pot debarasa mult mai usor de ei. E vorba de pierderi suportabile. In plus, de data aceasta a aparut regula aceea cu strainii la arabi si s-a renuntat la jucatorii straini mai ieftini, chiar daca nici n-au apucat sa faca treaba buna sau nu. Despre asta e vorba.

gabriel (1 comentarii)  •  2 martie 2021, 23:07

Traiesti din vise,urate dealtfel,probabil ale unei copilarii zbuciumate si frustrate,enunta te de multe ori in articolele tale slabute gazetaresc.Totusi nu cred ca ai facut sau faci parte din "ECHIPA IDEALA A PRESEI DE SPORT".Mazgalesti hartia fara ca macar sa cunosti vreuna din persoanele descrise in articolul tau slabut rau .............aveam pretentii.

tango (18 comentarii)  •  3 martie 2021, 8:44

Nea Geambasule asteptam sa ne explici cum este chestia aia cu "corazon" la intrebarea lui Naum de ce ar fi blat meciul Botosani-fcsb. Raspuns "genial". Ba chiar as spune ca este cea mai stupida remarca de care esti in stare dar n-as baga mana-n foc pentru asta pentru ca ai potential de a fi si mai "genial".

rin08 (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 14:49

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea (3 comentarii)  •  3 martie 2021, 14:53

Foarte tare finalul!

Cristian (6 comentarii)  •  3 martie 2021, 17:17

Din lipsă de subiecte care să demoleze Steaua(FCSB, cum le place să rostească cu gurile pline clăcașii lui nea Ovi) Cristi Geambasu scrie un articol absolut inutil și gol de conținut! Pt că ordinul pe Unitate dat de Ioanitoaia este preluat zilnic de trioul penibil condus de Udrea, nea Geambasu nu a mai primit nici un ordin măcelărire a Stelei și, astfel, ajunge să scrie astfel de enormități!

Simeone (6 comentarii)  •  3 martie 2021, 18:30

CFR e ca si campioana. Geamby are iarasi dreptate. Arla si Bordeianu vor face diferenta. Deja a facut-o Bordeianu in cele doua meciuri cu Gaz Metan si Arges

Ciuri (3 comentarii)  •  4 martie 2021, 9:05

Ai reușit să faci o radiografie a fotbalului românesc și nu numai a fotbalului, folosindu-te de Arla. Felicitări, excelent articol!

Viral Khan (64 comentarii)  •  4 martie 2021, 12:55

"să mai zică cineva că CFR nu este echipă românească!"... Nu este "CFR"! ...este K.V.S.C. (Kolozsvári Vasutas Sport Club), înființată în 1907 de lucrătorii din gara din Kolozsvár, în Imperiul Austro-Ungar: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Kolozsv%C3%A1ri_Vasutas_Sport_Club_1911.jpg Cam pe când dăsculții extracarpatici mureau dă gloanțe dă la ghinărarii liberali viteji, dă la foamea ce-o mâncau... Clubul de fotbal intracarpatic a ajuns să fie "C.F.R." pîn grația mas onilorcadorisitori dă la Pariz ("Párizs (franciául: Paris , latinul: Lutetia , vagy a későbbi neolatin Lutetia Parisiorum) Franciaország fővárosa"), consecință a elocinței și se ksuluiproductiv al rejinei Meri pă colea, devenit astfel al balkanicilor dă pă Dîmbovița... "Dăcît" numele a fost nițel schimbat - pîn grația ultimilor, care-s dăstul dă șovini și în același timp și dăstul dă hateri lipsiți dă greieri - în "~ ECOMAX 1907" (ceea ce-i o aberație juridică tipic balkanică)... Numele "C.F.R." și entitatea ce-l poartă (adunătură de incompetenți și hoți) sunt oricum pe cale de dispariție, cum au fost dinozaurii și alte entități balkanice de dinaintea lor. Apropo, când în ianuarie 1919 trenul plecat de la Sibiu pe rețeaua de căi ferate de pe teritoriul Imperiului - cu delegația de unioniști care s-au dus pe Dîmbovița ca să înmâneze rigăi măscărici "Declarația de unire" de la Gyulafehérvár (Bălgrad în dialectul local) din 1 decembrie 1918 - a ajuns la Bucale, A FOST CONFISCAT de ghinărarii dîmboviței dezertori de pe front și capitularzi în război. Delegația de ardeleni fraieri, în frunte cu mitropoliții, a fost nevoită să se înapoieze pe jos în Ardeal... Vitejiii dîmbovițelești la 1919, și la fel dupe 100 dă ani...

gilos (147 comentarii)  •  4 martie 2021, 13:16

Pufi Balgradean este o calamitate de portar, un impostor, habar nu are sa iasa la o centrare, gafeaza la greu. Arlauskis este muuuult peste el !

Comentează