Permisul de șmecher
Nu viteza este marea problemă a șoferului Coman, ci actul prezentat Poliției Rutiere. Acel document contrafăcut spune povestea lumii celor care cred că sunt exceptații legii
„Coman Florinel Teodor, de 22 de ani, din municipiul Brăila, de profesie fotbalist, la data de 22.02.2021, in jurul orei 17:25, pe A2, km 75, sensul Constanța către București, a fost înregistrat de aparatul radar circulând cu viteza de 165 km/h autoturismul marca …. cu nr . ….”
Cum lucrează „organu'”
Orice șofer cu o anumită vechime a avut în mână ceva similar, adică un proces-verbal întocmit de echipajul de poliție după o greșeală în trafic. Suntem familiarizați cu acest limbaj stas. Că era depășire a vitezei legale, neacordarea priorității pietonilor, călcarea liniei continue sau trecerea pe culoarea galben-roșie a semaforului, foarte puțini dintre cei care posedăm permis de conducere am scăpat nepedepsiți de „organ”. Sigur că uneori și organul de-abia așteaptă să te încalțe cu o amendă pentru că ai depășit viteza cu 3 kilometri la oră sau din cauză că ai parcat în apropierea unei treceri de pietoni. Dar asta e altă poveste.
Vruuum!
Povestea lui Coman Florinel Teodor nu este neapărat despre viteză. Pe autostrăzile din România, 165 de kilometri la oră, cu 35 peste cea maxim legal admisă, este cumva o viteză de croazieră. Avem autostrăzi puține și proaste, dar nu ne lipsesc bolizii care înghit asfaltul. Noi, șoferii de ne-bolizi, știm cum îți vâjâie pe lângă urechi mândreți de Lamborghini, Ferrari, Porsche, Aston Martin și alte bijuterii pe patru roți. În context, Audi-ul A7 al lui Coman Florinel Teodor, model 2021, preț aproximativ 70.000 de euro, nici măcar nu este un automobil de mari fițe. Totuși, vruuum!
Hocus, pocus, preparatus în Ucraina!
Povestea lui Coman Florinel Teodor este mai puțin despre viteză, căci toți mai călcăm din când în când pedala de accelerație. Și nu doar pe șosele. Povestea este despre lipsa unui permis de conducere emis de autoritățile române, a acestor autorități și societăți de c…t, cum s-a exprimat la un moment dat domnișoara prietenă a fotbalistului. Mai mult, povestea este despre prezența unui permis ucrainean. Hocus, pocus, Coman Florinel Teodor a înmânat polițiștilor un carnet de conducere de la Kiev. Ei, dragi șoferi și șoferițe, câți dintre dumneavoastră vă puteți lăuda că sunteți posesorii unei licențe din partea poliției rutiere ucrainene? Câți ați dat traseul pe bulevardele din Dnipropetrovsk? Dar „sala” la Harkov? Ei, omul nostru le-a dat. Sau nu?
A glumit Becali? Vezi să nu!
De fapt, nu aflăm nimic nou. Am fi ipocriți dacă ne-am mira. Vai, cum a fost posibil ca un tânăr fotbalist să intre în legătură cu mafia permiselor false? Parcă noi știam altceva, că lumea fotbalului este mai aproape de spiritul Bibliotecii Academiei decât de foșgăiala clanurilor interlope și de rakeți. Iar dacă mai aveam vreo îndoială, vine patronul FCSB și spune cum va rezolva problema. Cu o intervenție la judecător, dacă dosarul întocmit de poliție va fi penal. Florinel nu trebuie judecat și condamnat pentru că este fotbalist la FCSB. A glumit Becali? Mie nu mi se pare.
Victime sau complici?
Încă o întrebare legată de viitorul foarte talentatului fotbalist care a adunat totuși un singur gol și 5 pase decisive, în 16 meciuri. Coman nu a mai înscris de pe 5 decembrie, de la victoria cu UTA, scor 3-0, contabilizând deja 11 etape la rând fără gol. Iată întrebarea. Este Florinel o victimă a mediului în care trăiește sau mai degrabă un beneficiar? Sau și, și? Ajung fotbaliștii în astfel de situații pentru că se complac, pentru că sunt cocoloșiți de conducătorii care, la rândul lor, nu prea pun preț pe lege? Se pervertesc fotbaliștii doar fiindcă sunt corupți de anturaj, fără ca ei să aibă vreo vină? Mai țineți minte afacerea urâtă de acum niște ani, cu dinamoviștii Cristi Munteanu și Andrei Mărgăritescu atașați acțiunilor unei bande care trafica mașini furate? Câte icoane nu au pupat dânșii mai apoi ca să se spele de păcate după „nu”-urile luate în brațe la anchetă?
O viziune
Cum ar fi ca, într-o bună zi, Florinel Coman, temporar pieton, dar băiat inteligent și cu spirit civic, să își îndemne concitadinii brăileni să strângă gunoaiele de pe malul Dunării? Ce, vi s-ar părea imposibil, neverosimil? Poate că așa societatea asta de c…t pomenită de domnișoara prietenă a atacantului, care evident că ar pune și dumneaei umărul la treabă, ar începe să se mai îndrepte. E clar, nu cu o viteză de 165 km/oră, dar orișicât. Și da, probabil că după aceste ultime rânduri mi se va spune că am fumat ce nu trebuie. Vedeți, dragilor, îndemnul la normalitate a devenit ceva halucinogen.