Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ping-pong pe doping

Agenția Națională Anti-Doping ar urma să aibă un nou președinte.

Permalink to Ping-pong pe doping
luni, 15 februarie 2021, 7:46

Fostul campion național de tenis de masă Adrian Crișan e pe cale să îl înlocuiască la șefia ANAD pe fostul arbitru Cristi Balaj

Vom discuta în articol ce legătură au cu fenomenul (anti)doping acești doi „foști”. Prinde bine deocamdată un rezumat al evenimentelor din ultimii ani.

Cristi Balaj fusese înscăunat la ANAD în 2019 de PSD, partidul aflat atunci la guvernare. Agenția Națională Anti-Doping devenise protagonista unui scandal de neconformitate, din cauză că unele probe fuseseră manipulate, iar rezultatele pozitive ale acestora fuseseră declarate negative.

Prin ce se remarcase Balaj?
Graziela Vâjială, președinta istorică a instituției și o specialistă în domeniu, plătise cu funcția retragerea acreditării laboratorului ANAD.

De aici și nedumerirea noastră la desemnarea înlocuitorului. De unde până unde Cristi Balaj la șefia ANAD? Prin ce se remarcase acest om în lupta cu flagelul substanțelor interzise?

Independent de încredere
Răspunsul nu trebuia căutat însă în zona competențelor. Președinția ANAD fiind o funcție cu rang de secretar de stat, PSD își instalase acolo un om de încredere.

PNL acum urmează tiparul. Pentru că pot (acesta este unul dintre verbele-cheie în politică), liberalii revendică președinția ANAD pentru Adrian Crișan. Se respectă regula jocului cu alți actori.

Partidul ajuns la putere îl înlătură din funcție pe cel numit de partidul intrat în opoziție și își pune acolo un membru sau o persoană simpatizantă/agreată. Nici Balaj, nici Crișan nu sunt membri de partid cu carnet. Să nu ne ascundem însă după un carnet, uneori servești chiar mai bine cauza pozând în independent.

Apocalipsa după Cristi
Ce ar fi totuși în neregulă acum față de ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani? Cristi Balaj strigă: „Vom avea soarta Rusiei!”.

Încă președintele ANAD anticipează că WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) va sancționa imixtiunea politicului, declarând neconformă instituția a cărei conducere ar urma să fie preluată de Adrian Crișan.

Ca efect al acestei neconformități, România ar putea fi exclusă de la toate marile competiții internaționale, inclusiv Jocurile Olimpice. Așadar, Balaj care a fost numit politic spune că urmează apocalipsa fiindcă succesorul lui este numit politic. Ceva nu stă în picioare în acest pretins eșafodaj logic. Ceva sau totul?

Ce diferă acum?
Nu totul. Acum doi ani, PSD a speculat perfect momentul în care la conducerea ANAD trebuia operată o schimbare din cauza pierderii acreditării laboratorului național.

În regulamentul de funcționare, WADA precizează că un președinte în exercițiu nu poate fi înlocuit decât în situații extreme. Cazuri grave de dopaj acoperite de Agenție, lipsă de rezultate, probe ascunse etc.

A fost situația de atunci, nu este și cea de acum, când de bine, de rău ANAD funcționează. Ba, contraatacă Balaj, a și declarat război mafiei steroizilor și hormonilor din sălile de fitness.

Nu o spune, dar sugerează că tocmai această luptă ar fi atins interese oculte legate de traficul cu substanțe interzise din sălile de forță. Ce ignoră domnul Balaj este că și Graziela Vâjială declarase război acestor focare de doping. Fără rezultat. Sau poate că nu, rezultatul să fi fost tocmai compromiterea doamnei Vâjială?

Clienți, nu experți
Intrăm pe teritoriul teoriilor conspirației și nu e în regulă. Esențial este că Agenția a fost și urmează să fie condusă de oameni care nu au calificare în lupta cu fenomenul doping.

Aici nu-i de ajuns să fii bine intenționat și foarte activ de la un moment dat încolo. Apropo, aflase Balaj că i se pregătește ceva? La fel de populat cu bune intenții ar putea fi Adrian Crișan, multiplu campion la ping-pong și exponent al unui sport curat, cum îl prezintă primarul bistrițean Ioan Turc.

Doar că la ANAD nu este nevoie de experți în aprecierea penaltyurilor, nici de ași ai top-spin-ului, ci de un specialist în medicină sportivă. Dacă nu cumva de un biochimist, oricum cineva care știe cum decurge lupta dintre laboratoarele care produc substanțele interzise și laboratoarele care încearcă să le descopere în corpul sportivilor.

WADA-i pentru noi ANAD doi!
De aceea WADA recomandă depolitizarea acestor instituții. Rețineți, recomandă, nu impune! Căci nici la WADA, nici pe la CIO oamenii nu ajung venind direct din imaculata spumă a mării.

PSD a putut să își pună omul în 2019, PNL procedează la fel acum. Cu deosebirea că PSD a speculat o breșă în regulament, iar PNL e obligată să împace cumva WADA, asigurând-o că Agenția nu este sinecură politică.

Ba bine că nu! Între timp, admirați a doua tinerețe sportivă trăită de Serena Williams, fără să vă întrebați dacă neobosita WADA are vreo suspiciune. Sau vreo neconformitate.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Ilie (150 comentarii)  •  15 februarie 2021, 23:59

Un articol foarte bun. Felicitări! Dar cine după titlul incendiar care anunță că vom avea soarta Rusiei. Nu că poate vom avea soarta Rusiei. Balaj a fost un arbitru de tristă amintire. Iar la ANAD nu a făcut nimic. Vezi cazul Astra. Sau Corona Brașov. Dacă nu erau sportivii proști și nu se desconspirau, ANAD nu făcea nimic. Câte cazuri mai sunt? Dar, repet, articolul este excelent.

Fane (133 comentarii)  •  16 februarie 2021, 13:14

Ca la noi la nimeni? Nu,la noi ca peste tot.Cine-mparte parte-si face,cine poate oase roade.Tot inainte spre prabusirea finala!

Comentează