Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Când vorbesc portarii

Nu mai apără Tătărușanu! Nu la națională. Cine vine după el?, iată o întrebare pentru nume grele din istoria fotbalului românesc

Permalink to Când vorbesc portarii
miercuri, 3 februarie 2021, 9:24

Cine apără poarta naționalei? O întrebare necesară după ce Ciprian Tătărușanu, Silviu Lung junior și Costel Pantilimon și-au anunțat, unul după altul, retragerea. O întrebare grea pentru o națională mică, așa cum a ajuns România. Iar dacă naționala e mică, portarul trebuie să fie mare.

În ultimii ani, aproape meci după meci, cel mai bun „tricolor” a fost Ciprian Tătărușanu. Asta spune ceva important despre valoarea și constanța lui Tătă, dar ne anunță o dată în plus ceva neplăcut despre națională. Până la portar ne mănâncă sterilitatea atacului, inconsistența mijlocașilor și nesiguranța fundașilor.

Un demers jurnalistic
Om cu bune reflexe profesionale, colegul Marius Mărgărit a avut inițiativa de a sta de vorbă pe subiectul succesiunii cu câțiva dintre cei mai importanți portari din fotbalul românesc al ultimelor 4-5 decenii. Vasile Iordache, Helmut Duckadam, Țețe Moraru, Rică Răducanu, Narcis Coman, Florin Prunea și Silviu Lung au fost rugați să alcătuiască, fiecare, un Top 5 al pretendenților, cu explicațiile de rigoare. 5 puncte pentru primul loc, 4 al doilea și tot așa, cu un punct pentru ultimul clasat al topului.

Clasamentul final este dominat de Cristi Bălgrădean, cu 25 de puncte, urmat de Andrei Vlad și de David Lazar. Ionuț Radu a ieșit al 4-lea, Niță pe 5, Aioani pe 6 și Cojocaru pe 7.

Ce spun Helmut și Rică. Și de ce
Gata, este clar acum! Mirel Rădoi îl va titulariza pe Bălgrădean și îi va mai convoca pe Andrei Vlad și pe Lazar, dar îi va ține sub lupă și pe Radu, Aioani, Niță sau Cojocaru. Sigur că nu așa merg lucrurile și nici nu trebuie.

Nu ziariștii fac convocările la națională, nu ei sugerează nume. Dar asta nu înseamnă că un astfel de demers jurnalistic trebuie disprețuit. Până la urmă, este vorba despre părerile unor oameni care au scris pagini de istorie în poarta naționalei, nu despre ce și-ar dori Mărgărit.

Aș zăbovi mai ales asupra opiniilor lui Duckadam și Rică Răducanu, fiindcă sunt cei mai curajoși și aleg tinerețea. Deși teoria spune că portarii se coc greu, că experiența bate reflexele. Că portarii nu sunt portari adevărați dacă nu sunt și un pic nebuni. Ziceri pe care le cam înghițim pe nemestecate.

Cu nebunii nu faci performanță, pe nebuni îi tratezi, mi-a spus cu niște ani în urmă Cornel Penu. A fost și Cornel Penu un portar la viața lui, nu mai intru în amănunte. Hai să vedem însă ce propun Helmut și Rică.

Top 5 – Helmut Duckadam
1. I. Radu – 5p
2. A. Vlad – 4
3. Cojocaru – 3
4. Aioani – 2
5. Lazar -1

Top 5 – Rică Răducanu
1. A. Vlad – 5p
2. I. Radu – 4
3. Aioani – 3
4. Lazar – 2
5. Bălgrădean – 1

Revelațiile Vlad și Aioani
Duckadam ar da credit total tinerilor, „dacă tot e un început pentru postul de portar la națională. Oricum, nimeni nu ne garantează rezultate cu un portar mai bătrân”, iar Rică Răducanu spune ceva asemănător, „dacă tot e vorba de schimbare, măcar să mergem pe mâna tinerilor”. Helmut îl alege ca lider pe Ionuț Radu, care deși nu apără se pregătește într-un mediu ultraprofesionist la Inter.

Revelațiile acestui Top 7 pretendenți la postul de portar al naționalei mi se par însă Vlad și Aioani, prezenți mai sus sau mai jos inclusiv în ierarhiile lui Vasile Iordache, Florin Prunea, Narcis Coman sau Silviu Lung.

Bătrânii care știu ce înseamnă tinerețea
Este interesant că oameni săriți de 60 sau chiar de 70 de ani nu pedalează excesiv pe tema plusului de experiență. Apelul la tinerețe, ca ferment al dorinței de victorie, ca argument al schimbării, mi se pare mesajul esențial pe care îl transmit Duckdam, Răducanu, Iordache și ceilalți. Asta trebuie să ajungă la Rădoi și nu doar în ce privește postul de portar.

Personal, mi-ar plăcea ca viitorul apărător al buturilor naționalei să semene cu Duckadam în seara magică de la Sevilla, cu Vasile Iordache cel de pe Wembley, la 0-0 cu Anglia, și cu Rică Răducanu de la victoria cu 1-0 în fața Portugaliei, din preliminariile pentru Mexico ‘70. Acestea sunt însă criterii sentimentale de suporter, nu argumente de selecție. Acolo începe treaba lui Mirel Rădoi.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Umila generatie (67 comentarii)  •  3 februarie 2021, 11:03

Radu a ramas faimos numai prin discursurile mobilizatoare in vestiarul echipei de tineret, Vlad este neexperimentat, dupa un meci bun, o “comite” cand ti-e lumea mai draga, iar Balgradean arata ca un gogosar umplut, cu reflexe lente. Ma uit rareori la meciuri din Liga1, am vazut vreo doua meciuri in care Straton a fost titular la FCSB. M-au impresionat calitatile sale, reflexele demonstrate si capacitatea de coordonarea liniei defensive. Mi se pare cea mai potrivita solutie DE MOMENT, insa omul din Pipera mizeaza sa-l vanda pe Vlad cu pretul primit de Parma pentru Buffon, in timp ce Radoi, din razbunare, nici nu vrea sa auda de jucatorii de la FCSB. Intr-o situatie normala, selectionerul ar fi dialogat cu patronul FCSB-ului, propunandu-i o solutie convenabila si pentru Straton, dar intre doi surzi, nu exista dialog. Radoi este un tip total nepregatit, incapatanat, care nu are habar de tactica, portarul este ultima sa preocupare. Falimentul nationalei este asigurat.

Cipinho (10 comentarii)  •  3 februarie 2021, 11:06

Eu nu inteleg de ce nu face nimeni nimic in privinta lui Radu ? este de parte viitorul portar al nationalei, dar isi iroseste cariera acceptand un salariu primit degeaba de la Inter. daca nu e simpatizat in Italia, impresarii chiar dorm? nu pot sa-i gaseasca un contract prin Rusia sau Turcia? nu conteaza, doar undeva sa joace constant ! Balgradean poate sa fie solutia de avarie dar are si el o varsta, iar restul sunt prea mici pentru nationala deocamdata

Nu avem selectioner! (1 comentarii)  •  3 februarie 2021, 12:07

Cu sase luni inainte de campionatul European, Polonia si-a destituit selectionerul, in locul sau fiind numit portughezul Paolo Sousa. In 2016, Burlanul l-a adus pe fosila de Daum, in acest fel ne-au inchis gura ca selectioner strain nu merge la reprezentativa Romaniei. Multe nationale au selectioner strain, ar fi cea mai buna solutie, insa numirile in posturile federale se fac pe pe criterii misterioase.

St M (3 comentarii)  •  3 februarie 2021, 15:45

aeu as merge pe Nita urmat de Radu si Lazar. Vlad mai are de demonstrat, ii trebuie constanta si nu o are. Ceilalti mai au de crescut, dar pot fi solutii. Nita are si experienta si foamea de rezultate. Si psihic as spune ca e peste Radu si Vlad. Radoi selectioner e o solutie de avarie, nu are inca anvergura pentru acest post si nici experienta. Daca Burleanu ar fi inteligent, acum, cand Olaroiu aproape sigur va pleca de la chinezi si nu se mai uita la bani, ar trebui sa il oferteze. Altfel, e degeaba. Se va pierde mult , asa cum s-a pierdut si cu M. Lucescu..

Andrei Ghica (1 comentarii)  •  4 februarie 2021, 12:01

“Tara arde si baba se piaptana”- avem un selectioner impostor, fara experienta, fara licenta, fara cea mai vaga idee despre tactica, iar matale iti provoci migrene pentru ca nu stii care ar fi cel mai potrivit portar!?!! Nene Geambasu, permite-mi sa inchei cu o intrebare retorica: sa presupunem ca am reusi sa-l aducem in zilele noastre pe Vasile Iordache din cea mai buna forma a carierei sale; am rezolva problema, odata cu prezenta lui Iordache in poarta nationalei?

Urod (270 comentarii)  •  4 februarie 2021, 12:40

Aria mica de selecție este problema... Toti cei enumerați au cate o problemă... Dar problemele vor continua , pt ca vin de jos de la copii si juniori... Asa ca vom ramane cu,, Da Doamne", multi ani de acum incolo.... Suntem prea deștepți ca sa invatam de la altii....

Comentează