Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Demonstrație, nu demonstrativ!

O victorie cu stil a Simonei în fața australiencei Ashleigh Barty într-un meci în care jocul a învins joaca

Permalink to Demonstrație, nu demonstrativ!
vineri, 29 ianuarie 2021, 2:32

Un posibil răspuns al Australiei la reprezentația anti izolare a Soranei Cârstea sunt tribunele pline de la Adelaide. Inconștiență? Experiment? Bravadă? Nu, doar o măsură logică, venită ca răsplată a unui efort comun autorități-cetățeni. Cetățeni, nu populație, cum se spune pe la noi. Senzația regăsită de sport cu oameni și pentru oameni a fost posibilă pentru că în țara de la Antipozi s-au pus mai puține întrebări tâmpite și s-au respectat strict regulile. Da’, mai știi, poate că australienii sunt un popor de sclavi, care au creierul spălat& cipat. Păi, nu?

Ezitantă la început

Zâmbetul și relaxarea au fost etichetele meciului demonstrativ dintre Simona Halep și Ashleigh Barty. Numărul doi și unu mondial au zâmbit cât au zâmbit, dar nu s-au sfiit să își testeze potențialul după atâta amar de timp de întrerupere. Pentru Simona, o adversară tehnică și cu un joc foarte variat, cum este lidera clasamentului mondial, reprezenta cel mai bun prilej de antrenament. Un cadou cu ghimpi, fiindcă australianca nu împrăștie greșeli nici măcar într-o întâlnire amicală. Un prim set în care adversara Simonei și-a asumat inițiativa și mingile decisive. 7-0 la acest capitol era scorul la mijlocul primei manșe.

Dar și cu schimbări semnificative la nivelul tehnicii

Parcă un pic mai multă zgură în jocul Simonei decât în cel al lui Barty în prima jumătate a întâlnirii. Erori neprovocate peste media obișnuită, ceva reținere la execuțiile care presupuneau risc. Dar și unele schimbări de registru tehnic, vizibile în special la serviciu. Mai mult efect, mai mult control, nu neapărat mai multă forță. Simona nu a fost și nu are cum să fie rivala Serenei sau a Pliskovei la acest capitol, din motive atât de evidente că nu are rost să insistăm.

Creșterea

După 6-3 pentru Barty, setul a doilea a arătat o Simona mai activată. Mâna mai liberă, ca prelungire naturală a concentrării superioare. Îndârjirea ca motor al unei evoluții pe alt palier calitativ. A rămas prudentă, dar a replicat cu slais la slaisurile clasice ale lui Barty, a contracarat scurtele cu contrascurte. Meciul a crescut în intensitate și în calitate pe măsură ce Simona a făcut pasul de la modulul relaxat la cel de alertă.

Defilarea

Granița între joc și joacă a continuat să fie călcată constant până la final. Au fost mingi demne de o finală de Grand Slam, dar și câteva secvențe de meci demonstrativ veritabil. Replica Simonei în setul secund a fost pe măsură, 6-1, iar super tiebreak-ul a prelungit starea de bine pe care a insuflat-o prestația ei. Să nu exagerăm importanța acestei victorii, ne vor atrage atenția cei care le știu pe toate. Da, dar prea înțelepți și atoateștiutori, nici să nu îi pierdem sensurile. Mesajele.

10-8 în supertiebreak pentru româncă și mâna ridicată după un joc în care Barty nu a mai găsit replica. Amical, amical, dar australiencei i-a cam înghețat zâmbetul pe buze la sfârșit. Un meci nu atât demonstrativ, cât o demonstrație, căci ne-a adus aminte ceva important. Simona Halep rămâne aceeași sportivă de dimensiune mondială într-un sport cu vizibilitate universală. Singurul sportiv român care a ajuns la acest nivel și se menține acolo de mulți ani. 7 la număr de când nu a părăsit top 10, 64 de săptămâni pe primul loc.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

radu georgescu (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 15:05

Da, Cristian Geambasu, asa e. Simona ramane singurul nostru simbol...

Bibicul (54 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 16:23

Real number one in action.

Andrew (3 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 17:02

Domnule Geambasu, va citesc cu interes de ani de zile. Apreciez multe dintre opiniile dvs. Cred ca este preferabil sa existe pareri acide in mass-media, nu doar pareri "politically correct" - super boring. Chiar asa, cum este mai bine: sa folosesti un limbaj "de lemn" sau unul "politically correct"? Stiu ca nu va plac criticile, totusi o sa imi iau acest risc: ce inseamna o Simona "mai activata"? Fusese cumva oarecum "dezactivata" pana atunci? Daca ati vrut sa scrieti "mai activa", la cata gramatica mai stiu si eu, mie imi "miroase" a pleonasm. Ca o gluma, mi-ar place sa existe mai multi ziaristi "mai activati". Altfel, respect Cristian! Respect Simona! Cu voi si datorita voua, viata mea este mai frumoasa.

david (8 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 18:11

Buna ziua ; Va rog , pe ce site se poate urmarii in direct meciurile de tenis din Australia ? Multumesc anticipat !

david (8 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 18:14

Buna ziua ; Va rog pe site se poate urmarii in direct meciurile de tenis din Australia ? Multumesc anticipat !

david (8 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 18:16

Buna ziua ; Va rog pe ce site se poate urmarii in direct meciurile de tenis din Australia ? Multumesc anticipat !

ioan (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 18:20

Ce site transmite in direct meciuri de tenis din Australia ? Multumesc !

Ciollo (6 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 18:22

Bravo Simona! Cu daruire si ambitie vei face un turneu bun la Melbourne!

Octavian (2 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 19:19

Simona ramane unul sau singurul simbol al Romaniei la un nivel inalt. O sa regret ca nu am urmarit mai multe meciuri de ale ei.

Mishu (14 comentarii)  •  30 ianuarie 2021, 8:28

frumos articolul, sa inteleg ca ai revenit la sentimente mai bune fata de Simona Halep? nu departe sunt vremurile cand o criticai din aproape orice, nu erai departe de haterii de internet care dadeau in ea cu orice ocazie. bine, pe aia ii intelegem, IQ mic, net la liber , o zi mai proasta a Simonei si aia e. dar de la un ziarist box to box, te astepti la ceva mai mult. ca articolul de azi de exemplu...bun, frumos, care emana sport, din care iti iei informatii. totusi, ce e ala slais? e urat ca dracu slice-ul englezesc romanizat in felul asta. ori lasam varianta engleza ori o zicem pe aia romaneasca neaosa: taiata. no offence :)

Comentează