Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Pele, numele fotbalului

Inundată de subproducții, majoritatea proprii, platforma Netflix se revanșează la început lui 2021 cu un documentar despre Pele. Data lansării, 23 februarie, deci foarte proaspăt. În sfârșit un film despre Edson Arantes do Nascimento. Adică, Pele. Față de cine se […]

...

Arla, fiul agonisitor

Oameni cu ureche muzicală, doar l-au avut patron pe Elton John, cei de la Watford l-au botezat „Arla” pe lituanianul Giedrius Arlauskis. Numele inscripționat de englezi pe spatele tricoului cu numărul 34 a devenit viral în timp. Căci așa se […]

...

Ce ți-e și cu Ion Marin ăsta?

Un om a vorbit despre Dinamo. Omul a fost acuzat de alți oameni că destabilizează Dinamo. Omul a fost acuzat că minte cu nerușinare. Acuzatul se numește Ion Marin și este una și aceeași persoană cu acel Ion Marin care […]

...

Turnătorie sau spirit civic?

Sună frumos orice îndemn la apărarea legii. Anchetatorii îți propun să colaborezi cu Justiția pentru prinderea răufăcătorilor. A băieților răi. Iar tu, om corect, cu simț civic, poți refuza o asemenea ofertă? Dar ce înseamnă, de fapt, să colaborezi cu […]

...

Permisul de șmecher

„Coman Florinel Teodor, de 22 de ani, din municipiul Brăila, de profesie fotbalist, la data de 22.02.2021, in jurul orei 17:25, pe A2, km 75, sensul Constanța către București, a fost înregistrat de aparatul radar circulând cu viteza de 165 […]

...

Și prea multe vitamine strică

În cazul celor 3 fotbaliști dopați ai Astrei, Agenția Națională Anti-Doping s-a trezit cu o minge incandescentă în mâini. Frige rău și trebuie făcut ceva

Permalink to Și prea multe vitamine strică
marți, 26 ianuarie 2021, 5:59

Hai că le aveam pe toate, vitamine băgate-n venă prin perfuzie ne mai lipseau! Și care-i problema?, vor întreba nedumeriți oamenii de bună-credință, care cred în gripe sezoniere și în frecții cu țuică. Adică dacă unii mai firoscoși susțin că ăsta e dopaj trebuie să ne luăm după ei? Doping cu vitamine? Fugi, dom’le, de aici, băieții nu au nicio vină! A, dacă era vorba de ceva anabolizante sau de niscaiva amfetamine, de centrifugarea sângelui sau de alte parascovenii, poate. Dar nici așa. Păi, ce, băieții știu ce le prescrie nenea doctorul și ce le bagă-n venă doamna asistentă?

Factorul întâmplare

Cred că vă este familiar acest tip de ignoranță. Jucată cu naivitate sau ofensivă. Am observat demult și că subiectul doping nu este deloc popular printre microbiștii care nu concep că idolii lor au altă sursă de energie decât odihna și alimentația sănătoasă. Știți ce mi se pare cel mai tare în toată povestea noastră, cea care-i incriminează pe cei trei fotbaliști ai Astrei? Factorul numit întâmplare.

Instagramu’, bătu-l-ar vina!

Agenția Națională Anti-Doping nu ar fi aflat, probabil, niciodată despre cazul de dopaj al lui Alex Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto dacă Cronos Med, clinica medicală la care s-au supus aceștia terapiei de vitaminizare prin perfuzii, nu ar fi publicat fotografii explicite pe Instagram. Cu scopul evident de a-și promova imaginea și metodele moderne de tratament.

Nimeni de acolo nu a înțeles proporțiile gafei până când ANAD, care intrase deja în posesia imaginilor, nu a făcut o vizită la clinica implicată. Ștergerea ulterioară a fotografiilor de pe Instagram nu a fost decât o dovadă a vinovăției. Fie ea și involuntară. Să clarificăm ceva. WADA, Agenția Mondială Antidoping, nu îi absolvă de suspendări pe cei care pretind că au apelat în necunoștință de cauză la medicamente sau la tratamente interzise.

Nevinovați, dar buni de dat în judecată

Regulamentul este clar și, dacă va fi aplicat la literă, Astra ar trebui exclusă din Liga 1. Pe baza mărturiilor lui Alex Ioniță, singurul dintre cei trei care s-a prezentat la audieri și a recunoscut cu lux de amănunte ce s-a întâmplat, ANAD are un caz extrem de puternic, iar Liga și Federația se vor afla într-o situație fără precedent.

Este posibil ca pe 4 februarie, data următoarei ședințe a ANAD, să avem un verdict privindu-i pe fotbaliști, dar referitor și la culpa implicită a clubului. Obligat să repare ireparabilul, președintele Dani Coman anunță că clubul crede în nevinovăția fotbaliștilor, dar îi dă în judecată pentru „prejudicii de imagine”. E clar, trebuie să angajăm un profesor de logică, să ne scoată din impas. Până atunci, să mai aprofundăm câte ceva din declarațiile domnului președinte: „Nu trebuie să existe nicio portiță în regulament. Nu a fost o acțiune colectivă din partea clubului. Nu e asemănător cu ce s-a întâmplat la Corona Brașov. Nici ei nu știu ce era în flaconul respectiv, dacă erau sau nu vitamine. N-au cerut nici opinia clubului, nici a staff-ului medical”.

Să ne trezim din coșmar. Serios?

Deci așa, cei de la Brașov au premeditat-o, iar cei de la Giurgiu sunt victimele inocenței. Asta o să judece la ANAD președintele Balaj și colaboratorii. Apropo, tocmai pentru că a existat un precedent de o asemenea amploare, nu cumva cei de la Astra ar fi trebuit să sufle și în flacoanele cu ser fiziologic?

Vedeți, noi ne punem întrebări, vrem să pricepem cum se mai comit astfel de greșeli, dacă sunt greșeli, dacă nu cumva și alți fotbaliști, și nu doar ai Astrei, au urmat astfel de proceduri și pe deasupra încercăm să descâlcim logica întortocheată a lui Dani Coman. Asta în loc să deplângem perspectiva crudă a retrogradării unui club care a adus faimă României. Așa cum face Vivi Răchită, de exemplu, care spune că vrea să se trezească din coșmarul care ne-ar fi bulversat pe toți.

V-ați trezit din coșmar, domnule Cristi Balaj? Și, sunteți bulversat? Hai, un pic de efort!

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Urod (262 comentarii)  •  26 ianuarie 2021, 18:51

Sa fie clar inteles... SPORTUL ACTUAL ESTE PLIN DE DOPING... ALTFEL NU FACI FAȚĂ..!!!... ASTA ESTE REALITATEA...!!!... Eu nu sunt de acord deloc cu dopingul, sunt impotriva lui in totalitate, dar cum mai poate fi oprit?!!!!... Dopingul este mereu cu un pas inaintea mijloacelor de depistare. Dar si clinica are parte ei de vina... Cum sa nu stii daca este doping sau nu...?!!!!... Pai atunci, cu ce te ocupi...?!!!!

Manole (3 comentarii)  •  26 ianuarie 2021, 19:28

Sa ne aducem aminte de Neaga, Rică Neaga: Gigi Becali s-a dat de gol. Patronul Stelei a spus ca daca "Rica n-ar fi ajuns la Steaua in 2001, ar fi fost suspendat de LPF pentru ca fusese prins dopat". “A venit la Steaua si de-asta n-a fost sanctionat, ca altfel...“ Asta este fotbalul din România. Omerta!!!

Florin (10 comentarii)  •  26 ianuarie 2021, 20:43

Nu inteleg ce treaba are Balaj ??? Avem o institutie care functioneaza, nu ascunde mizeria sub pres si denigram pentru ca are curaj si nu iarta pe nimeni. Cred ca ati scris un final neinspirat in articol. Poate ma lamuriti. Mulțumesc. !

Radukankan (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2021, 20:54

Domnule Geambasu, ati aparat-o pe Andreea Raducanu in 200? Si daca da, de ce? Suntem noi asa, mai deosebiti, cand suntem prinsi dopati gasim scuze. De altfel, nu stiu daca mazeta poate avea o opinie de luat in seama (in afara de partea cu ***, unde e experta) fata de orice implica moralitatea. De ce spun asta? Ati uitat cand mazeta strangea bani pentru un blat al nationalei? Si acum sunteti moralisti si corectitudinea intruchipata! Le ecereti celor care nu se comporta corect dpdv moral sa plece din fotbal, dar voi continuati sa existati (si sa ***)! Comentariuls meu nu e unul pro-doping, e doar generat de dezgustul provocat de cei care cer moralitate de la altii si ei nu o au.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorin (141 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 4:27

Cât de prost poate sa fie c o m a n Câtă prostie in declarația lui nici la *** nu vezi așa ceva Și mai erau și alți prosti6care il voiau în clubul lor...mamaaaa

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Toader (114 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 9:03

Oare? "Even assuming that not all cases of doping were discovered, the practice did not alter sporting records as commonly believed, Doping may be damaging image of sports without benefitting results", zice studiul "Long term effects of doping in sporting records: 1886-2012".

Toader (114 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 9:19

Radukankan, cînd zici moralitate te gândești la Carl Lewis și, mai ales, la Comitetul Olimpic American? Dacă citești ce-am scris mai sus vei vedea că dopajul nu ajută, poate doar î-ți insuflă încredere. Așadar, oricum Lewis a fost un mare atlet. Andrea Răducanu a fost mare gimnastă dacă a cîștigat chiar avînd guturai.

17 Nentori Tirana (673 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 11:12

Alt subiect gasit de presa – exista si mari intrerese. Ai mai auzit de Ionita ? Eu nu. Pe transfermarkt e dat lovit – probabil la cap – deja de un an jumate iar in acest sezon e dat SUSPENDAT inca din vara ! Ori e alt Ionita ? V-ar conveni. Daca se mai retrage Iasi ori Pitesti ramin iar *** in prima liga iar *** mai cistiga niste puncte. Poate are si Sibiu interese. Poate si impresarii care miros jucatori eliberati ***. Are poate o asistenta o potaie acasa ? Urmeaza Steaua ? Vad ca desteptii Pamintului vor deja sa-l scoata din schema pe Neubert, ca nu stiu ce fabrica de diplome nu vrea sa-i recunoasca munca. Bine ca aveti voi diplome. Ori ? --- Care sint dovezile ? Niste poze cu un prostalau si doi crocodili care s-au tratat pentru virilitate ?- practici recomandate la sala unde Ionita si crocodilii merg la agatat frumuseti din Ferentari. Autodenuntul unui frustat – poate si neplatit care a incercat mai intii sa scoata bani - fara nici o pregatire care nu poate face diferenta nici intre piramidon si supozitor pentru … care putea sa creada la fel de bine ca se afla la infrumusetare ? Balaj ? Pai asta n-are nici o scoala, n-a avut nici un coleg la universitatea Aurica. Burleanu care e in afara temei ? - dar o da pe controalen eficiente. Care controale ? Astia nu controleaza nici terenurile, pun in pericol jucatori, afaceri, nu iau nici o masura desi exista un regulament clar. Siguranta lui Man, Coman, Dobrin Popescu vad ca nu intereseaza. A nins 5 cm la Pitesti si deja trenul a fost impracticabil ? Cu siguranta l-au si udat inainte de meci caci altfel nu se explica. Conform regulamentului meciul nu trebuia sa se joace iar Steaua sa cistige la masa verde. PS Urod tata, estica deobicei un incurca lume. Ia-ti pensia si vezi-ti de teaba.

Ereticul (20 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 12:05

@Toader, te rog eu nu mai cita așa-zise „studii”, că nu au nicio valoare. În ultimele decenii (m-aș hazarda să spun „dintotdeauna” dar nu am suficiente date din istorie) știința e doar o unealtă subordonată intereselor economice și politice. Oamenii de știință, „specialiștii”, vor descoperi ce vor stăpînii lor să descopere, iar „studiile” vor reflecta asta. N-o să mă obosesc să dau multe exemple, că oricum vor cădea pe urechi surde, cum zice englezul, dar o să vă amintesc că revista Nature publică, mai nou, în fiecare articol, un disclaimer cum că ei cred că sexul nu e totuna cu genul, nu-s doar două și nu-s fixe. Iar „comunitatea științifică” din SUA, cu șeful CDC în frunte, s-a repezit să dea un comunicat astă-vară, în plin lockdown, cum că e ok să ieși la proteste BLM, că cică e mai important să combați „nedreptatea rasială” decît pandemia de covid. Nu mai zic de practica big pharma (și big food) de manipulare a testelor și studiilor clinice (facem mai multe studii și le publicăm doar pe alea ale căror rezultate ne convin) sau de condiționarea publicării articolelor științifice de achitarea unor taxe exorbitante. Așa că hai să fim noi un pic sceptici față de „știință”, dacă știința a uitat să mai fie sceptică în fața realității.

Toader (114 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 15:42

Errticule, nu cred că dopajul ajută în sport pt faptul că este interzis de oficiali şi se fac atîtea valuri în jurul lui. Vedeți ce tare e industria chimică şi farmaceutică de face supărmeni ! Iei nişte pilule şi ieşi campion olimpic, bați recorduri! E reclamă indirectă pt medicamente. De aceea cred că studiul, date pe mai bine de o sută de ani, zice adevărul. Dacă stau bine să mă gândesc "scandalul" cu nişte rezerve de la Giurgiu s-ar putea să fie legat de campania de injectare.

Comentează