Și prea multe vitamine strică
În cazul celor 3 fotbaliști dopați ai Astrei, Agenția Națională Anti-Doping s-a trezit cu o minge incandescentă în mâini. Frige rău și trebuie făcut ceva
Hai că le aveam pe toate, vitamine băgate-n venă prin perfuzie ne mai lipseau! Și care-i problema?, vor întreba nedumeriți oamenii de bună-credință, care cred în gripe sezoniere și în frecții cu țuică. Adică dacă unii mai firoscoși susțin că ăsta e dopaj trebuie să ne luăm după ei? Doping cu vitamine? Fugi, dom’le, de aici, băieții nu au nicio vină! A, dacă era vorba de ceva anabolizante sau de niscaiva amfetamine, de centrifugarea sângelui sau de alte parascovenii, poate. Dar nici așa. Păi, ce, băieții știu ce le prescrie nenea doctorul și ce le bagă-n venă doamna asistentă?
Factorul întâmplare
Cred că vă este familiar acest tip de ignoranță. Jucată cu naivitate sau ofensivă. Am observat demult și că subiectul doping nu este deloc popular printre microbiștii care nu concep că idolii lor au altă sursă de energie decât odihna și alimentația sănătoasă. Știți ce mi se pare cel mai tare în toată povestea noastră, cea care-i incriminează pe cei trei fotbaliști ai Astrei? Factorul numit întâmplare.
Instagramu’, bătu-l-ar vina!
Agenția Națională Anti-Doping nu ar fi aflat, probabil, niciodată despre cazul de dopaj al lui Alex Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto dacă Cronos Med, clinica medicală la care s-au supus aceștia terapiei de vitaminizare prin perfuzii, nu ar fi publicat fotografii explicite pe Instagram. Cu scopul evident de a-și promova imaginea și metodele moderne de tratament.
Nimeni de acolo nu a înțeles proporțiile gafei până când ANAD, care intrase deja în posesia imaginilor, nu a făcut o vizită la clinica implicată. Ștergerea ulterioară a fotografiilor de pe Instagram nu a fost decât o dovadă a vinovăției. Fie ea și involuntară. Să clarificăm ceva. WADA, Agenția Mondială Antidoping, nu îi absolvă de suspendări pe cei care pretind că au apelat în necunoștință de cauză la medicamente sau la tratamente interzise.
Nevinovați, dar buni de dat în judecată
Regulamentul este clar și, dacă va fi aplicat la literă, Astra ar trebui exclusă din Liga 1. Pe baza mărturiilor lui Alex Ioniță, singurul dintre cei trei care s-a prezentat la audieri și a recunoscut cu lux de amănunte ce s-a întâmplat, ANAD are un caz extrem de puternic, iar Liga și Federația se vor afla într-o situație fără precedent.
Este posibil ca pe 4 februarie, data următoarei ședințe a ANAD, să avem un verdict privindu-i pe fotbaliști, dar referitor și la culpa implicită a clubului. Obligat să repare ireparabilul, președintele Dani Coman anunță că clubul crede în nevinovăția fotbaliștilor, dar îi dă în judecată pentru „prejudicii de imagine”. E clar, trebuie să angajăm un profesor de logică, să ne scoată din impas. Până atunci, să mai aprofundăm câte ceva din declarațiile domnului președinte: „Nu trebuie să existe nicio portiță în regulament. Nu a fost o acțiune colectivă din partea clubului. Nu e asemănător cu ce s-a întâmplat la Corona Brașov. Nici ei nu știu ce era în flaconul respectiv, dacă erau sau nu vitamine. N-au cerut nici opinia clubului, nici a staff-ului medical”.
Să ne trezim din coșmar. Serios?
Deci așa, cei de la Brașov au premeditat-o, iar cei de la Giurgiu sunt victimele inocenței. Asta o să judece la ANAD președintele Balaj și colaboratorii. Apropo, tocmai pentru că a existat un precedent de o asemenea amploare, nu cumva cei de la Astra ar fi trebuit să sufle și în flacoanele cu ser fiziologic?
Vedeți, noi ne punem întrebări, vrem să pricepem cum se mai comit astfel de greșeli, dacă sunt greșeli, dacă nu cumva și alți fotbaliști, și nu doar ai Astrei, au urmat astfel de proceduri și pe deasupra încercăm să descâlcim logica întortocheată a lui Dani Coman. Asta în loc să deplângem perspectiva crudă a retrogradării unui club care a adus faimă României. Așa cum face Vivi Răchită, de exemplu, care spune că vrea să se trezească din coșmarul care ne-ar fi bulversat pe toți.
V-ați trezit din coșmar, domnule Cristi Balaj? Și, sunteți bulversat? Hai, un pic de efort!