Secvență de fotbal cu Mihăilă
Fostul atacant al Craiovei a înscris primul gol în Italia. Ne putem bucura reținut, așa cum a făcut-o și el după ce a trimis mingea în poarta lui Strakosha
Frumusețea fotbalului stă în simplitate. Geometrie în spațiu și meșteșug, plus talentul pe care îl mai poți și uda la rădăcină. O pasă care survolează apărarea lazială, un atacant care țâșnește dintre fundașii adverși, transportând în inutil jocul la ofsaid. Un sprint bine controlat cu mingea la picior, o privire scurtă spre portar și un șut plasat. Gol, se face 1-1 și Parma poate împinge meciul în prelungiri. Valentin Mihăilă, personajul principal al secvenței de fotbal autentic, este îmbrățișat de coechipieri, dar se bucură reținut. Decența face și ea parte dintr-un set de valori al unui fotbalist care știe în ce punct al carierei se află.
Hai să nu mai strâmbăm tot timpul din nas! Vine ceva aer proaspăt din Italia, e voie să respirăm. După mezinul Radu Drăgușin, care nu doar că împarte vestiarul cu Bonucci și Chiellini la Juventus, a venit rândul lui Valentin Mihăilă să se remarce. Conjunctura nu a fost cea mai fericită, fiindcă primul lui meci cu gol de la transferul în Italia, la Parma, coincide cu o înfrângere. 1-2 cu Lazio, în „optimile” Cupei Italiei. Sau poate că Mihăilă trebuie să rețină cu atât mai mult această partidă, în care, potrivit aprecierilor presei peninsulare, a fost cel mai bun al echipei. Calciomercato, de exemplu, l-a notat cu 7, ceea ce în țara deținătoare a 4 titluri mondiale este bine spre foarte bine.
Dâmbovițean, dar crescut fotbalistic în Oltenia, la școala lui Silviu Bogdan, Valentin Mihăilă împlinește 21 de ani pe 2 februarie. Pasul imens din Liga 1 în Serie A, chiar la o formație cu probleme ca Parma, este o șansă personală și un zăcământ încă neexploatat pentru echipa națională. Suplețea, viteza și o calitate tehnică subtilă, greu de înțeles pentru consumatorii de mingicari, compun profilul unui jucător despre care cred că vom tot vorbi în anii care vin. Păstrând proporțiile, Mihăilă amintește, nu vi se pare?, de Adrian Ilie, probabil cel mai pur talent al fotbalului nostru de la Balaci și Hagi încoace.
„Mihăilă are un potențial enorm, dar trebuie să se îmbunătățească din punct de vedere fizic. Ai nevoie de un fizic bun pentru a face față în Serie A” – Roberto D’Aversa, antrenor Parma
D’Aversa observă ceva valabil nu doar pentru Mihăilă, ci pentru toți fotbaliștii români transferați în campionate puternice din Europa. Deficitul fizic, înainte de problemele de adaptare la tactica antrenorilor sau la cultura locului. Dacă zic că asta ar trebui să fie o temă mereu arzătoare pentru antrenorii noștri de la toate nivelurile, mă fac de râs. Deci o zic.