Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cine cântă Internaționala la Melbourne?

Dar întrebarea este, de fapt: cu mari competiții sportive sau fără în anul 2021? Cu întreceri organizate în eprubetă sau deloc?

Permalink to Cine cântă Internaționala la Melbourne?
miercuri, 20 ianuarie 2021, 8:27

Se apropie primul turneu de Grand Slam al anului, iar nervii jucătorilor, obligați să respecte protocolul de carantină/izolare sunt întinși la maximum. Printre cei mai vocali contestatari, Novak Djokovici și, surpriză, Sorana Cîrstea. Nole „suferă” în resortul de 5 stele de la Adelaide, Sorana la Melbourne. Au dreptate sportivii să se revolte sau este doar o altă formă de răsfăț al unor privilegiați? Pentru că din exterior cam așa se vede.

Bogatul nu-i crede săracului. Proverb românesc
În bula privilegiaților, cea de la Adelaide, jucătorii și jucătoarele sunt cazați într-un hotel de lux cu camere sau apartamente al căror preț variază între 200 și 500 de dolari australieni pe noapte. Simona Halep a fost invitată acolo alături de numele grele ale tenisului – Novak Djokovici, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Serena Williams, Naomi Osaka. Încă o dovadă că Halep beneficiază de statutul de mare vedetă. Cu tot ce implică el, inclusiv, de exemplu, să ai alături antrenorul (Darren Cahill) și partenera de antrenament (Irina Begu). Dincolo, la Melbourne, în condiții mai aproape de principiile olimpismului, deci net inferioare din punctul de vedere al confortului și al condițiilor de antrenament, au fost cazați ceilalți. Majoritatea, adică. De aici, primii nervi.

Puțină ideologie
Bineînțeles că rezidenții din Melbourne au văzut în acest gest al organizatorilor nu doar o impolitețe, ci chiar o formă de discriminare. Cu precizarea că vorbim despre o practică curentă, regimul preferențial de care beneficiază jucătorii de top funcționând de ani și ani la toate turneele importante. Acolo unde, în semn de recunoaștere a celebrității, acestora li se asigură de regulă ospitalitate gratuită, în condiții de maxim confort. Cei ce au vor avea și mai mult. Potrivit învățăturilor lui Lenin, Mao sau Kim Ir Sen, este o nedreptate strigătoare la cerul populat de steluțe roșii. Numai că tenisul și, în particular, organizatorii Grand Slam-ului de la Antipozi se bazează pe ideologii mai capitaliste.

Profit mic, scandal mare
De aceea au cheltuit dumnealor până acum peste 40 de milioane de dolari australieni (1 dolar australian egal 3,1 lei) doar pentru transportul cu chartere, testarea și cazarea participanților. Costuri pe care le vor amortiza din drepturile transmisiunilor TV și reclame, plus o cotă de bilete care merge până spre 50% din capacitatea arenelor. Profitul va fi mai mic decât la edițiile precedente, cu siguranță însă, scandalul va înflori. Dincolo de supărarea legată de condițiile inegale de cazare și antrenament, destui reproșează oficialilor informațiile trunchiate apropo de condițiile de carantinare, în situația în care unii au călătorit în avioane cu persoane purtătoare ale virusului COVID 19.

Cum a fost chiar cazul antrenorului Biancăi Andreescu, canadianul Sylvain Bruneau. Din cauza lui și a altor câțiva „pozitivi”, toți cei din cursele respective au fost considerați contacți direcți și au intrat în carantină două săptămâni.

Ce rost are?
Poți concura în condiții decente după 14 zile de inactivitate în care singura plimbare este să mergi la ușa camerei de hotel să îți iei mâncarea? Sigur că nu, aici Cîrstea, Putințeva și ceilalți protestatari au motive să fie scandalizați. În subtext, ei/ele spun că după ce au fost tratați ca sportivi second hand suferă și din cauza unui soi de exces de zel. Este clar, la start unii vor fi mai bine pregătiți și cu alt tonus de viață. Nu și Nole, pe care se pare că nu îl mulțumește nimic. Generalizând, nu este deloc clar ce spectacol ne vor oferi, dacă ne vor oferi, marile competiții sportive al lui 2021. Grand Slam-urile, Campionatul European de fotbal în 12 orașe (!?), Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Cu tribunele goale în cele mai multe cazuri, cu surogate de zgomote care, chipurile, recreează atmosfera, toate întrecerile par forme fără fond ale unei activități care își trăgea seva tocmai din comuniunea sportiv-public.

Altfel, petrecerea continuă în Australia. Djokovici cere mâncare mai bună și aparate de fitness în apartament, în vreme ce organizatorii au atras atenția sportivilor rezidenți la Adelaide să nu mai posteze mesaje și filme în rețelele sociale, că îi enervează și mai tare pe cei cazați la două și trei stele la Melbourne. Care mai au puțin și încep să cânte în cor Internaționala.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

JFM (151 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 8:50

Cei cazați la 2 și 3 stele să câștige mai întâi turnee de mare slem, să aibă în spate mii de ore de antrenament dur, să aibă mii de ore de sală și de condiție fizică, șamd Credeți că acești campioni au picat din cer în acele condiții privilegiate? Vai de mama lor cât au muncit. Copilul Halep n-a plecat tot de jos? Cât a ajutat-o Statul român? Fix deloc, părinții, prietenii de familie, mai târziu au apărut și niște sponsori, după ce a ajuns mai cunoscută prin Constanța. Doamna Sorana e învățată cu luxul. Foarte bine, în viața particulară și-l permite, este cine este, e OK. Dar în circuit nu mai ești VIP, ești o jucătoare de pluton, acceptă asta, luptă să ajungi acolo, sus după care VEI AVEA STATUT DE VEDETĂ, cu toate avantajele ce vin de aici. Mult succes!

doilaunu (71 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 9:43

JAM, tu in general intelegi ce ti se intampla in viata? Sunt zeci de articole in care se explica ca Sorana nu cere conditii mai bune, ea cere sa se poata antrena! Asa cum este normal inaintea unui turneu de GS.

Sorin (3 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 9:52

E relativă ierarhia vedetelor din resorturi, dacă ai fost cândva un nume în tenis, gen Williams, chiar dacă nu mai eşti în top te duci cu sora la 5 stele ... Chiar e aiurea să stai 2 săptămâni şi apoi să joci la cel mai înalt nivel. Majoritatea celor din carantină vor lua bătaie în primul tur, material bun pentru pariori ...

Ereticul (22 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 13:27

Dl. Geambașu încearcă din răsputeri să promoveze din tagma jurnaliștilor în cea a părerologilor cancanofili. Ca atare se simte îndrituit, ba chiar dator, să emită păreri în diverse domenii. Cu cît mai neavenite părerile, cu atît mai vehemente, se pare că asta-i rețeta. Dacă tot scriem tîmpenii, măcar să fie cît mai gogonate. Dacă nu sîntem în stare a genera o dezbatere, măcar să generăm trafic. Iată, mai nou, sportivii închiși în centrul de detenție de mîna a doua sînt considerați de-a dreptul comuniști și comparați cu dictatorii sîngeroși ai secolului trecut. De ce? Pentru că cer dreptul de a se antrena, chiar și în condiții de pușcărie, ei fiind acolo nu în calitate de turiști ci de sportivi participanți la un turneu. Nu-i cam deplasată comparația, totuși? Nu vă e un pic rușine să abuzați de apelul la ororile comunismului doar pentru a vă condimenta un text altfel nesărat și necredibil?

Unu’ (5 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 13:47

@doilaunu Stiu ca pentru un roman e greu sa inteleaga ce e ala regulament si ce inseamna sa respecti anumite masuri de securitate. Avem niste exemple recente cand FCSB si UTA au fentat un pic niste reguli ca li s-a permis. Dar alte tari tin la cetatenii lor si cauta sa-i protejeze. Vezi ce s-a intamplat cu Norvegia in Liga Natiunilor si ce se intampla la Australian Open. Prioritare sunt sanatatea oamenilor si impiedicarea raspandirii bolilor, nu antrenamentele unor jucatori de tenis.

Mozzie (22 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 14:01

Sorana se plange ca se simte ca si cum ar fi in detentie. Nu esti in detentie ca n-ai facut nimic rau. Esti in carantina. Asa este intr-o adevarata carantina. Te crezi in Romania unde unii vin si pleaca unde vor, cand vor, si fenteaza legea cu ajutorul autoritatilor? Nu, aia nu e carantina, e un fel de coruptie patriotica. Sorana, cu tot respectul, aia e carantina si de asta Australia nu mai are cazuri de infectare, asa au spus aseara la Sport. Pentru ca de 3 luni traiesc asa. Dar au scapat. Ghinionul tau ca ai nimerit in avion cu cineva infectat, cum o fi ajuns acolo? Probabil pe reteta autoritatilor de la noi. Asazise autoritati.

octavian (109 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 17:14

Putem sa aducem tot felul de argumente pro si contra, la o competitie sportiva de felul acesta si nu numai, trebuie sa oferi conditii egale tuturor participantilor. Sanse egale tuturor.

viorel (33 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 18:06

Cam departe Melbourne pentru a canta Internationala. Domnii Geambasu, Naum, Moraru, Udrea, etc o pot canta la Bucuresti, pentru ca o stiu cu siguranta, altfel nu ar sustine cu mandrie patriotica si entuziasm revolutionar aberatiile sportive militarizate sovietice ale armatei si militiei, impuse cu forta de armata rosie in 1947 si 1948 si lichidate peste tot in UE si NATO, cu eceptia rusinoasa a Romaniei. In blocajul asta inexplicabil si intolerabil in trecutul totalitar o vina mare o are si pseudopresa sportiva, care se poarta cu multa amabilitate cu structurile sportive militarizate perimate, consumatoare a peste 50 milioane euro anual din bani publici care ar trebui sa fie ai sportului romanesc, dar nu sunt!

Toader (116 comentarii)  •  21 ianuarie 2021, 8:12

Întreberea este terminăm odată cu mascarada plandemiei? Restul sînt abureli?

Urod (270 comentarii)  •  21 ianuarie 2021, 13:31

Pai, ideologia lui Lenin...etc, nu s-a bazat in primul rand pe sentimentul de frustrare..?!!!.. Frustrarea exista peste tot , difera doar forma si continutul. Si daca te duci intr-un safari, ai sa poti vedea frustrarea la animalele salbatice, daramite la oameni. Ce este cu adevarat surprinzator, este, cum de Melbourne nu poate fi capabil sa asigure conditii mai decente...!!!!!!... Daca nu identice, macar pe aproape, sa nu deranjeze..!!!!... Iar daca tot vorbim de tenis, un joc lipsit de contact, in care jucatorii stau la mare distanță, ar fi trebuit altfel gândită carantinarea.... Macar sa fie lasati jucatorii sa alerge prin zone mai izolate, cu aparate de fitness in camere, sa poata face un sparing cu reguli si mai dure de distantare... Etc... Dar sa fie lasati totusi sa faca ceva, ca nu poți sa joci tenis dupa ce nu pui mana pe rachetă doua săptămâni, si sa joci cu un adeversar care s-a antrenat la nivel maxim...!!!!... Jucatorii care fac carantină au perfecta dreptate, iar organizatorii au gandit foarte prost... Pai daca pe strada, oameni trebuie sa țină distantare de doi metri, de ce un jucător nu poate sa faca sparring peste un fileu, cu distanta de 20 de metri?!!!!... Si atentie, vorbim de jucatori care nu sunt confirmați, doar considerati contact..!!!!!... Inflexibilitatea asta in a nu schimba rapid ceea ce ai gandit prost, este iar un mare semn de intrebare...!!!!... Directorul turneului poarta intreaga raspundere.... Cand vezi ca ceva este greșit, nu este nicio rusine sa revii si sa îndrepți problema.... Asta ne arata ca imperfectiuni de organizare, pot exista la cel mai inalt nivel...

Vlad (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2021, 20:51

Vorba lui Arghezi 'una spunem si alta fumam", au promis maxim cinci ore de antrenament pe zi si nu au oferit nici macar aparate de fitness in camera. Sorana este o femeie frumoasa, generoasa (vezi donatiile la spitalul din Targoviste) sociabila (vacante petrecute alaturi de Ivanovic, Ostapenko) si nu in ultimul rand curajoasa, spune cu voce tare ce gandeste.

Comentează