Cine cântă Internaționala la Melbourne?
Dar întrebarea este, de fapt: cu mari competiții sportive sau fără în anul 2021? Cu întreceri organizate în eprubetă sau deloc?
Se apropie primul turneu de Grand Slam al anului, iar nervii jucătorilor, obligați să respecte protocolul de carantină/izolare sunt întinși la maximum. Printre cei mai vocali contestatari, Novak Djokovici și, surpriză, Sorana Cîrstea. Nole „suferă” în resortul de 5 stele de la Adelaide, Sorana la Melbourne. Au dreptate sportivii să se revolte sau este doar o altă formă de răsfăț al unor privilegiați? Pentru că din exterior cam așa se vede.
Bogatul nu-i crede săracului. Proverb românesc
În bula privilegiaților, cea de la Adelaide, jucătorii și jucătoarele sunt cazați într-un hotel de lux cu camere sau apartamente al căror preț variază între 200 și 500 de dolari australieni pe noapte. Simona Halep a fost invitată acolo alături de numele grele ale tenisului – Novak Djokovici, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Serena Williams, Naomi Osaka. Încă o dovadă că Halep beneficiază de statutul de mare vedetă. Cu tot ce implică el, inclusiv, de exemplu, să ai alături antrenorul (Darren Cahill) și partenera de antrenament (Irina Begu). Dincolo, la Melbourne, în condiții mai aproape de principiile olimpismului, deci net inferioare din punctul de vedere al confortului și al condițiilor de antrenament, au fost cazați ceilalți. Majoritatea, adică. De aici, primii nervi.
Puțină ideologie
Bineînțeles că rezidenții din Melbourne au văzut în acest gest al organizatorilor nu doar o impolitețe, ci chiar o formă de discriminare. Cu precizarea că vorbim despre o practică curentă, regimul preferențial de care beneficiază jucătorii de top funcționând de ani și ani la toate turneele importante. Acolo unde, în semn de recunoaștere a celebrității, acestora li se asigură de regulă ospitalitate gratuită, în condiții de maxim confort. Cei ce au vor avea și mai mult. Potrivit învățăturilor lui Lenin, Mao sau Kim Ir Sen, este o nedreptate strigătoare la cerul populat de steluțe roșii. Numai că tenisul și, în particular, organizatorii Grand Slam-ului de la Antipozi se bazează pe ideologii mai capitaliste.
Profit mic, scandal mare
De aceea au cheltuit dumnealor până acum peste 40 de milioane de dolari australieni (1 dolar australian egal 3,1 lei) doar pentru transportul cu chartere, testarea și cazarea participanților. Costuri pe care le vor amortiza din drepturile transmisiunilor TV și reclame, plus o cotă de bilete care merge până spre 50% din capacitatea arenelor. Profitul va fi mai mic decât la edițiile precedente, cu siguranță însă, scandalul va înflori. Dincolo de supărarea legată de condițiile inegale de cazare și antrenament, destui reproșează oficialilor informațiile trunchiate apropo de condițiile de carantinare, în situația în care unii au călătorit în avioane cu persoane purtătoare ale virusului COVID 19.
Cum a fost chiar cazul antrenorului Biancăi Andreescu, canadianul Sylvain Bruneau. Din cauza lui și a altor câțiva „pozitivi”, toți cei din cursele respective au fost considerați contacți direcți și au intrat în carantină două săptămâni.
Ce rost are?
Poți concura în condiții decente după 14 zile de inactivitate în care singura plimbare este să mergi la ușa camerei de hotel să îți iei mâncarea? Sigur că nu, aici Cîrstea, Putințeva și ceilalți protestatari au motive să fie scandalizați. În subtext, ei/ele spun că după ce au fost tratați ca sportivi second hand suferă și din cauza unui soi de exces de zel. Este clar, la start unii vor fi mai bine pregătiți și cu alt tonus de viață. Nu și Nole, pe care se pare că nu îl mulțumește nimic. Generalizând, nu este deloc clar ce spectacol ne vor oferi, dacă ne vor oferi, marile competiții sportive al lui 2021. Grand Slam-urile, Campionatul European de fotbal în 12 orașe (!?), Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Cu tribunele goale în cele mai multe cazuri, cu surogate de zgomote care, chipurile, recreează atmosfera, toate întrecerile par forme fără fond ale unei activități care își trăgea seva tocmai din comuniunea sportiv-public.
Altfel, petrecerea continuă în Australia. Djokovici cere mâncare mai bună și aparate de fitness în apartament, în vreme ce organizatorii au atras atenția sportivilor rezidenți la Adelaide să nu mai posteze mesaje și filme în rețelele sociale, că îi enervează și mai tare pe cei cazați la două și trei stele la Melbourne. Care mai au puțin și încep să cânte în cor Internaționala.